KOLIKI JE PREPORUČENI PRIRAST NA MASI TIJEKOM TRUDNOĆE?

000001 13/11/2020 No Comments

KOLIKI JE PREPORUČENI PRIRAST NA MASI TIJEKOM TRUDNOĆE?

Sigurno ste već mnogo puta čuli onu poznatu “Pojedi još, sada jedeš za dvoje”. Ta se tvrdnja često krivo tumači – trudnica jede za dvoje, za sebe i za dijete, no svakako ne treba jesti dvostruko jer ne jede za dvije odrasle osobe.

Tijelo tijekom trudnoće prolazi kroz mnoge promjene od kojih je svakako najvidljiviji porast na tjelesnoj masi. Kako bi trudnica znala koliki bi joj trebao biti prirast na masi, trebala bi znati koliki joj je bio indeks tjelesne mase (eng. Body Mass Index, BMI) prije trudnoće. Što je BMI manji, to je preporučeni prirast tjelesne mase veći. BMI se računa kao omjer tjelesne mase u kilogramima i kvadrata tjelesne visine u metrima:

 

Uzmimo kao primjer ženu visine 165 cm koja je prije trudnoće imala 60 kg. Njen indeks tjelesne mase izračunat ćemo na sljedeći način:

Ako pogledamo navedenu klasifikaciju, naša žena pripada skupini normalne tjelesne mase, te joj je preporuka za prirast na masi tijekom trudnoće 11,5-16,0 kg.

Tablica 1. Preporučeni prirast na masi ovisno o indeksu tjelesne mase (BMI) prije trudnoće

Trudnicama je preporučeno da same prate prirast na masi i važu se svakih tjedan dana. Vaganje je potrebno provesti uvijek u istim uvjetima – ujutro, natašte, nakon pražnjenja mjehura i crijeva, te u laganoj odjeći. Od 12. tjedna bi prirast na masi trebao iznositi približno 0,5 kg tjedno. Ako trudnica tjedno dobiva više od 500 g, znači da unosi previše kcal, to jest da jede više nego što je potrebno.

informationcroatia

Svega 30-40% žena dobije na masi tijekom trudnoće unutar preporučenog raspona. Veliki broj žena ima puno viši prirast na masi nego što je to potrebno, što se povezuje s razvojem mnogobrojnih komplikacija poput gestacijskog dijabetesa, hipertenzije i češćim carskim rezom. Pothranjene pak žene, osobito one koje nisu uspjele dobiti potrebne kilograme za vrijeme trudnoće, češće će roditi novorođenčad niske porođajne mase, a veća je i učestalost prijevremenih poroda i smrti novorođenčadi.

Prekomjerni prirast tjelesne mase u trudnoći predstavlja dodatan problem i zbog postpartalne retencije težine. Ako osvijestimo činjenicu da je prema podacima iz posljednjeg velikog istraživanja o zdravlju stanovnika Europske unije, Hrvatska najgora zemlja po pitanju prekomjerne tjelesne mase i da čak 59% žena u Hrvatskoj ima prekomjernu tjelesnu masu ili je pretilo, trebali bismo uvidjeti da govorimo o vrlo aktualnom i ozbiljnom zdravstvenom problemu, te da je adekvatan prirast mase u trudnoći zaista od velike važnosti za pravilan rast i razvoj fetusa, te zdravlje buduće majke.

Budući da je svaka žena individualna i svaka trudnoća jedinstvena, treba imati na umu da su preporuke tek okvirne smjernice, te da je nužno individualno praćenje dinamike prirasta na masi od strane nadležnog liječnika, a ukoliko trudnice osjete da same ne znaju regulirati prehranu u mjeri u kojoj to ovaj period zahtijeva i da im je potreban individualan pristup, svakako bi trebale potražiti pomoć nutricionista koji će ih voditi kroz cijeli proces i naučiti ih pravilnim prehrambenim navikama koje će ostati za cijeli život i koje će već od najranijih dana moći prenijeti na svoje dijete.

 

Ivona Brodić, mag.nutr.
Nutrition ID d.o.o.
www.nutrition-id.hr

Tečajevi dronova