LEGANDRNI HRVATSKI FOTOGRAF – IVO PERVAN

000001 07/01/2019 No Comments

LEGANDRNI HRVATSKI FOTOGRAF – IVO PERVAN
                                                                                                                                                                                                                Autor naslovne fotografije: Dragutin Škreblin

Za one koji me ne poznaju, ja sam Ivo Pervan. Za one koji me poznaju, isto sam Ivo Pervan. Dalmatinski sam Hrvat iz Splita. Ekonomist sam, po struci, ali život sam posvetio bavljenju fotografijom. Kroz vrlo, vrlo veliki rad uspio sam doći do vrijednih spoznaja s područja fotografije, koje ne možete naći u literaturi jer literatura obrađuje, uglavnom tehničku stranu fotografije. To je čak i logično, jer fotografija je stara cca 170 godina, a prosperitet se dogodio posljednjih dvadesetak godina.

Do vrijednijih spoznaja mogli su doći samo izuzetno rijetki pojedinci koji su se trebali vrlo intenzivno baviti fotografijom, ali su trebali biti i vrlo inteligentni i imati sposobnosti izražavanja da bi svoje znanje i spoznaje prenijeli drugima. Sigurno je bilo takvih ljudi, ali zbog osnovne ljudske osobine, egoizma (bojeći se da im netko ne preotme njihove nove spoznaje i umijeća, stečene radom), umirali su, odnoseći sve sa sobom. To je glavni razlog zašto su sve sljedeće generacije započinjale ispočetka.

U razvojnoj fazi fotografije, negdje 50-60-ih godina prošlog stoljeća, došlo je do prekida i preskakanja normalnog i postepenog razvoja fotografije. U normalnom slijedu, pojavila se FOTOGRAFIJA ATMOSFERE.

Izuzetno mali broj, izuzetno nadarenih  ljudi se počeo baviti (USPJEŠNO) tom vrstom fotografije. Takav oblik rada bio je veoma spor jer ga je uvjetovalo vrijeme, u smislu godišnjih doba i općenito, atmosferskih uvjeta. Zbog industrijskog “bum-a” i ubrzanja svih faza i oblika života, događa se prije navedeno preskakanje normalne razvojne faze fotografije.

Shvativši sve navedeno na vrijeme, nisam podlegao tom tempu i pomodarstvu, nego sam nastavio raditi po pravilima fotografije atmosfere. To je razlog zašto su moje fotografije različitije od najveće većine fotografija drugih autora u proteklom periodu.

 

Srdačan pozdrav,

Ivo Pervan

www.studiopervan.com

https://www.facebook.com/studio.pervan/?ref=br_rs

Kategorije : Foto
Oznake :