PARAF SE IZNOVA RAĐA

000001 20/04/2022 No Comments

PARAF SE IZNOVA RAĐA

Nakon 33 ⅓ godine, Paraf ima novi singl!

Skladbu Bez lica snimila je obnovljena postava banda nastavivši na mjestu gdje su stali kad su realizirali posljednju studijsku snimku, skladbu Metalci namijenjenu istoimenome dokumentarnom filmu.

U međuvremenu je Paraf prestao s djelovanjem (1987.), no nikada se nije raspao. Originalna postava u devedesetima se okupila na festivalima Ri Rock u Rijeci i Fiju briju u Zagrebu, dok je kombinirana postava, s Vim Colom i Valterom Kocijančićem nastupila 2008. godine u oba grada na promociji box-seta neobjavljenih snimaka riječkih bandova Riječki novi val. Sporadično, band je nastupio još nekoliko puta u neformalnijim prigodama, održavajući vatru legende da tinja.

Fotografije snimila Stephanie Stefan

Velika tribina Proljeće s Parafima održana je 22. ožujka 2018., na dan kad je prije 40 godina band održao prvi nastup i to na istom mjestu – u prostorijama zajednice Talijana u Rijeci – Circollo. Pritom je ad-hoc oformljeni band Perspektiva s Valterom Kocijančićem izveo set pjesama iz inicijalnog razdoblja banda. Perspektiva je nastupila još u nekoliko navrata, a objavila je i singl Goli otok, prvu studijsku verziju kultne pjesme Parafa zaživjele u narodu uglavnom usmenim predanjem.

Krajem prošle godine Dallas Records objavio je bogati CD box-set Sabrana djela 1976.-1987. koji uključuje sva tri studijska albuma, dva singla, ali i neobjavljeni live album te mnogobrojne neobjavljene, demo i alternativne snimke, kao i zapise uživo. Na promociji tog box-seta 7. ožujka ove godineu Rijeci  nastupila je Perspektiva, ali i Paraf s Vim Colom za mikrofonom. Na kraju je i Valter Kocijančić zasvirao s tom postavom Parafa.

Upravo takva, kombinirana postava Parafa kreće u prosincu na turneju, a zasad su potvrđeni nastupi u Novom Sadu i Beogradu u prosincu te u Ljubljani i Zagrebu u veljači, u sklopu manifestacije Antivalentinovo.

Istodobno, objavljeno je i specijalno vinilno izdanje zaključnoga im studijskog albuma Zastave s originalnim mixom i dodatnom pjesmom Metalci. I tu je mjesto gdje su Parafi prije 33 ⅓ godine stali, a u autorskom smislu danas idu dalje.

Pjesma Bez lica ima prepoznatljiv sound druge postave Parafa, no produkcijski je prilagođena današnjim standardima. Pjesma govori o ljudima koji se odluče govoriti istinu, a društvo ih odbacuje i izolira, nitko ih više ne vidi nit čuje.

Snimili su je Vim Cola (vokal), Zdravko Čabrijan (bas, vokal), Raoul Varlen (snyth), Iva Močibob (vokal), Vlado Simcich Vava (gitara) i Alen Tibljaš (bubanj). Singl je simljen u G.I.S. studiju u Kastvu, a producent je Matej Zec.

I ne samo to! Paraf kreće na veliku regionalnu koncertnu turneju koja započinje 13. prosinca u Novom Sadu, u Firchie Think Tank studiju, a nastavlja se 14. prosinca u beogradskom Domu omladine. Na turneji će promovirati album CD box-set Sabrana djela 1976.-1987. koji uključuje sve njihove albume i singlove, kao i dosad neobjavljeni live album te vinil Zastave, nedavno reizdan kao specijalno izdanje povodom 35. obljetnice originalne objave.

Kombinirana postava Parafa, s Vim Colom i Valterom Kocijančićem kao vokalima, članovima obje izvorne postave te glazbenicima koji su već nastupali u koncertnim postavama benda spremna je za povratak na pozornice. Da je tome tako, pokazali su već u ožujku, na ovogodišnjoj riječkoj promociji box-seta kad su energičnim i žestokim nastupom oduševili publiku u klubu Palach, kao u danima kad su krčili puteve za inventivniju glazbu na ovim prostorima. Njihov se žar nije nikada ugasio, a sada se opet rasplamsao i legendarni je band spreman za nove nastupe po regiji.

Koncerti u Novom Sadu i Beogradu bit će prilika za sve ljubitelje punka, post-punka i novog vala da uživaju u energičnim, pravim rockerskim izvedbama legendarnih pjesama među kojima su Narodna pjesma, Moj život je novi val, Živjela Jugoslavija, Javna kupatila, Zastave te novi singl Bez lica.

Paraf je ključno utjecao na glazbena zbivanja nekadašnje države. Bili su među prvim punk pojavama izvan Velike Britanije, a uz ljubljanske Pankrte, u korak su slijedili globalni glazbeni prevrat koga su iz Britanije vodili Sex Pistols, The Clash, The Damned i drugi. Bili su ključna pojava punk i novovalne eksplozije uz čije je djelovanje nastala bogata scena; nadovezali su se fotografi, dizajneri, modni kreatori, novinari, strip crtači, ogroman broj novih glazbenih sastava. Druga postava banda trasirala je post punk standarde i realizirala izvanserijski album Zastave 1984. godine.

Album Zastave koji predstavlja njihovu treću fazu djelovanja, donosi najkompleksniji i najambiciozniji diskografski korak Parafa. Zastave su zaboravljeno remek-djelo hrvatske i jugoslavenske rock  glazbe, vizionarski proplamsaj i svojevrsno proročanstvo svega zla koje se počelo događati na Balkanu tek koju godinu nakon što su Parafi prestali s radom. Zbog svoje dosljedne umjetničke centriranosti, besprijekorne glazbeno-tekstualne egzekucije zadanoga smjera i zbog svoje autentične oporbe okovima društvene zbilje, Zastave su jedan od vrhunaca jugoslavenskog rocka.

Također, to je jedan od najraritetnijih albuma na ovim prostorima s obzirom na malu inicijalnu nakladu, tako da će ovo obnovljeno izdanje razveseliti ponajviše ljubitelje vinilnih zapisa.

Turneja se nastavlja u veljači sljedeće godine nastupima u Ljubljani, Zagrebu i Rijeci.

 

Bojan Mušćet

https://www.facebook.com/bojan.muscet

Kategorije : Glazba
Oznake :