MAPA I LABIRINT

000001 17/01/2019 No Comments

MAPA I LABIRINT

Svijet je labirint!

Svijet je labirint čija zamršenost se reflektira na unutrašnjost svakog od nas ponaosob. Vanjski „labirint“ uvijek se pokazuje kao unutarnji, psihološki, koji odnose među ljudima svagda i uvijek čini tako kompliciranima, ali i uzbudljivima.

Postoji li na ovom svijetu možda mapa kojom ćemo se lakše kretati vanjskim i unutarnjim labirintom?

Za mene, upravo umjetnost je mapa koja mi pomaže da se lakše krećem vanjskim i mojim osobnim – psihološkim i mentalnim „labirintom“… Labirintom koji je sačinjen od mojih uspomena i sjećanja i od analize tih uspomena i sjećanja… Ali isto tako, koji je sastavljen od mojih predviđanja i naslućivanja budućnosti i budućih vremena.

Kad gledam neku sliku, kad gledam neki film, čitam neku knjigu ili strip, kad gledam neku kazališnu predstavu, operu ili balet, kad slušam neku glazbu, oni za mene nisu samo puki „artefakti“, djelići i svjedočanstva savršene umjetnosti, koji nam stoje na raspolaganju kako bi mi na pametan način utrošili vrijeme i nešto dobro gledali ili čitali i kako bi u tome estetski uživali, a zatim o svemu tome i duboko promišljali, već na sve to gledam kao na svojevrsne simbole…

Simbole koji nam omogućuju da lakše živimo i da se lakše snalazimo u složenoj strukturi svijeta, u tom kompliciranom tkanju „nerazumljivog“.

Umjetnost je za mene putokaz, mapa koja precizno govori kuda se kretati izvan nas i unutar nas, kako se kretati, na što obratiti pažnju, kad zastati, kad počinuti i odmoriti se, a kad nastaviti se kretati, hodati danima ako je potrebno, da bi se nekud stiglo. Sve je to za mene umjetnost – sofisticirana mapa za snalaženje i preživljavanje u labirintu stvarnosti, koja je počela nastajati u samoj zori nastanka čovječanstva, još od trenutka kad su prvi ljudi dobili potrebu da zamršeni svijet, u kojem su se zatekli, na neki način objasne. Oni su ustvari radili mape za lakše snalaženje u životu, a mi smo za te mape pomislili da se radi o umjetnosti i nazvali smo ih umjetnošću i to ime se zadržalo do dan danas.

A ustvari radi se samo o mapama, mapama koje će nam pomoći da lakše prođemo kroz sve vanjske i unutarnje labirinte, koji nas u životu čekaju. Na nama je samo da na pravi način iščitamo mape umjetnosti i da shvatimo što nam one ustvari poručuju.

Umjetnost je ključ. Umjetnost je rješenje svakog labirinta.

Zapamtite.

I kad se nađete u labirintu, u bilo kojem labirintu, pa bio to izvorni labirint na otoku Kreti, ili bio to labirint ulica nekog grada, ili bio to labirint satkan od mentalnih slika u vašim glavama, labirint vaše podsvijesti ili vaše savjesti, posegnite u tom trenutku za nekom umjetnošću, bilo kojom umjetnošću i bit ćete vani, ubrzo vani.

Pronaći ćete izlaz iz labirinta.

Bit ćete slobodni.

Posve slobodni.

Vjerujte mi, vjerujte mi…

I posegnite…

Slobodno posegnite za…

Umjetnošću!

 

Tihomir Mraović

Kategorije : Knjige
Oznake :