OLE DALI

000001 08/08/2019 No Comments

OLE DALI

Jedna od najzanimljivijih kreativnih personalnosti u umjetnosti XX stoljeća bio je bez sumnje Salvador Dali. Njegov složeni lik s nizom profila kompleksne umjetničke prirode i danas pobuđuje poseban interes. Pošto je nadrealizam bitno svojstvo mog umjetničkog izraza, sklonost autorima koji su prije Dalija na svoj način osvjetljavali zamršene slojeve čovjekovog nesvjesnog poput Boscha, Arcimbolda ili Goye, a u literaturi Lautreamont, Nerval ili Rimbaud i na specifičan način Kafka sa svojim “Preobražajem” zaokupljali su moju pažnju još u mojim gimnazijskim godinama.

Tako je sklonost prema umjetnosti Salvadora Dalija došla kao lgičan izbor “po srodnosti”. U vrijeme studija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, za vrijeme zimskih ili ljetnih ferija putovao sam u Pariz. Crnogorski nadrealistički slikar Dado Đurić koji je slikarsku afirmaciju stekao živeći i radeći u Parizu, 1974. godine upoznao me je s tamošnjim kolekcionarom Jeanom Davrayom, vlasnikom vode “Perie” koji je imao bogatu kolekciju nadrealističkog slikarstva. Zainteresirao se za moje radove i kupovao ih. Tako sam kao student u pariškoj galeriji Aleksander Braumuller koja je također bila vlasništvo Jeana Davraya izlagao s nadrealističkim umjetnicima Salvadorom Dalijem, Ernstom Fuchsom, Victorom Braunerom, Dadom Đurićem, Leonor Fini i drugima.

Zajedničku izložbu Dalijevih i mojih radova 1982. godine organizirale su u Pforzheimu Galerija Liberta i Universal Fine Arts iz Washingtona. Povodom stogodišnjice Dalijevog rođenja u Zagrebu, Padovi, Trstu i Barceloni izlagao sam ciklus radova posvećen samoprozvanom “kralju nadreralizma” pod nazivom “Ole Dali”.

U spomenutom ciklusu moje bavljenje Salvadorom Dalijem nije bilo predstavljanje zanimljivog “modela” s inzistiranjem na vanjskim karakteristikama umjetnikova lica, što bi možda bilo dovoljno obzirom na izgled deklariranog ekscentrika. Više me zanimao dublji aspekt te ekscentričnosti, pokušaj da se dosegne onaj unutarnji lik na kojem se zasniva ovaj vanjski; tamo gdje Dalijeva kreativnost, kao u alkemijskom procesu, razlaže i spaja tradiciju i suvremenost, svjesno i nesvjesno, profano i sveto, znanost i mistiku. Zato u ovom ciklusu radova Salvador Dali, kreator imaginarnog i sam postaje imaginarni lik, lik po mjeri svijeta kojeg je stvorio.
(Monografija Ole Dali s mojim tekstovima objavljena je u Skaner studiju u Zagrebu 2008. godine)

 

 

Dimitrije Popović

 

Kategorije : Umjetnost
Oznake :