Ljepota dolazi iznutra

000001 23/01/2019 No Comments

Ljepota dolazi iznutra

Dio smo prirode i njenih ciklusa pa nam je za zdravlje važno da inspiraciju potražimo upravo u njenom obilju i primjerima. U ovom blogu pojasniti ću kako pravilnom prehranom možemo utjecati na svoju vanjsku ljepotu, očuvanje mladolikog izgleda, ali i zaštitu kože.

Kako bi očuvali tonus svoje kože, njenu elastičnost i potaknuli izlučivanje toksina izuzetno je važan adekvatan unos tekućine. Potrudite se unijeti najmanje 2 litre tekućine na dan u vidu vode, nezaslađenih čajeva i drugih napitaka poput voćnih sokova.

Kraj sebe uvijek držite bocu vode koja će vas podsjetiti na pravovremenu hidraciju, jer kada osjetimo žeđ već smo manjim dijelom dehidrirali.

Blic test: provjerite hidrataciju svoje kože odmah sada. Uštipnite kožu na gornjoj strani dlana ruke. Ukoliko se odmah vrati u početni izgled vaša koža je dobro hidratizirana i elastična. Ukoliko koža ostane uzdignuta i do nekoliko sekundi požurite s unosom tekućine, dehidrirani ste i koža gubi tonus.

Bore su prve izdajice godina protiv kojih se svi želimo boriti. Pomoć leži u najdostupnijem vitaminu koji svi poznajemo – vitaminu C. On je ključna komponenta u izgradnji kolagena koji tvori našu kožu.
Dnevne potrebe za vitaminom C u odrasle osobe iznose 75 mg, a povećavaju se u trudnoći i kod pušača. Proljeće nam donosi prirodne izvore vitamina C poput jagoda, paprika i agruma stoga ih svakako iskoristite.

Učinak štetnih tvari iz okoliša ponajprije primijetimo kroz pojavu akni, sivog, beživotnog tena, alergija itd.. Slobodni radikali štetne su tvari koje u organizam unosimo na razne načine bilo neizravnim vanjskim utjecajima ili vlastitim poput udisanja duhanskog dima.

Osim vitamina, mnogi minerali i polifenoli iz hrane mogu djelovati na poništavanje ovih štetnih utjecaja.
Cink je poznati mineral čija se suplementacija savjetuje kod oslabljenog imuniteta i akni. Njegov su izvrstan izvor školjke i morski plodovi.

Polifenoli su čistači slobodnih radikala a nalazimo ih u tamnoj čokoladi, crnom vinu te svježem voću i povrću.

Zdrav i mladenački izgled kože najčešće se povezuje s preplanulim tenom. Kako bi ovo ljeto poprimili lijepu boju, na svoj tanjur što češće stavljajte hranu bogatu beta karotenom, poput mrkve, bundeve, rajčica, crvene paprike, dinje, manga itd..
Crvena i narančasta su ovo ljeto u trendu i na tanjuru.

Da bi očuvali i pridonijeli svojoj vanjskoj ljepoti važno je prvenstveno djelovati iznutra. Najbolji način zaštite organizma je unošenje svježeg i sezonskog voća i povrća, obilja vode i čajeva. Ukoliko razmišljate o suplementaciji najbolje se posavjetovati sa stručnjakom koji će vas pravilno usmjeriti.

 

Anđela Jelavić mr. kliničkog nutricionizma

https://www.facebook.com/angelamsn

 

Oznake :