MILENNIAL GENERACIJA & VID ILI ŽIVOT ISPRED EKRANA

000001 04/02/2019 No Comments

MILENNIAL GENERACIJA & VID ILI ŽIVOT ISPRED EKRANA

Nijedan naraštaj nije predmet tolikih analiza i kategorizacija kao onaj rođen između 1982. i 2003., poznat kao „Milennials“. Generacija rođena u digitalnom okruženju koji je promijenio stil života i način gledanja, generacija na koju je ta promjena najviše utjecala.

Ljudsko se tijelo ne može toliko brzo prilagoditi novim situacijama, no srećom tehnologija ide ukorak s promjenama i pronalazi načine kako pomoći u prilagodbi. Jedno od područja koje treba pomoć jest vid.

Pogađate: u ovome ću blogu progovoriti o zaštiti vida ispred ekrana, posebno kod mlađe populacije.

I mi se stariji u svakodnevnom poslu služimo tabletima, laptopima, mobitel nam je stalno pri ruci, no Milennialsi su, prema istraživanjima, skupina koja se najviše žali na napetost i zamor očiju.

Nekoliko je faktora koji uzrokuju ovaj problem kod mladih, zdravih očiju. Veli mi jedan prijatelj kako njemu čitanje novina uz jutarnju kavu i pregledavanje vijesti na portalima ne pruža isti ugođaj. Na stranu što je moj prijatelj „stara škola“ i što ukupnom ugođaju čitanja tiskovina pridonose i druga osjetila (opip, miris kave, zvuk glazbe iz omiljenog kafića), zacijelo ste i sami iskusili da fokusiranje na tekst na listu papira i na digitalnom zaslonu nije isto. Ovo drugo puno je neugodnije i zahtjevnije za oči. Javlja se umor očiju, nemogućnost koncentracije i teže se pamti ono što se pročita s ekrana od onoga što se pročita s papira. Također, uređaji kao što je mobitel drže se puno bliže očima nego list papira što s vremenom dovodi do brže pojave prezbiopije ili starosne dalekovidnosti. To je razlog zašto sve više osoba, kad je riječ o vidu, traži pomoć u ranijoj dobi.

Naravno da smo u optičarskoj industriji doskočili i tom problemu. Dizajnirane su specijalne jednojakosne naočalne leće – Eyezen – s kojima je ponuđen kompletan paket pomoći: udoban vid za sve koji trebaju korekciju vida, kao i za osobe koje nemaju dioptriju već im je potrebna zaštita za oči zbog dugotrajnog korištenja digitalnih uređaja.

Ako ste stalno pred ekranom i osjećate zamor očiju, bez obzira imate li dioptriju ili ne, ove su leće rješenje za vas. Osim što pomažu oku da se lakše nosi s brzom prilagodbom gledanja na različite udaljenosti, one – zahvaljujući svome dizajnu – posebnom raspodjelom dioptrije omogućuju lakše fokusiranje, čitanje sitnih slova na zaslonu vašeg mobitela kao i smanjenje deformacije slike na perifernim zonama.

Osim zamora oka, vid se u digitalnom okruženju „suočava“ s još jednim fenomenom, a to je plavo svjetlo koje emitiraju ekrani. Osim što treba biti pažljiv s plavim svjetlom, ono igra važnu ulogu i u svakodnevnom funkcioniranju ljudskog organizma. Fotoreceptori u našem oku koji razlikuju svjetlo i tamu (dan i noć) zaduženi su za dvije važne funkcije: regulaciju veličine zjenice i proizvodnju melatonina. Melatonin je supstanca koja regulira san i pomaže pri spavanju. Kada je prisutno plavo svjetlo, stanice u mozgu prestaju proizvoditi melatonin što dovodi do nesanice, lošeg raspoloženja i čak nedostatka optimizma. Noću, kada nema plavog svjetla, njegova proizvodnja ponovno započinje.

E, sad, puno je vas, osobito mlađih, koji ste po cijele noći ispred ekrana… prirodni ritam organizma se remeti, a posljedice mogu biti ozbiljni zdravstveni problemi (dijabetes, bolesti srca…).

Ako baš morate raditi noću, dragi Milennialsi i svi vi koji provodite noći pred ekranom, barem zaštitite oči naočalama s Eyezen lećama. Osim što svojim dizajnom pružaju oku potrebnu dozu odmora i opuštenog gledanja u ekran, posebnim filtrom, ugrađenim u materijal leće, štite oko od prodora štetnog dijela plavog svjetla i omogućuju normalno funkcioniranje organizma. Tako ćete ublažiti napetost i zamor očiju te spriječiti razvoj ozbiljnijih zdravstvenih problema. Bolje spriječiti nego liječiti, rekla bi narodna mudrost.

No, kad je već riječ o varijanti „bolje spriječiti nego liječiti“, ne zaboravite na prirodan odmor očiju i prijeko potreban san.

 

Branko Kraljević

www.optikakraljevic.hr

Oznake :