LJETNE NEVOLJE

000001 19/05/2022 No Comments

LJETNE NEVOLJE

Svako ljeto se u svojoj veterinarskoj ambulanti susrećem sa sličnim problemima kod kućnih ljubimaca. Krenimo redom:

1. Biljka stoklasa ili divlji ječam 

Biljka koju nalazimo posvuda u ovo doba godine vrlo je opasna za pse (i druge životinje, ali se rjeđe viđaju u praksi) zbog svoje specifične građe. Naime, klas se sastoji od niza oštrih zašiljenih klasića izgleda poput strelica koje se lako zapiknu između prstiju nogu, u oko, uho, spolne organe te rjeđe u druge djelove tijela. Nakon što se zapiknu u tkivo, zbog svoje građe putuju prema naprijed te uzrokuju daljnje oštećenje tkiva i upalu jer sa sobom unesu bakterije. Životinje reagiraju jako burno, ne mogu se smiriti, cvile, mahnito ližu nogu koja je zacrvenjena i otečena, a ponekad se može vidjeti i rupica kroz koju je stoklas ušao i iz koje se može cijediti gnoj ili sukrvica. Ukoliko stoklas uđe u uho životinja trese glavu, drži je nakošenu te bolno reagira na diranje uha. Ukoliko je pak ušao u oko životinja ima gnojni iscjedak, oko je zacrvenjeno, konjunktive otečene te šapom trlja oko, što dadatno pogoršava situaciju, a može dovesti i do ozbiljnog oštećenja rožnice.
Ukoliko primjetite neki od navedenih simptoma životinju odmah odvedite veterinaru kako bi odstranio stoklas, jer svako čekanje pogoršava upalu. Sumnjate li na stoklas u oku životinje odmah i prije odlaska veterinaru, stavite svom ljubimcu zaštitni ovratnik kako ne bi dalje samoozljeđivala oko.

2. Ubodi insekata

Iako ih viđamo i u drugim djelovima godine, ljeti su najčešći.
Pčele, ose, stršljenovi, bumbari i tako dalje, redovito su zanimljivi životinjama, naročito mladima. Sam ubod izaziva jaku lokalnu reakciju sa crvenilom, otečenjem i bolnošću. Ozbiljnost situacije ovisi o mjestu uboda, oni na ekstremitetima mogu proći samo sa lokalnom upalom, dok ubod, na primjer na glavi, može uzrokovati širenje upale (edema) na grlo i otežati disanje. Ipak najopasnije kod uboda insekata je mogućnost nastanka alergijske reakcije (anafilakse), naročito na ubod pčele ili stršljena, koja ako se trenutno ne krene liječiti, dovodi do smrti životinje.

3. Toplotni udar

Nikako se ne mogu naviknuti da i dan danas, nakon što su ljudi više osviješteni o skrbi nad životinjama i više educirani, svako ljeto susretnemo bar jedan slučaj toplotnog udara kod ljubimca i to prvenstvemo zato što je ostao zatvoren u automobilu dok je vani 35 ili više stupnjeva celzijusa. Organizam u tom slučaju primi puno više topline nego što može odaslati pa temperatura tijela naraste čak i preko 40 stupnjeva . Životinju treba hitno ohladiti. Dok krećete prema veterinaru polijte ju mlakom vodom ili zamotajte u mokru plahtu ili ručnik. Kod veterinara će se hlađenje nastaviti namakanjem tijela, infuzijom te lijekovima koji snižavaju temperaturu. Reagirajte odmah jer i ova situacija može dovesti do uginuća ako se agresivno i hitno ne tretira.

4. Ugrizi zmija

Životinje su radoznale. Psi obožavaju istraživati i svugdje guraju njuškice. Ljeti se to istraživanje odvija po kamenjarima uz plažu ili u šumama, gdje su puno veće šanse da nalete na zmije. U Hrvatskoj postoje zmije otrovnice – poskok (najotrovnija zmija u Europi) i riđovka. S obzirom na to da je većina zmija u našoj zemlji neotrovna ne treba odmah paničariti već, ukoliko je moguće i ne predstavlja rizik za vas, pogledati (i poslikati) zmiju. Poskok je jedinstvenog izgleda, sa rožićem na vrhu nosa dok je riđovku sa njenim crno -smeđim šarama nešto teže prepoznati jer ima sličnih zmija koje nisu otrovne. U svakom slučaju, ako sumnjate da je vaš ljubimac ugrižen od strane otrovnice hitno ga odvedite veterinaru gdje će dobiti zmijski protuotrov, infuziju i popratnu simptomatsku terapiju.

5. Otrovanje solju

Nerijetko viđam pacijente koji se, nakon kupanja i skakanja u moru, napiju morske vode i dobiju simptome otrovanja sa solju. Sol (natrijev klorid) iritira sluznicu probavnog sustava i uzrokuje njezinu upalu koja se očituje povraćanjima i proljevima. Životinja tako dalje dehidrira i dolazi do poremećaja u elektrolitima. Ukoliko se hitno ne stavi na infuziju može doći do šoka i uginuća. U blažim slučajevima (nekoliko povraćanja, dobro opće stanje) može se i doma pokušati sa dijetnom hranom i zaštitom za probavni sustav, no ukoliko se simptomi nastave treba odmah otići veterinaru.

 

Iva Majetić Boško

www.vetiva.hr

Kategorije : Ljubimci
Oznake :