Meso iz poljske klaonice / AKTUALNO

000001 01/01/2019 No Comments

Meso iz poljske klaonice / AKTUALNO

Zadnja dva dana govori se (al’ ne bruji) o nekom mesu od bolesnih životinja. To je i PR gate keeper-ima zazvučalo kao interesantna tema, a kada oni ocijene da je nešto važno, onda se to pojavi u velikim medijima pa tako i svima drugima postane još važnije. Iz nadležnog ministarstva o toj temi (do 30.1.2019. u 21 sat) nema pisanog službenog priopćenja, ali je u jučerašnjoj TV izjavi (29.01.2019.) gospodin Gordan Jerbić, dr.med.vet., načelnik Sektora za veterinarsku inspekciju Uprave za veterinarstvo Ministarstva poljoprivrede ustvrdio da pošiljka koja bi sadržavala inkriminirano meso nije evidentirana u sustavu koji to prati niti je meso iz te klaonice uvoženo u Republiku Hrvatsku. Prema kasnijim neslužbenim informacijama, sporna je pošiljka išla u promet u Poljsku, Estoniju, Španjolsku, Finsku, Mađarsku, Litvu, Rumunjsku i Slovačku.

Želim vjerovati da radi obrade i/ili prodaje nitko nije niti ilegalno unosio nikakvo, a pogotovo takvo meso u Hrvatsku, ali se ne bih čudio da jest. Nekima je zarada ispred svega, pa i zdravlja. Zbog toga mi je drago da je u zadnje dvije godine veterinarska inspekcija (kao zadnja linija sigurnosti u zdravstvenoj ispravnosti mesa) nakon nekoliko godina ponovo u mesnicama kao nekada i nadam se da će tako zauvijek ostati. I ne brinem se za ono što je prošlo veterinarsku inspekciju nego za ono što nije, kao što je i meso u ovom slučaju.

Imamo li funkcionalan sustav sigurnosti hrane?

Upućeni će vam reći da imamo i tu ne trebate imati nikakvih dvojbi. Nije upitno da Hrvatska ima funkcionalan sustav sigurnosti hrane jer to potvrđuju i brojne nerijetke inspekcije zemalja u koje Hrvatska zahvaljujući tome može izvoziti svoje proizvode.

S druge strane, Hrvatska je dio europskog RASSF sustava i nije upitno da li možemo znati što se i gdje događa, da li znamo i možemo utvrditi činjenice. U europskom sustavu sigurnosti hrane puno je nepravilnosti koje su uočene i spriječene svakodnevno, a da javnost o tome zapravo nema pojma; samo ponekad medijski magovi odluče kada će se i koliko o tome javno progovoriti, nadam se ne samo zato da bi pažnju javnosti skrenuli sa drugih neugodnijih tema.

Gdje su objavljeni detaljni rezultati inspekcijskih nadzora?

Koliko je meni poznato – nigdje. Povremeno se objave službeni podatci, ali mi obični smrtnici nemamo uvid u detalje nadzora i rezultata, a svaki porezni obveznik mora imati pravo na to, bez puno filozofije i komplicirane procedure.

Dakle, država ne smije imati javni stup srama jer bi se time ugrozila prava onih koji ugrožavaju sve nas. (?) I zato je ovako kako je – neka se ne zna tko drugome radi o glavi, pa ako tko nastrada – što ćeš, tako je ispalo. Ako se sazna – sazna, ako ne – još bolje. Kome je to u redu?

Tržišna utakmica je nešto što promovira i EU, ali što je EU napravila da se takve stvari nikada ne ponove? Što će biti s onima koji su takve radnje radili, hoćemo li isto tako javno saznati kako su kažnjeni? Vjerojatno nećemo, ali možda nam ponovo ponude istu ovakvu opasnost. Pa, ako prođe – prođe.

A kako znate što se oko vas događa, ako ne smijete znati?

Zašto se ne smije znati tko i kako krši propise, bar kada je sigurnost hrane u pitanju? Tko time ugrožava druge ljude, gdje prijeti opasnost? Zašto su takvi podatci tajni i je li to interes potrošača? Naravno da nije, ali nečiji jest. Zašto EU to ne mijenja? Mi smo saznali za ovo meso kao i ostatak Europe i smatramo to izoliranim slučajem, ali ja u to ne vjerujem. Kada bi svi podatci bili javni onda bih možda vjerovao.

Tako su i detalji rezultata brojnih laboratorijskih nalaza za javnost uglavnom tajni što je nekada prihvatljivo, ali ne i onda kada ih je naručila država jer ih je naručila u ime naroda koji ju financira. A zašto ih država ne objavi narodu ako ih je narod već platio? Volio bih da mi neki pravni stručnjak argumentira zašto je to tako, ako može, jer nisu ovdje u pitanju zakoni prirode koje ne možemo mijenjati. Lako se utvrdi je li netko nešto činio nehotice ili s predumišljajem. Naravno, svi mi griješimo, ali ako netko s predumišljajem ugrožava tuđe (javno) zdravlje, možda i život i u tome ga se ‘ulovi’, zašto javnost ne smije znati tko je taj? Jer bi to ugrozilo njegova prava… Hoćemo li preživjeti ovo doba u kojemu zakoni više štite one koji ugrožavaju javnost nego javnost radi koje ti zakoni postoje?

Što bi vam se dogodilo da pojedete zdravstveno neispravno meso?

Možda ne baš uvijek samo ono najgore, ali ne bih se baš kladio na to. Meso bolesnih životinja iz zdravstvenih je razloga zabranjeno koristiti za proizvodnju hrane za ljude i stoga veterinarska inspekcija provodi trajni nadzor i kontrolu. Naravno, uvijek ima onih kojima to ne odgovara pa nastoje izbjeći takav nadzor i kontrolu (iako je to suprotno propisima) jer ih nije briga za vaše zdravlje nego samo za svoje novce. Čak su svojevremeno uspjeli izlobirati i to da veterinarske inspekcije više ne bude u mesnicama, ali danas više nije tako jer to nije u interesu potrošača.

Smeta li vama veterinarska inspekcija?

Postojeći veterinarsko-zdravstveni nadzor nad proizvodnjom i prometom hrane životinjskog podrijetla u Hrvatskoj uživa moje puno povjerenje i ne brinem se za zdravlje kada je u pitanju domaća kontrolirana proizvodnja. Dakle, ako mene pitate – domaće je najbolje i najsigurnije, ako je prošlo ‘kroz ruke’ naših veterinara, barem dosadašnja praksa to potvrđuje. Moram ovdje spomenuti činjenicu da su hrvatski veterinari u Europi traženi na jako dobrom glasu posebno kada je u pitanju sigurnost hrane.

Nažalost, puno je naših sugrađana koji odluku o kupnji hrane donose na temelju cijene i bez ikakvih drugih kriterija. Uvijek dobiti najbolje za najmanje novca – svakome bi trebalo biti jasno da to ne ide, da tu nešto ne štima… Zato je možda i dobro da se povremeno ovako zatrese, pa da se svi ponovo zapitaju prije nego tko (ponovo) nastrada, da li vjerovati onima koji znaju ili onima drugima.

Ja vam osim sreće i dobrog zdravlja želim da budete mudri i uvijek informirani, pitajte znalce, istražujte… i zapamtite pravilo da ono što vrijedi – to i košta.

Veterina portal

http://veterina.com.hr

Kategorije : Ljubimci
Oznake :