Non Bene Pro Toto Libertas Venditur Auro

000001 16/01/2019 No Comments

Non Bene Pro Toto Libertas Venditur Auro

Počinje proljeće. Zadnji trzaji zime osjećaju se u sad već izoliranim naletima. Ne dolazi proljeće samo kalendarski, proljeće u Grad donosi sezonu. Na ulicama moga grada vide se turisti kojih je svaki dan sve više, počeli su opet i cruiseri, a radovi se vrše na sve strane, što znači sezona je pred vratima. Promijenili su se koluri, Grad je obukao proljetno ruho i osmijeh se vratio na lice. Sve je opet kako treba.

Ako niste nikada bili u Dubrovniku (sramota ko nije), morate barem jednom u životu posjetiti Grad i osjetiti tu bogatu ostavštinu povijesti i kulture Dubrovačke Republike. Tako je, Grad s velikim G, tako ga mi od milja zovemo. Često se pitam zašto se mnogi zakoni i uredbe iz Republike jednostavno ne preslikaju u današnje vrijeme jer stari Dubrovčani su pametno vodili svoj grad i dobro znali cijeniti i čuvati svoju slobodu, a imali su nevjerovatne diplomatske sposobnosti u to doba pa je Republika zbog toga dugo i opstala. Znali su naši preci što rade…

Ali neću sad o povijesti, o njoj ćete čuti, naučiti, vidjeti i udahnuti je kad dođete u Dubrovnik. Ono što je must see u Dubrovniku su zidine i obavezno treba učiniti taj đir. Gradske zidine imaju 5 tvrđava, a najljepša i najposebnija je tvrđava Lovrjenac. Iako dio zidina, ona je dislocirana i na nju vas vodi put kroz Pile.

Nazivana Gibraltar Dubrovnika, sagrađena 37 metara iznad mora, u povijesti je imala vrlo značajnu ulogu obrane grada, a u novije doba je jedna od najpoznatijih ambijentalnih pozornica. Pogled na liticu oduzima dah.

Nije samo pogled na Lovrjenac veličanstven, isti je takav sa Lovrjenca!

Kad uđete u tvrđavu, osjetite tu čudesnu energiju koja budi strahopoštovanje svemu što se ovdje i okolo događalo stoljećima prije.

Pa čak se i dio “Game of Thrones” snimao ovdje, pa na Lovrjencu možete vidjeti puno fanova te serije iz cijelog svijeta koji hipnotizirano hodaju tvrđavom misleći da su na setu te produkcije.

Ljeti je Lovrjenac “poprište” raznih Shakespearovih i drugih dramskih junaka i posebnih evenata. Tako ćemo s prvim danom kalendarskog ljeta doživjeti još jedno izdanje festival Midsummer Scene koji šestu godinu zaredom radi novu Shakespearovu produkciju na izvornom engleskom jeziku, baš na Lovrjencu. No, o tome nešto više u sljedećim blogovima.

Ono zbog čega je Lovrjenac tako poseban i fascinantan je i natpis koji stoji na samom ulazu:

“Non Bene Pro Toto Libertas Venditur Auro”

“Sloboda se ne prodaje ni za svo blago svijeta”

 

 Adio Vam!

Darija

https://www.facebook.com/darijamikulandra

https://www.instagram.com/babyblue55/?hl=hr

Kategorije : Putopisci
Oznake :