LJUBIM SLIKU SVOJU – FENOMEN NARCIZMA U DANAŠNJEM DRUŠTVU

000001 24/07/2019 No Comments

LJUBIM SLIKU SVOJU – FENOMEN NARCIZMA U DANAŠNJEM DRUŠTVU

Sigurno ste čuli za lika koji je previše volio sebe. A ne, nije taj na kojeg ste pomislili. Ovaj se zvao Narcis, živio je u staroj Grčkoj. Toliko je volio sebe da se nije mogao odvojiti od svog lika. Očaran svojom ljepotom upao je u jezero i utopio se. Nisu ga nikad pronašli, ali njegov duh živi i danas. Svi imamo malo Narcisa u sebi, a neki imaju malo više. Za “Narcisa” obično kažemo da je „pun sebe“, najčešće koristi riječi „ja“ i „moje“, opsjednut je svojim izgledom i nastupom. Neke narcise odmah prepoznate, drugi su prikriveni i divite im se cijeli život ako ih ne prepoznate na vrijeme. Fenomen narcizma nije ništa novo, ali uzima sve većeg maha. Prirodno je voljeti sebe, pitanje je samo u kojoj mjeri. Danas je poželjno voljeti sebe u velikoj mjeri.

Nećemo se lagati, svima nam je potrebno malo pažnje i pohvale. Svi to volimo. Međutim, važno je napraviti razliku između zdravog i patološkog, pretjeranog narcizma. Postoji razvojna faza u djetinjstvu u kojoj dijete smatra kako je ono centar svijeta, a završava kada postane svjesno kako nema moć nad svojim roditeljima, već o njima ovisi. Ova faza naziva se „fantazija svemoći“. Neke odrasle osobe ovu dječju fazu nikad ne prerastu. Oni su uvjereni da se sve dešava radi njih i oko njih. Narcisi su okupirani fantazijama o neograničenom uspjehu, moći, ljepoti, neprestanoj potrebi za divljenjem, manjkom empatije, iskorištavanjem drugih, zavišću i arogantnim ponašanjem.

Znam osobu koja ima veliku potrebu biti u pravu i ukazivati na tuđe pogreške. Vjeruje da je veoma posebna, zahtjeva da joj se drugi dive, druge iskorištava i s njima ne suosjeća. Krene li priča o djeci, ona je ta koja zna najbolje. Djecu doživljava kao produžetak sebe, pa od njih očekuje vrhunski uspjeh u školi i izvan nastavnim aktivnostima. Ako netko spomene da kupuje stan ili tržište nekretnina, ona najbolje zna gdje kupiti stan i po kojoj cijeni, što se isplati, a što ne. Najbolja je kuharica, iako nikad ništa nije skuhala. Od odgoja djeteta i odgoja psa, tržišta nekretnina, rješenja ljubavnih problema, burze, skijališta, uređenja apartmana, kuhanja do političke situacije u Siriji, sve najbolje zna. Ona uvijek ima najbolje ljude oko sebe, doktora, odvjetnika, frizera, mesara i učitelja tenisa. Morate joj biti zavidni, zar ne?

Zanimljivo je da narcistički poremećaj ličnosti više nalazimo kod muškaraca nego kod žena. Moj poznanik recimo, vjeruje da je puno bolji od drugih. Obično je potrebno neko vrijeme kako bi se zaljubio, a zapravo se uvijek zaljubi u samog sebe odnosno, svoju osobinu koju prepozna kod partnerice. Kako ne može ostvariti emocionalnu bliskost s jednom partnericom, istovremeno ih ima više. Misli da je iznadprosječno pametan i zgodan. Djeluje šarmantno i stalno radi na svom izgledu. Ide u najbolju teretanu u gradu, jede zdravu hranu, vodi zdrav život. Na društvenim mrežama redovito se hvali selfijima ili slikama na kojima je on sam. Redovito objavljuje fotografije s atraktivnih putovanja uvjeren da druge zanima gdje je i što radi. Jako se voli hvaliti svojim aktivnostima pa tako ide na „Big fishing“ kako bi pokazao svoju posebnost u odnosu na obične ribiče. Vjeruje samo sebi i svojim očima. Opsjednut je materijalnim i ne propušta priliku pokazati svoj skupi sat, iako ste ga već vidjeli puno puta. U razgovoru s vama, obavezno ubaci neku riječ na engleskom jer tako zvuči pametnije.

Nova tehnologija i mobiteli s najmanje dvije kamere, pogoduju razvoju narcizma i potrebi neprestanog i lažnog pokazivanja. Današnja generacija mladih više vrednuje novac, imidž i slavu nego skromnost, osjećaj zajedništva i pripadnost. Po stupnju narcizma gotovo da su dosegli poznate glazbenike, sportaše, filmske i reality zvijezde. Društvene mreže nude alate za samoprezentaciju, zadovoljavaju žudnju za pažnjom i ekshibicionizmom te prezentiraju površne odnose bez osobite emotivne uključenosti. Redovitim objavama na društvenim mrežama narcisi su dobili svojih „pet minuta“. Lajkovi su im duševna hrana. Što više lajkova, raste im samopouzdanje i osjećaj važnosti. Zahvaljujući društvenim mrežama i internetu, svi imaju šansu biti primijećeni i poznati. Postajemo društvo narcisoidnih.

Čuvajte se osoba pretjeranog samoljublja, lažnog samopouzdanja, osjećaja moći i grandioznosti jer takve osobe nisu zadovoljne i ispunjene, nesigurne su i ne osjećaju se vrijednima. Ni vama neće biti dobro u njihovoj blizini.

 

Mr. spec. Žana Pavlović

https://www.facebook.com/zana.pavlovic.3

Oznake :