OPASNOSTI KOJE PRIJETE PUŠTANJEM KUĆNIH LJUBIMACA U SPAVAĆE SOBE

000001 12/04/2022 No Comments

OPASNOSTI KOJE PRIJETE PUŠTANJEM  KUĆNIH LJUBIMACA U SPAVAĆE SOBE

Ulaze li i vaši ljubimci slobodno i borave li u vašoj spavaćoj sobi? Možda sa svojim psom ili mačkom zaista dijelite sve, pa i postelju? Ako im dozvoljavate ulazak i u svoj krevet, onda morate pročitati ovo.

Kako kućni ljubimci odavno više nisu samo dio našeg dnevnog okruženja, mnogi su se kod svojih vlasnika već odavno ‘izborili za pravo’ i na njihove postelje. Ljubimci uistinu jesu svojim vlasnicima snažna psihološka podrška i malo je reći da tu postoji samo prijateljstvo, pa velik broj njih uživa istinski status punopravnog člana obitelji u kojoj živi, nerijetko pod rednim brojem 1. Neupitno je da vrlo pozitivno djeluju na nas i umanjuju stres svojih vlasnika, ali zadovoljni vlasnici nerijetko na krive načine uzvraćaju svoje zadovoljstvo tom činjenicom. Bavljenje svojim ljubimcima u malo slobodnog vremena pretrpanog radnog tjedna, uistinu rješava stres i ugodno odvlači iz svakodnevnih opterećenja, ali to ne znači da se svemu tome treba potpuno prepustiti. Ne želimo vas ovdje razdvajati od vaših ljubimaca niti dirati u vaše osjećaje prema njima, nego samo podsjetiti na pojedine ‘sitnice’ koje u svakodnevnom životu ipak ne treba zanemarivati, kao što se to često čini.

Više od polovice ukupnog broja mačaka držanih u kući redovito dijeli postelju sa svojim vlasnicima, a iako je taj broj u prosjeku skoro upola manji kada je riječ o psima, ne možemo reći da su to zanemarive brojke. Istina je da su bolesti u ljudi prenešene sa ljubimaca zapravo rijetke i mnogi će reći da tome ne treba davati veliki značaj. Međutim, postoje zarazni uzročnici koji mogu biti prenešeni sa ljubimaca na ljude, posebice bliskim kontaktima kao što je ljubljenje sa ljubimcima ili lizanje lica, usta ili ušiju vlasnika ili hranjenje ljubimaca iz usta, i slično. Važno je naglasiti da ti isti uzročnici istovremeno mogu biti uobičajeni ‘stanovnici’ u ustima ili na tijelu pasa i mačaka te kod njih ne uzrokuju zdravstvene probleme.

Kako su djeca češće izložena većem riziku obolijevanja nego odrasle osobe, ne bi bilo loše razmisliti o njihovom odvraćanju od dijeljenja postelje i redovitog ljubljenja sa ljubimcima te o odvraćanju od prihvaćanja lizanja ljubimaca po licu, ustima i nosu, ušima, ali i po rukama jer ih djeca često stavljaju u usta. Iako ovdje prvenstveno mislimo na malu djecu, tu bi trebalo dodati i osobe oslabljenog imunosnog sustava kod kojih postoji povećan rizik za nastanak infekcija.

Ukoliko već ljubite svoje ljubimce, dozvoljavate im da vas ližu po licu, ustima, nosu i ušima, hranite ih direktno iz svojih usta ili dijelite s njima svoju postelju onda nikako nemojte zanemariti slijedeće upute, niti na njih zaboraviti.

Svoje ljubimce morate redovito tretirati sredstvima protiv parazita, posebice protiv buha, jednom mjesečno i to tijekom cijele godine, a to znači i zimi. Osim toga, morate im osigurati redovito ‘čišćenje’ od želučano-crijevnih parazita, a to je najbolje provoditi u skladu s nalazima redovito obavljenih koproloških pretraga. Vi ne morate znati što to znači, bitno je znati da koprološku pretragu, uz redovite preglede i redovita cijepljenja svog ljubimca kod veterinara, možete zatražiti u bilo kojoj veterinarskoj ambulanti u gradu. Na ovaj način bitno ćete smanjiti određene rizike vezane uz zdravlje svojih ljubimaca, a ako to ne činite onda nemojte niti očekivati da zdravlje vaše obitelji ne bude ugroženo.

Odlasci na redovite preglede vašeg ljubimca kod veterinara – posebice u ovakvim okolnostima – moraju vam biti uobičajena praksa poput vaših odlazaka na redovite preglede zubi kod svog stomatologa, odlazaka na kozmetičke tretmane, odlazaka na frizuru… ili na redovite kontrole automobila u autoservisu.

Da vas ne bismo ostavili u dvojbi ili s pogrešnim zaključkom – ove preporuke važe i za sve ostale vlasnike kućnih ljubimaca s tom razlikom da su u njihovom slučaju rizici znatno manji.

Podsjećamo vas na kraju da o svemu ovome odlučujete isključivo vi, a ne vaši ljubimci. No, kada bi oni ovo pročitali i mogli govoriti, nagovarali bi vas da učinite upravo sve što vam preporučamo jer to je i za njih premala cijena za zadovoljstvo pospanog dodira s vama – u zajedničkoj postelji.

 

Veterina portal

http://veterina.com.hr

Kategorije : Ljubimci
Oznake :