PAMETNA BIĆA IZ SVJETOVA UMJETNOSTI

000001 19/07/2022 No Comments

PAMETNA BIĆA IZ SVJETOVA UMJETNOSTI

Što tražimo od istinske umjetnosti? Prije svega, tražimo da ona uspješno prikrije stvarnost, da zavara naša čula, da priguši sve „nuspojave“ stvarnosti. Tražimo da ona odglumi neki drugi svijet, koji je za nas bolji i sigurniji, nego što je to ovaj u kojem se trenutno nalazimo…

Taj svijet mašte melem je za naš duh i za našu dušu.

Ljudi iz stvarnosti svojim duhom zaranjaju u svjetove umjetnosti. No, je li moguć obrnut proces? Je li moguće da likovi iz svjetova umjetnosti urone i pojave se u svijetu stvarnosti, našem svijetu? Što bi se dogodilo kad bi jednosmjerna vrata postala dvosmjerna?

informationcroatia

Što bi se dogodilo kada bi književni likovi, filmski likovi, strip likovi, likovi s raznih slika i skulptura, napustili svoj izvorni medij, masovno ga napustili i naselili našu stvarnost? Kada bi „meka“ granica između stvarnosti i umjetnosti bila posve izbrisana, kada se stvarnost i umjetnost po ničemu više ne bi mogli razlikovati?

Sigurno je da se to ne može fizički dogoditi, ali je sigurno da se to događa u duhu onih koji percipiraju umjetnost.
Na primjer, čitajući knjigu ili gledajući seriju filmova Gospodar prstena, likovi iz umjetnosti pokreću naš duh, pokreću nas na akciju

Gospodar prstenova je svakako „lijepa“ metafora o zlu utjelovljenom u jednom prstenu, prstenu koji treba biti uništen kako bi zavladao mir. No čitajući istoimeni serijal knjiga ili gledajući istoimeni serijal filmova, postajemo svjesni kako navedeni prsten nije u književnosti, nije u filmskoj umjetnosti, niti u bilo kojoj drugoj, on se odavno „nalazi“ u stvarnosti. I baš preko umjetnosti, dolazeći izravno iz umjetnosti, književni i filmski likovi, naseljavaju ljudski duh, naseljavaju duh onih koji ih čitaju ili gledaju. I na taj način ih pokreću.

Književni i filmski likovi pokazuju put ljudima kako se riješiti „prstena zla“, koji je „okovao“ ne samo njihove prste, već i njihova srca. Sve se isprepliće. Mašta postaje stvarnost, stvarnost postaje mašta. Jedno drugo traži kako bi na istoj ravni problem mogao biti riješen. Likovi, koje je stvorila ljudska mašta, otvorena srca hrle kako bi pomogli onima koji su ih stvorili, i kako bi njima otvorili srca i ugrijali ohlađene udove i umove. Likovi iz svijeta dvije dimenzije pomažu likovima iz treće dimenzije. Pokreću ljudski duh na akciju. U tome se očituje njihova pomoć.

Ukinuće svijeta kakvog znamo, ukinuće je i umjetnosti. Čovjek ne uništava samo okolinu, zrak, vodu, živa bića, već uništava i svijet umjetnosti, a pametna bića iz svijeta umjetnosti to više ne mogu trpjeti i naseljavajući ljudski duh prelaze iz svijeta umjetnosti u stvarnost, kako bi se obračunali sa svim nepravilnostima ovog svijeta, kako bi konačno ovom svijetu donijeli željeni mir.

Tko će drugi nego oni, kad već neće ljudi.

 

Tihomir Mraović