MAČKE I ANKSIOZNOST, SEPARACIJSKA TJESKOBA

000001 20/08/2021 No Comments

MAČKE I ANKSIOZNOST, SEPARACIJSKA TJESKOBA

Svi želimo da naše mačke budu sretne. Kad možemo reći je li naša mačka anksiozna ili je to samo njezina osobnost? Što možemo učiniti kako bi joj pomogli?

Definirat ćemo pojam anksioznosti. Anksioznost je osjećaj nelagode, opće napetosti, zabrinutosti, velikog stresa, panike, straha. To je emocionalno stanje karakterizirano osjećajem nemira, nelagode, tenzija. Anksioznost može biti dio genetskog nasljeđa, a može i biti potaknuta određenom traumom.

Kod anksioznih mačaka je konstantno iščekivanje opasnosti ili prijetnje iako nije u nikakvoj opasnosti, a ipak se tako ponaša. Mnogi strahovi i fobije razvijaju se kao rezultat iskustava u prvoj godini života mačke. Prvi znakovi primjećuju se najčešće između 5 mjeseci i 1 godine starosti.

Uzroci mogu biti bol ili fizička trauma, promjene u živčanom sustavu povezane sa bolesti, starosti, nepravilna socijalizacija (mačke udomljene više puta, mačići koji nisu bili socijalizirani u mlađoj dobi), neki specifični događaj, promjena u rutini ili okruženju.
Za mačku nepoznato, znači opasnost. Oprez i skrivanje može biti prirodno, pa vaša mačka može prirodno biti malo tjeskobnija.

informationcroatia

Mačja tjeskoba može izazvati tjelesne reakcije i promjene u ponašanju. Znakovi kreću od blažih do težih, ubrzano disanje, ubrzan rad srca, dahtanje, slinjenje, smanjen apetit, hiperbudnost, pretjerano dotjerivanje, pojačano kretanje, nervozno kretanje lijevo-desno, skrivanje, uništavanje namještaja-stvari, obavljanje nužde van toaleta, pretjerano glasanje, uši stoje na stranu, raširene zjenice, čvrsto drže rep uz tijelo, čuče, potpuno se smrznu na mjestu, dlaka nakostriješena, pilje u neku točku, agresija.

Ovo su stanja koja se ponavljaju dnevno kroz duži period i razlikovat će se od akutnih stresnih situacija.
Što učiniti u tom momentu? Pokušajte je utješiti, dajte joj dovoljno vremena da se smiri na sigurnom mjestu, dopustite da dođe k vama ako želi fizičku sigurnost. Nikad ne kažnjavajte svoju mačku ukoliko je ponašanje izazvano nekim strahom, fobijom ili tjeskobom jer će to samo još više pojačati strah, te može i dovesti do agresije prema vlasniku to jest osobi koja je kažnjava.

Mačke su također vrlo empatične životinje, te osobnost i psičiko stanje vlasnika uvelike utječu na psihičko stanje mačke. Anksiozni vlasnici vjerojatnije će imati bolesne,agresivne mačke, koje zbog stresa u svom okruženju mogu razviti i brojne druge bolesti. S druge strane, ako je vlasnik opušteniji i mačka će biti opuštenija i prijateljski nastrojena te otvorena za kontakt s drugim mačkama i ljudima.

Jedna od najčešćih anksiznosti je anksioznost odvajanja. Što možete učiniti ako vaša mačke pokaže znakove tjeskobe zbog razdvajanja?

Tjeskobne mačke kompulzivno će pratiti svoje vlasnike i zahtijevati stalnu pažnju, počet će prepoznavati znakove kada se spremate napustiti kuću i postat će nemirne, duriti se, skrivati ili glasno izražavati svoje nezadovoljstvo.
Ponekad znakovi anksioznosti mogu prikriti neke zdravstvene probleme, te prvo posjetite svog veterinara kako biste isključili moguće zdravstvene uzroke problema (na primjer, neke mačke često obavljaju nuždu van toaleta kada imaju infekcije mokraćnog sustava).

Ukoliko ste isključili moguće zdravstvene probleme pokušajte identificirati uzrok tjeskobe vašeg ljubimca, jer male, jednostavne promjene u okolini ili rutini vaše mačke mogu biti ključ za smirivanje njezine tjeskobe.

• Kada izlazite iz kuće neka vaši odlasci budu tihi, nemojte raditi buku kod izlazaka i dolazaka na primjer glasno objaviti:Mama odlazi! Mi se volimo opraštati od svojih dlakavaca, to nam pomaže da se osjećamo bolje, a za vašu mačku to je samo znak da ih napuštate. Kad morate izaći iz kuće, jednostavno uzmite stvari i bez ikakve ceremonije krenite van, to će vašoj mački pokazati da je to potpuno normalno i neće joj dati dovoljno vremena da izgradi osjećaj tjeskobe.

