LJUSKICE / VENEERS

000001 23/07/2019 No Comments

LJUSKICE / VENEERS

Prošli tjedan, dok sam šetala parkom, susrećem školsku prijateljicu koju nisam jako dugo vidjela. Jako smo se razveselile i od srca nasmijale kad smo se vidjele. Moje precizno zubarsko oko odmah je snimilo njenu gornju jedinicu. Zašto? Bila je žuta i ružna. Znam da to nije bilo tako u školi. Ipak sam ja zubarsko dijete. Da skratim priču, nakon nekog vremena ugodnog razgovora požalila mi se na svoj osmijeh i žutu jedinicu. Odmah mi je laknulo jer joj nisam ja morala to reći. Dogovorile smo se za susret u ordinaciji.

Kada je došla u ordinaciju brzo smo se dogovorile oko terapije. Izbor je bio jednostavan, ljuskica!

Znači najmanje invazivno i najljepše rješenje. Dogovorile smo da ćemo i drugu jedinicu obući u ljuskicu, jer je imala ispune koje je trebalo obnoviti, a ovako će se sve lijepo uklopiti. Bit će to vrhunski rezultat.
Sad ću vam malo objasniti što su to zubne ljuskice.

Zubne ljuskice su fiksno-protetski nadomjestak koji se trajno cementira na zub. Mogu se izraditi potpuno od keramike ili od kompozita. Mogu biti individualno izrađene prema isključivim potrebama pacijenta ili mogu biti tvornički izrađene – takve se još zovu konfekcijske ljuskice.

Individualne keramičke ljuskice se izrađuju u zubotehničkom laboratoriju, a individualne kompozitne ljuskice se izrađuju ili u zubotehničkom laboratoriju ili odmah u ordinaciji. Konfekcijske ljuskice je potrebno dodatno prilagođavati direktno u ustima pacijenta i dolaze u ograničenom broju oblika i boja, tako da su estetski rezultati lošiji od individualno izrađenih ljuskica.

Ljuskice su indicirane kada se želi nadomjestiti manji dio zuba, na primjer, kada se zub otkrhne, kada se želi promijeniti oblik ili boja zuba i slično. Najčešće se ljuskice ugrađuju na prednje zube, no moguće ih je ugraditi i na stražnje zube. Za ugradnju ljuskica zube je ili potrebno vrlo malo brusiti ili ih nije potrebno uopće brusiti, ovisno o ciljevima terapije. Vrlo su tanke i daju izvrsne estetske rezultate. Keramičke ljuskice su svojim svojstvima najsličnije prirodnoj caklini te tako čine i najljepše restauracije, no izrada je dugotrajnija od kompozitnih. Kompozitne ljuskice se izrađuju od najkvalitetnijih visokoestetskih kompozita koji u potpunosti oponašaju estetiku prirodnih zuba.

Ljuskice su za Vas ako:

  • Želite promijeniti boju zuba, a ne želite ili ne možete izbjeljivati zube.
  • Imate više ispuna na prednjim zubima, a ne želite krunice.
  • Želite promijeniti oblik zuba ili ispraviti liniju zubnog luka.
  • Otkrhnuo vam se komadić zuba i više puta ste odlazili svom liječniku dentalne medicine da vam postavi ispun, no ispun stalno ispada.
  • Imate izraženu abraziju zuba.

Eto, to bi bilo ukratko o tim famoznim ljuskicama.

Moja prijateljica je dobila dvije ljuskice, prekrasan osmijeh koji ne skida s usta.
Zato nemojte čekati ako imate takav zub koji može biti puno ljepši, jer ćete sigurno nakon zahvata biti sretni i sigurni u sebe.

Lijep pozdrav i perite dobro vaše zube!

 

Inga Vučković dr. med. dent.
https://www.stomatologija-vuckovic.hr

Oznake :