KAKO ŽIVJETI JEDNOSTAVNO PO NAČELU MANJE JE VIŠE?

000001 11/04/2020 No Comments

KAKO ŽIVJETI JEDNOSTAVNO PO NAČELU MANJE JE VIŠE?

Sigurno ste kupili puno stvari koje niste trebali i držite ih kod kuće u svojim ormarima.

Istina je da što više stvari imamo, to se više moramo brinuti o njima. Na primjer, lakše je izabrati odjeću za izlazak ako imamo samo dvije ili tri opcije. U suprotnom, provest ćemo više vremena tražeći, isprobavajući i odlučujući što da obučemo, a povrh toga za sve to nam treba i više mjesta u ormaru.

Iz nedavnog istraživanja koje sam provela na temu, što vas muči u vašim prostorima, došla sam do zaključka da je velikoj većini problem manjak prostora i mjesta za pohranu stvari.
To me dovodi do pitanja.

Zbog čega toliko kupujemo i zašto nam treba toliko stvari? Ustvari, treba li nam uopće toliko stvari? Odgovor je jednostavnost života ili učinite život jednostavnim.

Pomoću takvog načina života fokus dajete na bržem postizanju vaših ciljeva te uživanju u rezultatu i iskustvu.
Ljudi koji su posvećeni ovakvom načinu života, daju prednost kvaliteti umjesto kvantiteti i to je ono u čemu vide ogromnu vrijednost u životu.

Primjer.
Ništa se ne može napraviti odjednom i treba poštovati svoje vrijeme, pa predlažem da krenete malim koracima.

Posvetite se jednom dnevno na primjer čišćenju jedne ladice. Pitajte se kada krenete sa čišćenjem što stvarno trebate i čemu vam ta stvar koristi? Na primjer, odjeća koju ne nosite, kozmetika kojoj je prošao rok trajanja, oštećeni predmeti, elektronika i slično. Ostavite ipak dio stvari koje imaju sentimentalnu vrijednost i koje čuvaju lijepe uspomene.

Krajnji cilj je osjećati se lagano, čak i preporođeno i da postajete svjesniji svake vaše slijedeće kupovine te kupujete stvarno samo ono što vam je važno.

U procesu će se pojaviti pitanja poput što napraviti sa stvarima koje mi više ne trebaju, ali imajte na umu da se okružujete stvarima koje dodaju vrijednost vašem životu, čine ga kvalitetnijim i ispunjenijim.

Postoji više načina kako da vaše stvari ne završe u smeću.
1. Možete ih donirati
2. Prodati
3. Zamijeniti
4. Pokloniti

Jeste li primjetili da se naš prostor sastoji najviše od ormara i namještaja za pohranjivanje stvari.
Što nam to govori. Da sve te stvari koristimo? Ne bih rekla. Vjerojatno koristimo 1/3, a ostatak nam ustvari i ne treba.

Tu se pojavljuje i komponenta održavanja stvari i uređaja na koje trošimo svoje vrijeme i novac. Pitajte se da li vam zaista trebaju sve te stvari i u kojoj mjeri ih koristite.

Neke stvari možete iznajmiti ili posuditi kada vam zatrebaju, a neke stvari možete kupiti zajednički sa obitelji i dijeliti.

Ključ je spoznati što nam zaista treba i donijeti pravu odluku o kupnji.

Dok imate manje, dobivate više… mjesta i slobode.
Novac koji uštedite na kupnji stvari koje vam nisu potrebne možete uložiti u doživljaje koje ćete pamtiti dugo i koji će vas kao osobu oplemeniti.

Na primjer izlet, seminar, izložba i slično.

Važno je da ostanete u dobrom osjećaju i da ne gubite svoj stil života i ugodu.

 

Lana Anderson
www.domusdecorum.com