ODRŽAVANJE TJELESNE TEMPERATURE U LJUBIMACA ZA VRUĆIH MJESECI

000001 08/08/2019 No Comments

ODRŽAVANJE TJELESNE TEMPERATURE U LJUBIMACA ZA VRUĆIH MJESECI

Imati ljubimca jest čin ljubavi, ali i odgovornosti i brige. Upravo zato veterinari često daju savjete jer je uloga vlasnika ljubimca zapravo i uloga čuvara njegovoga zdravlja. Neću ovdje niti nuditi definicije sunčanice i omarice u životinja niti pojašnjenja toga što se u organizmu u takvim slučajevima događa. Htio bih sve one koji to već ne čine, potaknuti na odgovarajuće ponašanje jer ljubimci ne mogu o tome razmišljati. Na većinu njih treba paziti gotovo isto kao na malu djecu, naročito ako su mlađi i zaigraniji, pa vam se često čini da oni mogu izdržati i puno više različitih opterećenja.

Zajednički nazivnik mnogih ljetnih zdravstvenih problema je rashlađivanje. Održavanje temperature i odgovarajuće količine vode u organizmu zajednički je problem svim kopnenim živim bićima, pa tako i nama i našim ljubimcima, neovisno o vrsti. Možemo se potruditi da ih ovi vrući mjeseci u zdravstvenom smislu ne istroše nepotrebno ni previše, a to je moguće ako prepoznajete rizike i znate kako se zaštititi od njih. Ako u tome ne uspijete, prije ili poslije preplašeno ćete potražiti najbližu veterinarsku ambulantu, ali ne zaboravite ni tada da veterinarska pomoć nažalost nije svemoguća i nekada nije dovoljna da bi priroda u potpunosti vratila stvari na svoje mjesto.

Probleme sa održavanjem tjelesne temperature u ljubimaca za vrućih mjeseci možete u velikoj mjeri spriječiti prilično jednostavno:
• sprječavanjem izlaganja izravnom suncu u doba kada je to i za nas rizično
• boravkom u prostoru koji osigurava umjereno rashlađivanje uz stalno dostupnu pitku vodu
• ograničavanjem fizičkih aktivnosti u uvjetima visoke temperature i vlažnosti zraka.

Sve što je u suprotnosti s ovim, predstavlja izravan rizik i sigurno vodi u zdravstvene poremetnje i probleme koje možete izbjeći, a u konačnici završavaju kobno. Jedina je razlika u tome hoće li će se to dogoditi prije ili kasnije i s više ili manje patnje za vašeg ljubimca. Nažalost, mnogi, pa i oni koji o tome znaju puno, dovode neki puta sebe i svoje ljubimce upravo u ovakve situacije, znajući da može biti opasno, ali ignorirajući ili omalovažavajući stvarne rizike.

Povišenu tjelesnu temperaturu niti kod ljudi niti kod životinja ne možete primjetiti, ali kada su psi i mačke u pitanju, možete primjetiti izraženo dahtanje i čujno disanje, gustu i ljepljivu slinu, zažarene desni i sluznice oka. Ukoliko uz to primjetite njihovu dezorjentiranost, izraženo teško ustajanje, ukočenost u hodu ili stajanju, ili povraćanje, nemojte dodatno gubiti vrijeme i čekati da životinja kolabira i izgubi svijest ili padne u komu.

Najmanje što možete učiniti je – ako već niste – skloniti životinju na sjenovito i hladnije mjesto, polijevati ju vodom, rashladiti umatanjem u vlažnu tkaninu, ponuditi vodu za piće ako životinja ne povraća i želi piti. Tada ćete nazvati svoga veterinara za daljnje upute za spašavanje ljubimca iz ove prilično opasne situacije, koju ste uz malo brige lako mogli izbjeći.

 

Veterina portal

http://veterina.com.hr

Kategorije : Ljubimci
Oznake :