KAKO UMIRITI UM I UBLAŽITI STRAH U VRIJEME PANDEMIJE

000001 06/05/2022 No Comments

KAKO UMIRITI UM I UBLAŽITI STRAH U VRIJEME PANDEMIJE

Povezivanje sa samim sobom kroz meditaciju jedan je od najučinkovitijih načina za borbu protiv anksioznosti i straha te za jačanje našeg imuniteta na – pandemiju COVID-19. I uz to, još je besplatna.

U svojoj knjizi “Kad tijelo kaže ne”, dr. Gabor Mate piše da su tri univerzalna okidača stresa: neizvjesnost, nedostatak informacija i nedostatak kontrole. Globalna pandemija zdravlja uzrokuje  sve tri navedene.

Početak pandemije pokrenuo je u nama bezbroj pitanja: Hoće li se škole zatvoriti ? Hoće li se važni događaji otkazati? Hoću li morati odgoditi putovanje? Strahujemo za naše najmilije, u neizvjesnosti smo o sigurnosti za posao i financije. Čak je i odlazak u supermarket postao noćna mora koja potiče tjeskobu.

Nedostatak kontrole koju mnogi od nas trenutno osjećaju je stvaran, a taktike koje mnogi koriste kako bi osjećali da imaju sve pod kontrolom duboko su ukorijenjene u reakciji na strah (možda je u nekim slučajevima to i opravdano). Želja za kontrolom te njezin nedostatak aktivira u nama osjećaj straha.

Možemo se osjećati sigurnije u neprestanom provjeravanju vijesti i društvenih medija kako bismo bili u toku onoga što se događa. Isto tako, svjesni smo da sve te informacije u ovom trenutku ne pružaju osjećaj sigurnosti koji želimo.

Nesigurna vremena poput ovih u kojima smo se našli i naša reakcija na njih mogu dugoročno uništiti naš živčani sustav. A naš živčani sustav ima izravan utjecaj na naš imunološki sustav. To uključuje, poremećen san, lošu probavu ili hiper budnost, anksioznost, depresiju te veću podložnost virusu. Za osjećaj straha također je najzaslužnija i amigdala – skup jezgri neurona koja se nalazi u temporalnom režnju mozga.

Ona „reagira prije nego što se aktiviraju frontalni režnjevi“ i dio je našeg instinktivnog mozga te služi kao „emocionalni termostat“.

Amigdala registrira strah i prijetnju, bili svjesni toga ili ne, pokreće kaskadu neurobioloških funkcija kako bi nas pripremila na akciju.

Nakon što prijetnja prođe, živčani sustav dizajniran je da se prirodno vrati u homeostazu. No, uz nesigurnost i nedostatak kontrole svojstvenu COVID-19, čak i ako se nije dogodila šteta – živčani sustav se pokreće i upozorava na opasnost.

Ako imate osjećaj da ste anksiozni ili osjećate kao da se nalazite u petlji stresa, imajte u vidu da uvijek postoje alati koji će podržati vaš živčani sustav u povratku homeostazi. Homeostaza je svojstvo organizma da održava svoje unutarnje uvjete stabilnima.

Kako nam joga doista može pomoći u tome?

Joga ne nudi cjepivo, ali nam može pokazati kako se mirno nositi sa svim izazovima na našem putu. Trenutačnu situaciju možemo vidjeti kao priliku za povlačenje i usporavanje. Mirnije reagirajnje na otpore i izazove. Sada je prilika da u okružju svoga doma radite stvari koje vas vesele, a koje do sada niste imali vremena realizirati, čitajte knjige, naučite neki strani jezik ili neku novu vještinu, upišite online tečaj, meditirajte, vježbajte jogu. Danas uistinu imamo puno dostupnih informacija na internetu, a s obzirom na trenutnu situaciju jako puno materijala se nudi besplatno. 😉 Iskoristite to sada i napokon se posvetite sebi… volite bližnje, pomažite starijima ili bolesnim ljudima i budite prije svega pozitivni.

Joga znači jedinstvo, znači povezanost. U trenutnoj krizi kohezija vraća svoj izvorni smisao. Ako se svi brinu jedni o drugima, pridržavaju se mjera predostrožnosti, mi kao zajednica možemo prevladati krizu.

Možda će biti  teško ne osjećati anksioznost, a ponekad i paniku zbog epidemije koronavirusa, uz konstantna ažuriranja negativnih vijesti iz medija. Ali ako zastanemo na trenutak, možemo otkriti bezbroj načina kako živjeti mirnije i u skladu sa sobom.

Joga i meditacija nudi još jedan put, svježu perspektivu kojom se nosimo s događajima koji su izvan naše kontrole. Umjesto da nas panika preuzme sa razmišljanjima o teorijama zavjere, vrijeme je da počnemo prakticirati dobročinstvo, odmor i povlačenje.

Podjelit ću s vama i jednu predivnu meditaciju iz kundalini joge koju možete vježbati kod kuće.

Meni kao trudnici donosi ogromne dobrobiti u ovom razdoblju kada se suočavamo sa jednim od najvećih izazova ovoga stoljeća.

Kundalini praksa jača živčani i uravnotežuje endokrini sustav, što dovodi do povećane emocionalne stabilnosti i fizičke vitalnosti. Oslobađamo se negativnih obrazaca.

