KETO DIJETA – TREND ILI ŽIVOTNI STIL?

000001 16/01/2019 No Comments

KETO DIJETA – TREND ILI ŽIVOTNI STIL?

U posljednje vrijeme nailazim na sve više novinskih članaka o slavnim osobama na keto dijeti.
Bila je aktualna i u prošlosti, pa je njena popularnost jedno vrijeme naglo stagnirala. Prije svake ljetne sezone ponovno ”izroni” i okupi nove, ali i stare zagovornike ovog načina prehrane. U ovom blogu pojasnit ću par zamki ketogene dijete.

Što je keto dijeta?

Ketogena dijeta, način je prehrane u kojem se jelovnik zasniva na unosu proteina i masti, a ugljikohidrati se gotovo u potpunosti izbjegavaju. Prerađeni ugljikohidrati poput kruha, šećera, tjestenine, kuhane riže i slatkiša su zabranjeni.
Glukoza, koju prvenstveno dobivamo iz ugljikohidrata, osnovno je ”gorivo” za naše stanice. Kada prekinemo opskrbu stanica glukozom, tijelo pronalazi način za samoodržavanje, tako da se hrani pomoću ketonskih tijela koja dobiva iz masti.

Držati se takvog jelovnika nije nimalo jednostavno. Zahtjeva predano planiranje obroka i pripremu hrane što često može biti teško izvedivo, posebice ako radite po standardnom radnom vremenu ili kuhate za cijelu obitelj.
Količine ugljikohidrata koje su dozvoljene mogu se modificirati, iako prava ketogena dijeta dozvoljava unos ugljikohidrata do 20 g dnevno.

Ipak, ova dijeta jako je popularna evo i zašto. Daje brze rezultate koje zaista vidite na svom tijelu tako što brzo gubite kilograme.

No, kada prestanete s dijetom, nažalost, kilogrami se vrlo brzo vraćaju.
Pretjerivanje u ovom načinu prehrane može dovesti do ozbiljnih posljedica čije će se djelovanje odraziti na cijeli organizam, a ponajprije mozak.

Važno je znati

Prije nego se odvažite na keto dijetu sjetite se da je:

  • glukoza jedina hrana za mozak
  • nagli gubitak kilograma posljedica je prvenstveno gubitka vode
  • svaka nagla promjena tjelesne težine dovodi do posljedica u organizmu

Keto dijete su u nekim slučajevima opravdane i s razlogom podržavane kao način prehrane, no to ovisi o stanju organizma, zdravlju/bolesti. U određenim slučajevima imaju pozitivne učinke i zato se preporučuju.

Dugoročno vitku liniju postići se može pravilnom, umjerenom prehranom u kojoj su zastupljene sve vrste namirnica. Ovakav način prehrane može postati i životni stil kada ga uparite s redovitom tjelovježbom ili večernjim šetnjama.

 

Anđela Jelavić mr. kliničkog nutricionizma

https://www.facebook.com/angelamsn

 

Oznake :