LJETOVANJE NA VEGANSKI NAČIN

000001 24/01/2019 No Comments

LJETOVANJE NA VEGANSKI NAČIN

Kao fitness trener i promotor zdravih navika, vjerujem u održavanje zdravlja i dobrog osjećaja u tijelu kroz cijelu godinu. Zato kada idem na godišnji odmor i dalje pazim na balansirane obroke i utjecaj hrane na moje tijelo. No, to ne znači da unaprijed imam sve obroke isplanirane i da neću uživati u nečem slatkom dok sam na godišnjem. Bitno je znati i htjeti slušati poruke svog tijela.

Kako slušati poruke tijela? Jednostavno. Zastanite nakon obroka i usredotočite se na osjete u tijelu. Imate li težinu u želucu? Imate li potrebu leći i odmoriti se ili ste puni energije i spremni za dan? Poruke tijela su relativno jednostavne: „feel good“, „feel not so good“ ili „feel bad“. Što zdravije jedemo, to bolje „čujemo“ poruke svog tijela. Također, kada izbacimo teško probabljivu i nezdravu hranu iz svog svakodnevnog jelovnika, tijelo postaje čišće i poletnije, a u isto vrijeme senzibilnije na utjecaj hrane koja povećava razinu naše energije.

Sitost, poletnost, lakša probava

U ovom blogu ću podijeliti s vama neke od obroka sa svog ljetovanja jer vam želim pokazati da je zdrav veganski lifestyle moguć i izvediv bilo gdje. Gotovo svaki veći dućan ima biljno mlijeko, tofu, seitan i veganski sir, sve više restorana ima veganske opcije, gotovo svaka slastičarnica ima bezmliječni (voćni) sladoled i većina boljih kafića ima biljno mlijeko. Uz mnoge zdravstvene benefite, ono što dobivamo od biljne prehrane je sitost s manjkom osjećaja težine u želucu, laganu probavu i više energije. A to je nešto što je izuzetno vrijedno.

Uz zdrave, balansirane obroke, nije grijeh ponekad guštati i u omiljenim slatko-slanim delicijama. Tu i tamo, ne svaki dan, naravno. Tijelo će naći način na koji će nam odgovoriti na sve što smo unijeli u sebe. Zato je vrijedno naučiti jesti zdravo i balansirano, te slušati i poštivati poruke svog tijela.

Evo nekoliko primjera veganske hrane na koju smo naišli na našem ljetnom odmoru:

Veganska pizza u Malinskoj. Pizza je bez sira, ali sa tofuom (kvalitetnim proteinom), što znači da puno lakše pada na želudac od pizze sa sirom, ali je jednako fina i zasitna.

Veganski falafel u restoranu u Malinskoj.

Raw tiramisu kolač u restoranu usred Zadra – bez rafiniranog šećera, jaja i brašna, tako da su lagani, izuzetno ukusni i… savršen feel-good desert.

Slana grickalica i Somersby za plažu. Većina grickalica sadrži pojačivače okusa, mlijeko, sirutku ili jaja, a većina cidera i piva je filtrirano sa želatinom ili ribljim mjehurima (isinglass). Ovo dvoje nema ništa od toga, zato smo u njima i uživali.

Vegefino čevapi s domaćim pomfrijem.

Neodoljivo ljetno osvježenje – veličanstvena lubenica.

Kavica sa sojinim mlijekom nakon plaže u Baškoj.

Slani kikiriki sladoled u  slastičarnici u Zagrebu. Uz ovakve posebne veganske sladolede, postoje i neki voćni koji nemaju mlijeka. Treba jednostavno pitati.

 

Dragan Šurlan
http://www.ZagrebBootcamp
https://www.instagram.com/ifeelanimals
https://www.facebook.com/zagrebbootcamp

 

Kategorije : Zdrava hrana
Oznake :