KIPARSTVO

000001 20/07/2019 1 Comment

KIPARSTVO

Pozdrav svima koji čitaju ovaj blog.  Zbog mnogih ljudi koji nemaju priliku pišući dijeliti iste stavove kao što su moji, a i pozitivnu energiju koju želim dijeliti s vama, radujem se mom pisanju ovdje na Freeoglasniku.

Već dugi niz godina mnogi primećuju zagađenje medijskog prostora, raznolikim lošim senzacionalističkim sadržajem koji nas svakodnevno okružuje i zaista ima svega i svačega.

Tako da ću pokušati ne pisati ništa negativno, mada u ovom provom blogu čisto sumnjam. Pitate se zašto?

Nisam siguran koliko pozitivnog, ja kao mali čovjek mogu donijeti pisanjem, zato radije stvaram umjetnička dijela prepuna inovativnosti i pozitive, dobrih, smiješnih, jednostavnih, poučnih, povijesnih stvari, prepunih muke stvaranja, koncepata  razvijenih za objektivnu ljepotu umjetnosti, umjetnosti koja odmara oči u kiparstvu, za duge staze osmišljenih plemenitih pozitivnih i nadahnjujućih djela.

Djela dovoljna da vam poprave dan!

Mnogi koji se interesiraju za pravu izvornu, reprezentativnu umjetnost, skulpturu, a razočarani su i  istinski traže nove ljepote kako bi ih oplemenile, kako bi im zaiskrile dušu, da zastanu usred vreve, njima će biti posvećeni moji blogovi.

Upravo njima kojima je dosta svega, umornima na kraju dana, kako bi uživali u plemenitoj umjetnosti,

mogu poručiti ovim svojim prvim tekstom, kako će teme o kojima ću pisati biti jako lijepe teme.

Truditi ću se progovarati o ekstremno dubokim stvarima i mislima, djelima koja intrigiraju do mjere da  oduzimaju dah, pozitivnim iskrama imaginacije.

Počnimo od naše predivne zemlje Hrvatske, prave inovativne i globalno zapažene turističke destinacije koja će oduševljavati sve posjetitelje svojom raznovrsnošću i ponudom do te mjere da će svi oni koji budu dolazili u našu predivnu Hrvatsku odbrojavati dane na kalendaru diljem svijeta, čekajući da uplove u naš Jadran i dobiju blagoslov daljnje plovidbe ili imati mogućnost dodira s brojnim umjetničkim kiparskim dijelima koja će postepeno otkrivati, putujući  čak i na najneočekivanija mjesta koja možete zamisliti.

Spajanje prirode, turizma, umjetnosti… Jedno da podupire drugo, odnosno da se različite grane međusono podupiru.  To je ono što nam treba.

Evo jednog od mojih prijedloga.

Pokušajte zamisliti 70 metara veliku skulpturu dragog Isusa Krista, koji od kopna zakoračuje u svoj hod  po moru, blagoslivljajući sve pomorce, brodove, jahtaše, radosne ”selfiste”, turiste  koji mu se približe, pomole, dobivajući na poklon blagoslov i mirno more, oceane… plovidbu…

Zamislite samo sliku valova Jadrana koji zapljuskuju Njegova stopala…

Ta slika će vječno ostajati u sjećanju svakog prolaznika i turista koji bude u kontaktu s tom veličanstvenom skulpturom, a ujedno i nas  jasno predstavljati svijetu.

To je jedna od mojih ideja koja bi zasigurno pomogla promociji cijele zemlje, zaposlila bi ljude, privukla bi turiste I iznjedrila bi nesagledivu korist cijeloj državi, pa tako I svakom pojedincu lijepe naše dala na prepoznativosti.

Pošto smo 90% katolička zemlja smatram kako bi slična ideja mogla pripomoći turizmu kao generalnoj grani i ta neponovljiva fotografija koji bi turisti pronosili i dijelili dalje po svijetu, to bi bila prava razglednica Hrvatske koja bi nam pomogla otisnuti se, upisati i smjestiti nas u nezaobilaznu destinaciju na globalnom turističkom tržištu.

