KUĆNI LJUBIMCI I OTROVNE BILJKE

000001 15/08/2020 No Comments

KUĆNI LJUBIMCI I OTROVNE BILJKE

Brojne biljke koje posjedujemo u kući ili vrtu su vrlo otrovne za kućne ljubimce. Ovisno o vrsti biljke i količini unesenog otrova u organizam i veličini životinje ovise i simptomi koje će pokazivati vaš ljubimac. Ako je doza mala moguće je i da ne primijetite simptome ili su oni blagi poput kožnog osipa, pojačanog slinjenja ili mučnine.

Međutim, ako je vaš ljubimac otrovan većom količinom otrova, mogući su poremećaji u radu jetre, bubrega i srca, mogući su i poremećaji središnjeg živčanog sustava (tremor mišića, napadaji, paraliza), čak i smrt. Važno je napomenuti da nisu sve biljke jednako otrovne, kao što nije ni svaki dio biljke jednako otrovan te da je kod nekih biljaka dovoljna i vrlo mala količina koja može dovesti do smrti životinje.

Ovo su neke od najpoznatijih biljaka koje su otrovne za vaše ljubimce, a koje vrlo vjerojatno imate u kući ili vrtu.

Otrovne biljke za pse

ALOE VERA – iako je opće poznato da je vrlo ljekovita za ljude, aloe vera je vrlo otrovna za pse. Izaziva povraćanje, drhtavicu i crvenu boju urina.

RICINUS – blago toksičan, simptomi su povraćanje i gastrointestinalni poremećaji.

AZALEJA – vrlo toksična, čak i samo doticaj s biljkom može biti toksičan za vašeg psa.

informationcroatia.com

RAJČICA – stabiljka i listovi rajčice izazivaju gastrointestinalne poremećaje, poremećaje u radu bubrega, proširene zjenice. Plodovi nisu toksični.

KRIZANTEMA – vrlo toksična biljka, doticaj s biljkom izaziva nadražaj kože, a ukoliko je pojedu mogu se javiti gastrointestinalni poremećaji (povraćanje), otežano disanje i tremor.

LJILJAN, CIKLAMA – latice ovog cvijeća nisu opasne po zdravlje životinje, ali lukovica je izrazito toksična i može dovesti do trajnog oštećenja bubrega i uginuća psa.

NARCIS I ZUMBUL – cijele biljke narcisa i zumbula su opasne po zdravlje, a simptomi su povraćanje i neurološki poremećaji.

FIKUS BENJAMIN – česta biljka u kućanstvima, mliječni sok ove biljke je blago toksičan za pse.

BOŽUR – konzumacija ove biljke izaziva poteškoće u gutanju, jake grčeve, proljev i poremećaje u krvotoku.

HORTENZIJA – svi dijelovi biljke su izrazito toksični za sve vrste životinja, a simptomi variraju od blagih iritacija usne šupljine, probavnih poremećaja do drhtavice i tremora.

SPATIFILUM – cijela biljka je toksična. Simptomi su najčešće slinjenje, povraćanje, ali može dovesti i do teških neuroloških poremećaja.

ŠAFRAN – konzumacija šafrana dovodi do poremećaja u krvnoj slici (anemija), povraćanja i krvavog proljeva.

FILODENDRON, ORHIDEJA – blago toksičan, konzumacija velikih količina izaziva trovanje, a simptomi su blagi.

BOŽIĆNA ZVIJEZDA – mliječni sok sadrži otrovne tvari koje mogu uzrokovati gastrointestinalne poremećaje, krvavi proljev pa čak i neurološke poremećaje.

BRŠLJAN – svaki dio bršljana je toksičan za psa, posebice plodovi. Konzumacija može završiti uginućem.

ĐURĐICA – svi dijelovi biljke uključujući i cvjetni sok toksični su za ljude i za životinje.

NAPRSTAK – također izrazito toksičan. Pet grama je smrtonozna doza za velikog psa.

U otrovne biljke spadaju još agava, pelargonija, amarilis, tisa, avokado, imela, sago palma i mnoge druge. Najvažnije je da se uputite svom veterinaru čim primijetite bilo koji od gore navedenih simptoma ili prije pojave simptoma ukoliko ste vidjeli da je vaš pas njuškao ili pojeo neku od biljaka.

Otrovne biljke za mačke

DRACENA – kora ove biljke je toksična za mačke i uzrokuje proljev i povraćanje.

FIKUS BENJAMIN – isto kao i kod pasa, mliječni sok je blago toksičan za mačke.

KROTON – svi dijelovi biljke su toksični za mačke.

DIFENBAHIJA – cijela biljka je toksična, a posebno stabljika.

BEGONIJA – vrlo toksična za mačke, a simptomi su otežano gutanje, slinjenje i povraćanje.

KALANHOA – cijela biljka je otrovna, a simptomi su neurološki poput epileptičnih napada i paralize određenih mišića.

TULIPAN – cijela biljka je izrazito toksična za mačke, posebice lukovica, a simptomi su depresija, pojačano slinjenje, povraćanje i proljev.

MRAZOVAC – također je cijela biljka otrovna, a simptomi su nadražaj usta, slinjenje i mučnina.

Aloe vera, narcis, ciklama, božićna zvijezda, amarilis, bršljan, oleandar, ljiljan, azaleja i druge gore navedene kao otrovne biljke za pse također su otrovne i za mačke. Ukoliko u domu imate neku od otrovnih biljaka bilo bi poželjno da ih zamijenite za neotrovne ili ih preselite na sigurno mjesto na kojemu neće predstavljati opasnost za vašeg ljubimca. Ukoliko dođe do konzumacije biljaka ne odgađajte odlazak veterinaru jer je trovanje hitan slučaj!

 

Mr. Igor Marković, DVM

www.markovic.hr

https://www.facebook.com/SpecijalistickeVeterinarskeAmbulanteMarkovic