Laserska korekcija vida

000001 18/01/2019 No Comments

Laserska korekcija vida

Kako se već više od 20 godina bavim laserskom korekcijom dioptrije često me još uvijek pacijenti i poznati pitaju što je bolje: naočale, kontaktne leće ili laserska korekcija. Odgovor je jednostavan, a zapravo kompliciran: ovisi od čovjeka do čovjeka. Naime rijetke su situacije gdje je jedna od opcija izrazito bolja za pacijenta. Primjerice kod ekstremne kratkovidnosti od -20 dioptrija kontaktne leće su najbolje ako ne i jedino rješenje. No u velikoj većini slučajeva sve tri opcije dolaze u obzir. Tu je ekstremno važno iskustvo liječnika i individualni pristup. Na meni je da uzmem u obzir različite parametre oka, dob, zanimanje i ostale aktivnosti, te da pacijentu prenesem što točnije prednosti i mane svake od opcija.

Imajući u vidu sve nabrojeno, a u skladu sa svojim potrebama i željama pacijent mora najprije imati priliku pitati sve što nije jasno i onda samostalno odlučiti kako korigirati vid. Osoba koja se boji zahvata i ne može niti uz vježbu staviti leću u oko kandidat je naravno za naočale. Tko se pak boji laserskog zahvata, a ne želi naočale kandidat je za neku vrstu kontaktnih leća. Tko se s druge strane želi riješiti naočala i leća idealan je kandidat za lasersku korekciju.

Laserski je zahvat brz, bezbolan i rutinski, traje ovisno o dioptriji 20-30 sekundi po oku. Radi se ambulantno, a već sutradan pacijenti mogu raditi na računalu, čitati, koristiti mobitel, voziti automobil i gledati televiziju. Dva tjedna ne smije se ići u bazene i saune, trljati oči, baviti se kontaktnim sportom i skidati šminku. Prvih tjedana oko je dosta suho pa se koriste intenzivno umjetne suze. Noćni vid je prvih par tjedana „razliven“, ali se brzo oporavlja-naravno ako je zahvat učinjen suvremenom laserskom procedurom koja rješava takozvane aberacije višeg reda.

Unazad par godina u oftalmologiji je sve prisutnija moguća ugradnja leće u oko kao rješenje dioptrijskog problema. O manama i prednostima te vrste zahvata uskoro….

 

Doc. dr. Dean Šarić, dr. med

www.opticalexpress.hr

Oznake :