KORONA VIRUS

000001 18/07/2019 No Comments

KORONA VIRUS

Kao i puno drugih ljudi, gledam što se sve čini da bi se zaustavilo Covid-19, slušam što se sve govori i izvan upozorenja i uputa, čitam članke, pratim simpozije, propitkujem epidemiologe, ali do novih temeljnih saznanja zapravo i nisam došao. Moram ovdje zapisati da u ovoj situaciji, nigdje u javnosti niti jednom nisam niti čuo ni vidio da je uopće spomenut koncept ‘Jedno zdravlje’, a sve ide u prilog jačeg globalnog i lokalnog razvoja upravo ovog koncepta.

Jedino objektivno novo što je svijet do sada već naučio iz aktualne epidemije korona virusa, je da postoji jedan koronavirus čiji je prirodni rezervoar najvjerojatnije neka divlja životinja (zmija, šišmiš ili ipak ljuskavac …?) koja ga u sebi nosi i vjerojatno niti ne obolijeva, a uu ljudi ovaj virus može izazvati ozbiljnu bolest sa smrtnim ishodom.

Znamo da korona virusa imamo i u domaćim životinjama, ali nisu se pokazali opasni za ljude i uglavnom su specifični za pojedine vrste.

Dakle, jedan. Koronavirus. Samo jedan? Samo koronavirus?

Nitko ne zna postoji li trenutno u tim ili drugim divljim životinjama drugi koronavirus koji je sposoban ili će uz mutacije biti sposoban izazvati ovakvu epidemiju ili možda virus druge vrste ili porodice, a još manje kada i do koje mjere svi postojeći i poznati virusi mogu samo u prirodi mutirati i postati globalno opasni i za ljude.

Uz to je nemoguće potpuno kontrolirati samo promet životinjama, koji je ionako globalno već odavno reguliran, a još manje globalna kretanja ljudi. To smo također odavno ustanovili.

Nitko ne može reći da nije dovoljno doći u kontakt sa nekim divljim životinjama kako bi se pojedini novi uzročnik prenio na čovjeka kao novu vrstu, a još manje od toga možemo sa sigurnošću tvrditi što sve ne postoji u dosad neistraženoj prirodi naše planete.

Dakle, naučili smo da u nekih divljih životinja postoji jedan korona virus koji je ozbiljna globalna prijetnja ljudima.

Uz tisuće virusa koje poznajemo, čak među relativno dobro poznatim korona virusima, pojavio se jedan novi kojega ne poznajemo i zaprijetio da pokori svijet.

Koliko sličnih situacija možemo očekivati? Bezbroj.

Treba li ojačati koncept ‘Jedno zdravlje’? Za svakog tko se bavi javnim zdravstvom, to nije pitanje. Svijet se vjerojatno nikada neće ujedinjeno organizirano, globalno, baviti s proučavanjem i praćenjem zdravlja svih divljih životinja s kojima čovjek dolazi u kontakt, a uz velike razlike u svijetu, prvenstveno sociološke i kulturološke, sve je moguće.

Srećom pa prehrambene navike Europljana nisu takve da na primjer jedu šišmiše, obzirom na to da smo ustanovili da samo u europskih šišmiša postoji petnaestak vrsta virusa koji mogu biti opasni za ljude, da imaju takozvani zoonotski karakter. Kao i u svakom drugom dijelu svijeta, tako i u Europi postoje brojni izvori mogućih epidemija jer postoje rezervoari fatalnih bolesti, ali do takvih epidemija teško da će ikada doći.

Sretni smo što živimo ovdje gdje postoji određeni odmak od daleke egzotike koji ipak ima neke prednosti za sve one koji ne traže izazove s novim i nepoznatim. No, egzotika možda i nije tako daleko.

 

Veterina portal

http://veterina.com.hr

Kategorije : Ljubimci
Oznake :