OVO NAM JE ŠKOLA

000001 31/07/2019 No Comments

OVO NAM JE ŠKOLA

Pomislio sam, pa neću sad još i ja pisat o tome. Ali opet, predstava nema, nema nogometa, nema uobičajenih životnih situacija, sve je nekako novo i neuobičajeno, nepoznato i nepredvidivo. Još jučer na dalekom istoku, a već danas u vašem gradu. Nevjerojatno, ali ipak postoji nešto, što je u stanju proširiti se svijetom brže nego „ fake news“.

Zapravo se i nema o čemu drugom pisati nego o ovom malom zlikovcu, koji u maniri najgorih izopačenih diktatora pokušava pokoriti čitavu našu planetu. Zavrtio je ovaj virus brojčanik zaraze i smrti neslućenom brzinom i pritom promijenio sve naše životne navike. Još ćemo se nekako i naviknuti na to da nosimo maske na licu (to nam bar ne bi trebalo biti nepoznato) ili da se držimo na distanci jedni od drugih (i u tome smo dobri), no hoće li se zaista svatko od nas priviknuti na svoju ulogu u svemu ovome?

Naime, neku večer sam na jednoj od informativnih emisija vidio kako novinar s maskom na licu i mikrofonom u rukama, histerično i sa zgražanjem  lovi starce koji bauljaju po vani i tako ne poštuju upozorenja i naredbe nadležnih. Potraga za neposlušnicima nije dugo trajala. Hitro je novinar gurnuo nekom starcu mikrofon pod nos i isprepadao ga pitanjima, da ovaj ni sam nije znao dal’ da se plaši više njega ili virusa.  Nije mi na kraj pameti opravdavati bilo kog, tko se u ovom dramatičnom trenutku oglušuje na  vapaje onih koji muku muče kako bi sve zadržali pod kakvom takvom kontrolom, ali širenje histerije nam neće pomoći. Jedino što mi se manje sviđa od onih koji ne paze na svoje  zdravlje i zdravlje, pa i živote drugih,  jer nisu ništa shvatili, su oni koji su kao sve shvatili, pa sad po cesti glume policiju i uče ove prve redu i ponašanju. Možda je i dotičnom novinaru sve ovo malo naglo, pa nije baš najspretnije odradio svoj zadatak, ali malo takta nam je sada svima potrebno.

Naša uloga bi sada zapravo trebala biti ta, da budemo poslušni i vjerujemo onima koji se u to kuže. Znam da je to dosta teško, kad je svaki od nas najbolji trener, najbolji režiser, najbolji automehaničar ili roštilj majstor, a sad evo i najbolji epidemiolog. Ne čudi da se pojavila korona virus nama koji smo bili toliko glupi da oskrnavimo Zemlju,  dom u kojem živimo te sada intenzivno razara sve pore našeg društva. Sve dobre higijenske navike danas dolaze do punog izražaja i to je najmanje što trenutno možemo činiti kako bi se zaštitili od opasnosti koju smo na neki način sami prouzročili. Za kraj držite se propasanih razmaka, perite ruke, ostanite kod kuće i najvažnije ne zaboravite voditi brigu o svojim bližnjima, ugodno se držite sa svojim obiteljima te na taj način najbolje brinete i o svima drugima, a istovremno pomažete i sebi.

 

Hrvoje Kečkeš

Kategorije : Gluma
Oznake :