O ukusima se ne raspravlja, ali moje mišljenje makar i djelovalo negativno, možda na trenutke i grublje od mog uobičajenog, odlučio sam samo u ovom mom prvom blogu, bez bilo kakve zadrške iznijeti, sukobljavjući se i s prvim djelom ovog mog teksta, u smislu ističuće i naglašavane pozitivnosti.

Dužan sam reći sljedeće.

NE nihilizmu i jeftinoj propagadi kvazi-umjetnosti.

Smatram da u ovom našem vremenu svega dopušteng, nihilizam umotan u raznorazne fraze modernih ili instalaterskih umjetnosti, naprosto vlada našim vremenom.

Dok istinski, Bogom dani talenti u raznim umjetnostima danas na žalost nemaju moćnu ulogu jasno i čisto reći što je to tradicionalna reprezentativna umjetnost  najplemenitije svrhe, intelektualci, stvaratelji, umjetnici itekako moraju i imaju zadatak pokazati upravo te, od Boga dane talente.

Kvazi-umjetnici, raznorazni performeri, imaju pravo također pokazati svoja umijeća, ali na puno nižim nivoima, međutim njihova agresivnost te prikriveni sadržaji imaju nevjerojatan učinak, a u biti ne bi trebali imati prevelik značaj tamo gdje je izložena doista prava umjetnost  te ne bi trebali  imati mjesta objavljivati svoje radove u istaknutim prostorima ili u medijima čak ni u vremenskom odmaku, ja sam istinski i duboko protiv toga.

Na žalost, smo svakodnevni svjedoci upravo suprotnog.

Neprestano okupiraju javnost svojom kvazi-umjetnošću.

Oni imaju i moraju imati svoje mjesto, ali ne toliko zapaženo kako bi amaterizmom i svojim stavovima narušavali ugled istinske i profesionalne umjetnosti svih onih koji žive i rade umjetnost na ispravan način i vjeruju u istinitost i svrhu postojanja iste.

Sretan sam, da sam još kao mlad postao dio tradicionalnog okruženja, i kada su svi stremili modernizmu, otkrivanju takozvanih formi na granici ništavila i svojim instalacijama prikrivali svoju netalentiranost, mogu skromno primijetiti, kao u nekom vremenu predstojeće nove renesanse…stvarao sam tradicionalno…usprkos kritikama. Znamo i povijest nas je učila… Ono si-što radiš.

Bog nam je dao da stvaramo predivnu budućnost našim potomcima. Takva će i biti!

Sijte dobro, dobro ćete i žeti.

To upravo ovim mlađim i nadolazećim generacijama dugujmo, svi mi.

Naš zadatak je da im kao novoj generaciji pojasnimo razliku između dobrog i lošeg.

Ispričavam se još jedanput i oprostite na ovoj brutalnoj iskrenosti i prenaglašenoj nepravednosti koju godinama primjećujem i koja me neprestano tišti, ali jednostvano takav sam i morao sam posvetiti dio ovog bloga nečemu takvom, kako bi uvidjeli i drukčije stavove, razotkrivajući i pojašnjavajući modernizam i aktualnost današnjeg doba, naglašavajući sve nas koji smo u koliziji s nihilizmom da ne želimo ne primjećivati takve stvari i obećavam da se više neću uopće osvrtati na negativno, ali jednostavno bilo je jače od mene i ovo sam bio dužan i na kraju morao podijeliti sa svima vama.

Pozdrav od autora izlizanog “Makarskog Galeba”.

P.S. … Posjetite Makarsku čim prije. Legenda kaže kako dirajući dojku spomenika “Galeb”, on donosi sreću u ljubavi cijele godine, očito djeluje kad je već izlizan milijunima dodira ljudi….

Sretno!

 

Nikola Šanjek

https://www.facebook.com/nikola.sanjek.7

Kategorije : Umjetnost
Oznake :