KINGFISHER

000001 29/07/2019 No Comments

KINGFISHER

Tijekom prosinca i siječanja slobodno sam vrijeme proveo fotografirajući moju najdražu pticu, vodomara ribara, odnosno Kingfishera.

Isprobavši novi fotoaparat i objektiv otkrio sam novu količinu detalja, posebice kod portreta ove malene ptice koja je tek nešto veća od vrapca, ali dugog kljuna koji spretno hvata male ribice.

Iako ga fotografiram od kraja 2013. godine, svaki put kad bih odlazio na teren i bio u njegovoj blizini dobijem navalu adrenalina pomiješanu s dubokom zahvalnošću što imam privilegiju da mi ovakva grandiozna ptica pravi društvo i dozvoli mi da joj se skroz približim.

Nagrađen tim blagoslovom koristio sam mnoge različite objektive, od onih portretnih do teleobjektiva.

Svaki put je sjajan osjećaj biti u blizini ovog neprikosnovenog malog lovca i promatrati ga kako munjevitom brzinom lovi te male ribice.

Čudna je ta povezanost koja se stvori između fotografa i životinje, kao da radite dogovorene editorijale, gdje oni dolaze i spremno mi poziraju, kao da se hvale i šepure pokazujući mi i dokazujući svoju vještinu lova i sve to usput, pozirajući mi. Kombinirao sam i postavljao mu grane, na koje bi on slijetao i pravio se važan na njima, sa svježe ulovljenim ribicama, odmah pored kanala ili jezerca gdje odlazim često fotografirati.

Što mislite, koliko  vremenski traje akcija od trenutka kad vodomar vreba s njegove grane, promatra plijen ispod razine vode, dok ne uhvati plijen i vrati se natrag na poziciju?

U prosjeku, sve se to uglavnom događa u nevjerojatnih 1.5 do 2 sekunde!

Gledajući ga tako kroz mrežicu maskirnog šatora ili kroz ekran fotoaparata, čuje se samo ‘bljuc!’  i potom se uz prštanje kapljica pojavi King, koji odleti na granu, udarajući ribu, koju uskoro nakon toga cijelu proguta.

Znate što je još vrlo interesantno ?

On ima predivne boje koje se mijenjaju pod različitim uvjetima osvjetljenja!

Tako za oblačnih dana perje krila i leđa vodomara imaju modro plavu boju, uz cyan plavu crtu po sredini, dok se na danjem suncu ona čini više kao zelenkasta ili tirkizna.

Zapravo je perje smeđkaste boje, no dobiva se dojam prelijevanja iz plave u zeleno.

Tako se kod primjera ovih portreta jasno vidi razlika u boji.

Ova zima bila je blaga što se tiče snijega ili mraza. Tek par jutara bilo je sitnog sloja inja po granama. No i takvi uvjeti su dobrodošli kako bi se ova, živim bojama ukrašena ptica još dodatno istaknnula.

Htio bih vas obavjestiti, da se osim još nekoliko fotografija prelijepog vodomara koje možete uživo pogledati, također mogu pogledati i ostale moje fotografije iz priorode, isprintane u većim formatima u Muzeju grada Čakovca, gdje sam prošli tjedan otvorio izložbu pod imenom ‘Čudesan svijet Petra Sabola’.

 

Petar Sabol, MFIAP, EFIAP/DIAMOND1, EPSA, SONY Imaging Ambassador

 

Kategorije : Foto
Oznake :