NEKRETNINE U HRVATSKOJ

000001 16/01/2019 No Comments

NEKRETNINE U HRVATSKOJ

U Hrvatskoj se djelatnost poslovanja nekretninama sramežljivo pojavljuje 1992. godine. To je vrijeme kada kompjuteri polako ulaze u poslovnu primjenu, ekrani su crno bijeli, koristimo se 386-ticom, dok smo „ pentium“  mogli samo sanjati. Uglavnom smo kompjuter koristili više za uništavanja „Marsovaca“ nego za posao.

Mobiteli su podsjećali više na hladno oružje, bili su  toliko teški da ste se morali nalaktiti kod dužih razgovora. U adresaru sam imao dvoje ljudi s mobitelom, tako da smo razgovarali uglavnom nas troje međusobno. Jedan od njih je sjedio sa mnom u uredu, pa me je ionako čuo.

Pisani oglas u novinama je glavno sredstvo oglašavanja i svaki petak navečer  najmoprimci  ili kupci stanova čekali su  ispred kioska na Savskoj, kako bi upravo oni prvi dobili dragocjenu informaciju.

Tih sam se godina počeo baviti poslovanjem s nekretninama.

Nakon Pravnog fakulteta započeo sam kao pripravnik u odvjetničkom uredu,  ali to nije bilo dovoljno da si priuštim bolju kravatu, a kamoli neku modernu.

Ubrzo s partnerom osnivam agenciju za nekretnine „Kastel  nekrentine“ koja posluje neprekidno do današnjih dana.

U drugoj polovini 90 tih godina vrlo brzo uočavamo da je na nesređenom  nekretninskom  tržištu nastala potreba za organiziranjem i što hitnijem donošenju zakona koji bi regulirao tu novu gospodarsku granu u razvoju.

Poslovanje nekretninama je naravno bila nova djelatnost bez duge tradicije koju primjerice imaju Englezi, Nijemci ili Amerikanci, ali je zato svima nama prvim „nekretninašima“ to bio veći izazov.

U tom smislu je naš posao bio teži, a nismo niti mogli nešto od nekoga prepisati. Nije se u našim prilikama mogao primijeniti strani model poslovanja jer naše društvo nije bilo spremno, već se moralo poslovanje prilagoditi trenutku u kojem smo se nalazili. Glavno je pitanje bilo kako razviti cijelu jednu gospodarsku granu, a da istodobno svi na tržištu od toga imaju koristi.

Ubrzo osnivamo našu krovnu organizaciju „Udruženje poslovanje nekretninama“ pri HGK, a nas nekoliko sudjelujemo u pokretanju prvog nekrentinskog portala u ovom dijelu Europe „ Burze nekretnina“. Da bi došlo do zakona trebalo nam je punih 10 godina, ali smo na kraju ipak 2007 i uspjeli.

U proteklih više od 25 godina prošao sam sve segmente nekretninskog tržišta i sudjelovao u njegovim usponima i padovima  kao aktivni sudionik, ali i kao kroničar i na kraju po potrebi i analitičar.

Pisat ću naravno o tržištu nekretnina i o tome kako nekretnine  utječu na naše živote.

 

Dubravko Ranilović

https://www.kastel-zagreb.hr/

https://www.facebook.com/KastelNekretnine/

Kategorije : Menadžeri
Oznake :