Klupe

000001 08/02/2019 No Comments

Klupe

Nakon dvije godine potrage za najljepšim klupama u Hrvatskoj napravio sam izbor snimljenih fotografija i imao izložbu prije dvije godine na predivnom otoku Zlarinu u zavičajnom muzeju Vesne Parun.

Kada me nazvao organizator izložbe Luka Marotti da li bi htio izlagati u Galeriji Zlarin, odmah sam pristao mada sam bio bez love i nisam imao pojma kako ću to izvesti.

Objavio sam na Facebook stranici pod naslovom runda za izložbu svim mojim fejs prijateljima da skupljam novce za izložbu i umjesto da mi plate rundu mogu platiti print fotke koja će nakon izložbe biti njihova. U roku tjedan dana imao sam i više novaca nego što je trebalo jer su neki frendovi bili široke ruke. Naravno uz nesebičnu pomoć Tonia Galića iz GT grupe iz Novalje, koji je sve to isprintao.

Evo što je napisao Saša Paparella o izložbi Klupe.

Svojom najnovijom izložbom na kojoj predstavlja niz klupa, snimljenih tijekom posljednjih nekoliko godina, zagrebački fotograf Saša Ćetković propitkuje odnos čovjeka i Boga. Jer, klupa je ta koja zove da predahnemo, opustimo se i, napokon, razmislimo – kuda to zapravo idemo?

Metaforu Boga i ovim je ciklusom od 35 fotografija Ćetković uspio naći u svakodnevnim stvarima, pokraj kojih obično nezainteresirani prolazimo. Tek u nekoliko slučajeva, veza je izravna, „na prvu loptu“ – na snimcima iz crkve, ili na onima gdje zraka svjetla s neba obasjava usamljenu klupu.

Kako je Bog sveprisutan, tako i svoje simbolikom nabijene klupe Ćetković uočava posvuda, od metalnih u strogom centru Zagreba, preko drvenih kojima nedostaje pokoja daska pa do onih primorskih, kamenih, s pogledom na more – možda i najpogodnijih za razmišljanje o vlastitoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Zahvaljujući svom osjećaju i umijeću majstorski bilježi naboj i poruku najobičnije klupe. Želja je uvijek ista – pokazati koliko, opsjednuti brzinom i poslovima koje smo sami sebi bezrazložno natovarili, rijetko koristimo priliku za dragocjenim predahom.

Neke od fotografija Ćetković je snimio i prilikom naših zajedničkih, novinarskih putovanja, obično po Jadranu. U poslu – valja priznati – ni mi nismo stizali primjećivati klupe, niti prepoznavati prilike za predah. Ali nakon izvršenog zadatka, obično negdje u kasno poslijepodne, kada prosječni izdanak ljudske vrste obično krene u potragu za jelom, pićem ili odmorom, Ćetković je slobodno vrijeme koristio tragajući za nečim uzvišenijim, što nadilazi primarne potrebe. I uvijek je nalazio traženo, bila to klupa na ulazu u dubrovačku luku, ili pak klupa zasjenjena krošnjom drveta pokraj bazena stonske solane.

Na većini Ćetkovićevih fotografija klupe su prazne, kao da je jedini smisao ljudskog postojanja postala žurba. Na žalost, odnos suvremenog čovjeka prema duhovnoj strani svog bića najbolje karakterizira fotografija na kojoj (doslovce bezglav!) prolaznik sa psom gotovo protrčava pokraj odmora koji mu se nudi putem, nesvjestan da je njegova žurba možda i lišena ikakva smisla. A ne znamo li kamo idemo, ta brzina postaje i opasna. Zato, naiđete li na klupu, iskoristite priliku – predahnite i razmislite o Sebi samome.

Saša Paparella

Ova fotografija je snimljena na Ribnjaku u Zagrebu.

Bio sam posve sam u Maksimiru jer je lijevala kiša.

Pored Stonske solane.

Opatija bajna.

Po zimi ispod nule ležao sam na zemlji kako bi dobio što bolji kadar da snimim ovu klupu u Bjelovaru. Dotrčao je neki mladić do mene sav u strahu da mi se nije nešto desilo. Kad me vidio sa fotoaparatom u ruci opsovao mi je sve po spisku i otišao.

Bila je jaka bura u Crikvenici pa su takvi bili i kontrasti.

Putovao sam sa kolegicom Tanjom Čorak po Istri i kad sam ugledao klupu u Vodnjanu izletio sam iz auta legao u travnjak kako bi napravio par snimaka. Naravno Tanja je vrištala od smijeha.

Riječki pejzaž.

Jesensko sunčanje u Dubrovniku.

Ovu rijetku kamenu klupu sam snimio na otoka sv.Katarina. U pozadini se vidi Rovinj.

Ove dvije klupe obasjane sunčevim zrakama sam snimio u Splitu.

Snježna Sljemenska klupa.

Bezglavo jurenje kako je i Paparella u svom tekstu napisao sam snimio na Mažurancu.

Tramvajska stanicia na Tomislavcu.

Noćni snimak sa Zrinjevca.

I crkva sv. Eufemije u Rovinju.

Ako vam se svidio moj blog nemojte biti škrti već ga podijelite sa ostalima.

 

Saša Ćetković

http://fotocetkovic.com/

https://www.saatchiart.com/fotocetkovic

http://cetkovic.wix.com/rg-photo

 

 

 

 

 

 

 

Kategorije : Foto
Oznake :