METAMORFOZA

000001 01/08/2019 No Comments

METAMORFOZA

Svjedočiti nečem čudesnom i pritom dokumentirati svojim fotoaparatom preobrazbu vretenca iz stadija nimfe u odraslog letećeg kukca zaista je privilegija i poseban osjećaj kojeg uvijek prati čuđenje i shvaćanje koliko je priroda veličanstvena!

Tako sam istražujući potok nedaleko od mjesta gdje živim naišao na vretence, još u stadiju odrasle vodene ličinke, takozvane nimfe, kako izlazi iz vode i penje se na stabljiku gdje se potom čvrsto hvata.

Nakon što se smiri, već nekoliko minuta kasnije počinje lagano probijanje oklopa, to jest egzoskeletona iz kojeg će u nekoliko desetaka minuta izaći potpuno drukčije biće, krilati kukac predivnih boja s izvanrednim letačkim sposobnostima!

Iako sam ovom nevjerojatnom činu sudjelovao više puta, moram priznati da je adrenalin i čuđenje svaki put kao i prvi takav doživljaj!

Brzo namještam stativ, postavke na aparatu, udobno se smjestim i prepuštam veličanstvenoj predstavi koja je bila inspiracija mnogim SF filmovima!

Nevjerojatan proces preobrazbe, gdje se gotovo golim okom može vidjeti bujanje novih stanica i miješanje fluida unutar još poluprozirnog tijela kako stvaraju novu formu života, fascinantan je prizor!

Tako se vretence, prilikom preobrazbe u tih pola sata do sat vremena nalazi u prilično ranjivoj fazi gdje ga se mogu dočepati razni predatori poput ptica ili pauka, no evolucija se pobrinula da se to sve skupa odvija jako brzo i da naš novi junak brzo osuši krila koja nakon mliječno bijele postaju svilenkasto prozirna sa zlatnim sjajem.

U ovakvom odraslom stadiju kad na momente leti brzinom do čak 120 km/h vretenac može poživjeti nekoliko mjeseci, a oni najizdržljiviji i prve dane zime.

Početkom proljeća, ciklus se opet ponavlja.

 

Petar Sabol, MFIAP, EFIAP/DIAMOND1, EPSA, SONY Imaging Ambassador

 

Kategorije : Foto
Oznake :