KRPELJI – SKIDANJE

000001 03/08/2019 No Comments

KRPELJI – SKIDANJE

Iako godinama postoje sredstva koja naše ljubimce mogu štititi od krpelja, činjenica je da u veterinarskim ambulantama svake godine od bolesti koje prenose krpelji liječimo sve veći broj životinja. Kako je liječenje zapravo samo popravljanje nastale štete, tako je i u slučaju krpelja bolje spriječiti kontakt s njima jer i uz stručno liječenje nerijetko ostaju trajne posljedice. No, uz minimalan oprez i pravilnu zaštitu od krpelja, rizik od bolesti koje prenose možete uvelike umanjiti.

Dok boravite u prirodi, izbjegavajte gustiše i visoku travu jer su to krpeljima omiljena mjesta za čekanje na žrtvu. Prethodno, razmislite o primjeni preparata koji odbijaju krpelje (pitajte u ljekarnama i veterinarskim ambulantama) s tim da pojedine od njih možete primijeniti i na vanjske dijelove svoje obuće i odjeće. Pokušajte hodati sredinom staza i poljskih puteva, a po povratku kući što prije se okupajte ili otuširajte te bez žurbe pretražite cijelo tijelo, posebice pregibe, kosu i vlasište. Dobro pregledajte svoga ljubimca. Ne zaboravite provjeriti i svoju odjeću i obuću, pa ih nakon dobrog protresanja barem sat vremena izložite jakom suncu ili višim temperaturama drugih izvora.

Ako prilikom pregleda pronađete krpelja na koži – nemojte paničariti, jer za to nema potrebe, a ni koristi. Postoji nekoliko pomagala pomoću kojih ćete krpelja ukloniti bez pravih problema. U ljekarnama možete pronaći takozvanu pincetu za skidanje krpelja, a ako ju nemate – poslužit će vam bilo koja tanka fina pinceta. Primite krpelja pincetom, što je moguće bliže koži, zatim lagano vucite prema gore čvrsto držeći pincetu. Nemojte pritom zakretati pincetu niti trzati jer se dijelovi čeljusti i glave krpelja mogu otkinuti i ostati zariveni u kožu. Ako se to dogodi, izvucite ih čistom pincetom, a ako u tome ne uspijete odmah, nemojte “kopati” čineći veću štetu nego bolje pustite da rana sama zacijeli. Nakon što ste krpelja skinuli, ne zaboravite alkoholom, jodom ili sapunom i vodom temeljito oprati mjesto ugriza i ruke.

Izbjegavajte skidanje krpelja tako da ga premažete lakom za nokte, uljem ili alkoholom nakon čega bi se on sam trebao otpustiti jer upravo ga vi trebate skinuti što prije, a ne čekati da se sam otpusti.

Što se vas tiče, pojava osipa ili povišene tjelesne temperature tijekom slijedećih nekoliko tjedana, razlog je više za javljanje liječniku uz obaveznu napomenu da ste nedavno skinuli krpelja sa sebe.
Za svaku promjenu ponašanja ljubimca, naročito nakon boravka u prirodi, ne čekajte razvoj simptoma nego se odmah javite veterinaru. Bolje je konstatirati da je ipak sve u redu nego kasniti s terapijom koja često život znači.

Opasnost od infekcije za ljude ne prijeti od pasa nego od krpelja.

Psi su vrlo podložni infekcijama koje prenose zaraženi krpelji, a postojeće vakcine ne štite od svih bolesti kojima ih krpelji mogu zaraziti. Uz to, vakcine ne sprječavaju pse da krpelje unesu u kuću, a to ne želite. Zato je potrebno koristiti zaštitu protiv krpelja jer time osim što štitite pse, štitite i sebe. Za direktnu zaštitu od krpelja koristimo repelente i akaricide.

Svaki od njih ima svoje prednosti i nedostatke, a o njihovoj primjeni se savjetujte s veterinarom – posebice kada su mačke u pitanju, jer su one vrlo osjetljive. Svaka zaštita od krpelja bolja je od nikakve jer iako mali, krpelji nisu bezazlene životinjice i mogu ljudima i životinjama prenijeti teške bolesti.

Ukoliko ste krpelja skinuli sa svog psa, možda će vas zabrinuti njegovo zdravlje, ali ta mu briga ne smanjuje rizik od obolijevanja. Kako bi taj rizik i vaša zabrinutost bili što manji, skloni smo aktivnom pristupu u sprječavanju bolesti. Preporuka: kada sa svojim psom posjetite veterinarsku ambulantu, upitajte za brzi test kojim će se utvrditi je li je vaš pas zaražen pojedinim od uzročnika bolesti koje prenose krpelji ili je ipak imao sreće. Važno je znati kako opasnost od infekcije za ljude ne prijeti od pasa nego od krpelja, jer nas ovim bolestima psi ne mogu zaraziti.

 

Veterina portal

http://veterina.com.hr

Kategorije : Ljubimci
Oznake :