Pokazuje nam da pronađemo način kako da usporimo i da se odmaknemo od vanjske buke, povežemo se sa svojim unutarnjim prostorom tišine i mira te promišljenije pristupamo u donošenju odluka i svemu što se dogadja. Pomaže nam da se distanciramo od energije kojom upravlja kolektivna tjeskoba i strah.

Ova meditacija balansira protok energije koju znamo narušiti ako smo izloženi dugotrajnom stresu te podržava rad bubrega i nadbubrežne žlijezde. U bubrezima skupljamo osjećaje vezane za tjeskobu i strah. Oni se smatraju odgovornima za proizvodnju energije te su odgovorni za duboku unutarnju snagu osobe i  izdržljivost, kad su posrijedi teški napori ili trajni problemi. Važno je znati kako emocije same po sebi nisu negativne, odnosno da je posve zdravo doživjeti punu paletu emocija. Problemi se javljaju tek kada neke od njih traju predugo ili se javljaju posebnim intenzitetom, pa to postaje izvor neravnoteže.

Takodjer ova meditacija uravnotežuje  rad prve, druge i treće čakre. Donji trokut.

POZICIJA: Namjestite se udobno i sjedite u poziciju lotusa.

Obratite pažnju da vam je pritom kralježnica ravna i izdužena.

MUDRA: Ispružite desnu ruku prema nebu i pokušajte ju približiti sto bliže uhu, dlan je okrenut prema van.

Lijeva ruka je ispružena ispred na 60 stupnjeva, sa dlanom okrenutim prema dolje.

Palačevi obje ruke su smješteni na jastučiću ispod malog prsta, a ostali prsti ispruženi i spojeni.

Važno je da su ruke čvrsto ispružene i ravne.

TOČKA FOKUSA: Oči su malo otvorene, pogled je usmjeren prema gornjoj usni.

DISANJE: Disanje nije određeno. Normalni udah i izdah koji će postepeno postajati duži i dublji kroz dublje ulaženje u meditaciju. Moja osobna preferencija je korištenje mantre SAT NAM kako bi održala fokus tijekom meditacije. Sat Nam nas povezuje sa našom istinskom prirodom i u prijevodu znači Istina je moje ime. Naravno vi možete izabrati način koji vama više odgovara.

VRIJEME: 3-11 min

Dokazano je da meditacija jača imunološki sustav. Meditacija se može prakticirati na više različitih načina, a trebali biste izabrati način koji se vama čini najprirodnijim i najugodnijim.

Možete ponavljati afirmacije koje za vas djeluju umirujuće poput: “Siguran sam i zdrav” ili “Neka sva bića budu zdrava i sretna”. Možete obratiti pažnju na zvukove oko sebe ili možete usporiti svoj dah i fokusirati se na udah i izdah i promatrati senzacije koje se događaju u vašem tijelu. Ako vam se vođena meditacija čini korisnom, postoji mnogo sjajnih aplikacija koje možete koristiti, poput Insight Timer-a i Headspace-a.

Prije meditacije uvijek postavite namjeru. Snaga namjere je ključan element dogovora koji sklapamo sami sa sobom i koja će nam pomoći dovesti nas do cilja kojeg želimo ostvariti, no ona ne služi samo tome. Namjera je svakako i uvjerenje i vjerovanje, odluka i odlučnost, dosljednost i volja da se nešto ostvari. Ona je poput afirmacije, pozitivna rečenica u kojoj, nakon dogovora koji se odvija unutar nas samih, postavljamo svoj cilj kojeg ćemo ispuniti kroz svoja djela i nastojanja da učinimo sve što je u našoj moći kako bi ispunili svoju namjeru.

Meditacija koja posebno pomaže kod smirivanja živčanog sustava je i “joga nidra” (jogijski san), praksa budnosti koja se izvodi u ležećem položaju, pri čemu je tijelo potpuno opušteno. Studije su pokazale koristi kod ljudi koji pate od post-traumatskog stresnog poremećaja, kod zdravstvenih radnika koji pate od fizičke i psihičke iscrpljenosti, kod studenata koji su pod stresom i u starijih osoba s depresijom.

Prilažem vam i jedan prekrasan link sa yoga nidrom:

https://www.youtube.com/watch?v=kz869RtXc_g&fbclid=IwAR35s3txydWDxwMMh3fzw3h9C_tYNG8mWdRy7ap_XOMVCRMmLK1S7RRYmmw

Tehnike disanja nam pomažu u uravnoteženju živčanog sustava. Prevladavanju strahova i strepnji, te u suočavanju sa svim izazovnim situacijama u kojima se nalazimo.

Zato ostanite mirni i dišite.

Pazite jedni na druge, njegujte optimizam i dobru volju.

Svijet bi nakon ovoga mogao biti bolje mjesto:)

“You cannot get through a single day without having an impact on the world around you. What you do makes a difference and you have to decide what kind of a difference you want to make.” – Jane Goodall

 

Dea Tomaš, certificirani učitelj Kundalini Yoge

www.kundaliniyogajourney.com

https://www.facebook.com/kundaliniartyogajourney/

https://www.instagram.com/kundaliniyogajourney/

 

 

 

 

 

 

Oznake :