NAGRADA – MFIAP TITULA I EFIAP/DIAMOND1

000001 17/01/2019 No Comments

NAGRADA – MFIAP TITULA I EFIAP/DIAMOND1

MFIAP (Master FIAP), majstorsko i najviše priznanje od Međunarodne Federacije Umjetničke fotografije dobio sam odlukom Upravnog odbora FIAP-a!
Nositelj ovog počasnog zvanja je još gospodin Virgilio Giuricin koji je isto priznanje dobio još 2005.godine. Mogu s ponosom reći da sam sa svojih 37 godina najmlađi dobitnik ovog počasnog zvanja, od ukupno 2 Hrvata kojima je ikad dodijeljeno počasno zvanje MFIAP ali i jedini kojem je dosad dodijeljeno zvanje EFIAP / Diamond 1.

MFIAP Počasno zvanje “Majstor fotograf FIAP-a” (MFIAP) dodjeljuje se fotografskom umjetniku kao priznanje za njegova/njezina ukupna postignuća na polju umjetničke fotografije.

MFIAP je treći stupanj počasnih zvanja FIAP-a, nakon AFIAP-a i EFIAP-a, koja se dodjeljuju za osobne uspjehe u fotografiji.

Kandidat za ovo počasno zvanje mora biti nositelj počasnog zvanja EFIAP najmanje 3 godine, na temelju datuma na diplomi.
Uz navedene uvjete potrebno je priložiti mapu/portfolio od 20 fotografija koja mora biti koherentna od koncepcije do realizacije i prezentacije uz potpuni curriculum vitae i uvodnim tekstom.

Ove godine MFIAP titula dodijeljena je ukupno 7-ici fotografa/kinja u svijetu, dok je prošle godine istu dobilo samo 4.

Moja priča je krenula početkom 2012. kada sam krenuo sa slanjem na međunarodne izložbe umjetničke fotografije natječajnog karaktera, gdje sam odmah polučio veliki uspjeh i svake godine sam se odonda u redovnom roku prijavljivao za svaki stupanj počasnog zvanja:

2013. AFIAP (Artist FIAP)
2014. EFIAP (Excellence FIAP)
2015. EFIAP/b (Excellence FIAP bronze)
2016. EFIAP/s (Excellence FIAP silver)
2017. EFIAP/g (Excellence FIAP gold)
2018. EFIAP/p (Excellence FIAP platinum)
2019. EFIAP/d1 (Excellence FIAP diamond 1)
2019. MFIAP ( Master FIAP )

Za počasnu titulu EFIAP/Diamond 1, čiji sam jedini nositelj u Hrvatskoj potrebno je biti nositelj titule EFIAP i svih sljedećih razina, počevši od EFIAP bronce, srebra, zlata i platine za koje treba ostvariti najmanje 700 prihvaćanja za 250 različitih fotografija, u 20 različitih zemalja i 50 nagrada za 15 različitih radova u 5 različitih zemalja.

Dosad sam na FIAP međunarodnim izložbama sudjelovao 345 puta i od toga bio nagrađen 436 puta (222 medalje i 214 diploma) u više od 40 država i 7 puta proglašen najboljim autorom međunarodnog salona, te nagrađen FIAP plavom značkom.
Ukupan broj mojih nagrada do sada osvojenih, povećao se i primakao brojci 600.

Link na portfolio ‘Kingfisher’:

https://www.fiap.net/en/portfolios/mfiap/petar-sabol

Citat iz uvodnog texta  :

Fotografiram život vodomara jer želim ispričati priču o ovom veličanstvenom stvorenju ostatku svijeta. Protekle sam godine proveo promatrajući i fotografirajući ovu zanimljivu pticu i u procesu fotografiranja postao njezin najbolji ljudski prijatelj. Povjerenje koje mi je dala ova divlja ptica omogućilo mi je da uđem u njenu privatnost, što sam činio s poštovanjem. Zbog toga me je nagradila svojim prirodnim ponašanjem. Gledanje i fotografiranje bilo koje ptice daje vam krajnji uvid u ljepotu. Htio sam je snimiti u najboljem mogućem svjetlu i u vizualnoj ljepoti koja im pripada. Sve fotografije snimljene su u divljini. Koristio sam kamuflažni šator za fotografiranje, iako mi ponekad nije trebao. Kingfisher je postao moja stalna inspiracija i jedno je od stvorenja divljih životinja za koje osjećam i za koje ću uvijek osjećati pravu istinsku ljubav.

 

Petar Sabol, MFIAP, EFIAP/DIAMOND1, EPSA, SONY Imaging Ambassador

Kategorije : Foto
Oznake :