• Također ključeve stavite u džep nekoliko minuta prije polaska, da ne povezuje ključeve i odlazak.

• Kombinirajte hranu i zabavu, stvorite poticajno okruženje za vašu mačku;stvaranje poticajnog okruženja skretat će pažnju vašeg ljubimca i pomoći mu da bude više mentalno fokusiran na druge stvari dok ste izvan kuće. Mačke provode 18 posto svog vremena ili u lovu ili jelu. Pomoću puzzli s hranom koje rasporedite na više mjesta po kući ili posuda s hranom stvorite igru „lova na blago“. Igranje i istraživanje oponaša prirodne nagone lovačkog ponašanja i može znatno smanjti stres i tjeskobu. Rotirajuće igračke također povećavaju interes.

• Stvorite kutak,sigurno utočište gdje se one osjećaju udobno i sigurno. Samopouzdane mačke često traže visoka mjesta za odmor, dok one tjeskobnije mogu pribjeći skrivanju u prizemlju. Omogućite im da se sakriju ispod kreveta, stepenica, unutar ormara. S obzirom da mačke spavaju 62 posto svog vremena osigurajte im razne mogućnosti smještaja u cijeloj kući.

• Ostavite uključen radio, odaberite radio stanicu kako bi mogla čuti ljudske glasove ili tražite glazbu koju voli vaša mačka.

• Koristite proizvode za umirenje mačaka – mogu se koristiti u obliku spreja, difuzora, utikača, a oslobađaju sintetički mačji feromon koji pomaže u ublažavanju napetosti povezane s teritorijalnim i okolišnim stresom. To može pomoći u smirivanju mačaka, ali vlasnici bi trebali definirati korijenski uzrok tjeskobe mačaka.

• Odlaskom veterinaru ili u hotel za čuvanje ili bilo kakav put, često se javlja problem ulaska utransporter. Navikavanje mačaka na transporter dok je još mlada jednostavan je način da joj uvelike pomognete, a i sebi. Postavite nosiljku u prostor i spremite u nju poslasticu, stavite poznatu deku u nosiljku i držte je u sobi u kojoj je redovito vaša mačka. Ako unutar par dana ne uđe u nju, maknite gornji dio i pustite da je koristi kao dodatni krevet. Nakon što vaša mačka bude zadovoljna ulazeći izlazeći iz nosiljke, pokušajte zatvoriti vrata na nekoliko sekundi i nemojte ih zaključavati, u slučaju da je zabrinuta ponudite joj poslasticu. Nakon što vaša mačka shvati da je transporter dio namještaja,moći ćete je nositi sa zatvorenim vratima. Nadogradite da je postupno nosite po stanu.
• Mokrenje izvan toaleta – uznemirene mačke često mokre izvan toaleta ili urinom poprskaju okomite površine ili čučanjem na ravne površine. To najčešće ima teritorijalne aspekte/obilježavanje, pri čemu mačka koristi miris za obilježavanje svog terena, upozorava na druge životinje ili se tiješi s poznatim mirisom. Uobičajeni ciljevi obilježavanja urinom su predmeti s mirisom vlasnika, poput kreveta, blizu prozora (gdje vidi druge mačke) ili kod ulaznih vrata (gdje osjeti mirise drugih mačaka). Kako bi spriječili ovakvo ponašanje osigurajte najbolje moguće toalete za svoje mačke i postavite ih po cijelom stanu na različitim mjestima, a ne na jednom mjestu. Pravilo je, jedan plus jedan (jedna kutija po mački, plus jedna) smanjuje anksioznost jer je mačka ne mora dijeliti. Također važno je da sve kutije budu čiste, prljavi toalet će obeshrabriti macu da uđe u njega i može uzrokovati ili pojačati bilo kakve tjeskobne osjećaje.

• Pokušajte ne unositi previše promjena odjednom. Ukoliko ste se preselili, mijenjali namještaj pružite svojoj mački poznate stvari. Omiljena igračka ili stara grebalica mogu vašoj mački donjeti ugodu i mir.

Pokušajte održavati miran dom bez stresa što je više moguće i one bi se trebale naviknuti na vaš „normalan“dom. S vremenom se mnoge mačke smijeste i pronađu mir. Ako je vaša mačka izrazito uznemirena,uvijek potražite mišljenje stručnjaka.

 

Tim specijalističkih veterinarskih ambulanti Marković

www.markovic.hr

https://informationcroatia.com/apartments-03-2/

Kategorije : Ljubimci