PERCY SLEDGE – KING OF SLOW SOUL

000001 25/07/2019 No Comments

PERCY SLEDGE – KING OF SLOW SOUL

14. travnja, prošlo je pet godina otkako nas je napustio Percy Sledge. Sjećam se zatekao me je s tom viješću, koju minutu prije početka tribine „Osam-de-se-te! Slatka dekadencija postmoderne“, Jurica Popović.

„When A Man Loves A Woman“, pjesma s kojom kao da se pojavio od niotkud, postala je veća i od samog pjevača. Tog ljeta, već davne 1966., 25-godišnji vikend-zabavljač, preko tjedna medicinski brat, Percy Sledge, snimio je soul-baladu koja će mu odrediti život. Melodija položena na harmonijskim obratima Bachova „Aira“ ili Pachelbelova „Canona“, punu godinu prije „Whiter Shade Of Pale“ britanskih Procol Haruma, zauzet će i četiri pozicije bolje mjesto (53.) ispred klasika engleskih prog-art-simfo rokera (57.) na Rolling Stoneovoj listi „500 najvećih pjesama svih vremena“.

Dan poslije u novinama čitam da je umro autor hita „When A Man Loves A Woman“. Mogli biste ga i tako nazvati s obzirom na to da nas je njegov jedinstven glas, kratkog emotivnog tremola i napetosti, uvjerio kako se osjeća (i kako zvuči) kada čovjek voli ženu. Jerry Wrexler, slavni Atlanticov urednik i producent, nazvao ju je „svetom ljubavnom pjesmom“. Ali, to ipak nesavjesnom novinaru / novinarki (crtica je potpisana inicijalima) ne daje pravo da Sledgea nazove autorom.

Premda oko autorstva postoje prijepori, nedvojbeno je da su pjesmu potpisali članovi tada Percyjeva pratećeg benda: bas-gitarist Calvin Lewis i orguljaš Andrew Wright. Pisac kratke novinske vijesti nije trebao biti znalac da barem virne u prvu dostupnu pjevačevu biografiju i uvjeri se u to. Ovo sam morao napisati jer je krajnje uvredljivo prema čitateljima njegove (ili njezine) novine, a pogotovu prema svima koji nešto znaju o glazbi, da se ne dade ni minimum truda oko provjere onoga o čemu se piše. Primjećujem, i inače, taj česti komod kod mladih novinara, i ne samo kada je riječ o tobož lakšim glazbenim formama.

Ali, vratimo se spomenu na pjevača koji spada u red onih što su obilježili zlatne godine soula sredinom 60-ih prošlog stoljeća. Kao što smo započeli „pjesma je postala veća od pjevača“. Na žalost više ni s jednom pločom, ni velikom ni malom, Percy Sledge nije ponovio svoj nevjerojatni debi. S „When A Man Loves A Woman“ dospio je smjesta na prva mjesta američkog Billboardova „Hot 100“ i njegove top ljestvice R&B-a; u Velikoj Britaniji do 4. mjesta (1987. zahvaljujući Levisovoj reklami do 2. mjesta); singl se prodao u milijunskoj nakladi; Rolling Stoneova lista „500 najvećih pjesama svih vremena“ osigurala joj je, kao što sam već naveo, 53. poziciju, a prije svega zahvaljujući njoj, Percy Sledge je 2005. postao stanovnik Kuće slavnih rock ‘n’ rolla. Zaljubljenik soula Michael Bolton 1991. s „When A Man Loves A Woman“ ponovno će osvojiti vrh Billboardove pop ljestvice: punih 25 godina kasnije!

Svojevrsnu renesansu pjevač je doživio početkom 80-ih upravo zahvaljujući Levisovoj kampanji sa signaturnom mu pjesmom. Godine 1994., nakon dvadeset godina od zadnjeg albuma iz 1974., novi, “Blue Night“, bit će nominiran za Grammy u kategoriji „najboljeg suvremenog albuma bluesa“, a izlazak posljednjeg „Shining Through The Rain“ 2004., koincidirat će sa Sledgeovim ulaskom u „Rock ‘n’ Roll Hall of Fame“.

Percy Sledge se dvaput ženio i ima 12 djece. Ako ništa njih radi, šteta što novinar/ka članka nije u pravu!
„King of slow soul“, kako će ga mnogi nazivati, umro je prirodnom smrću, inače liječen od raka jetre, u svom domu u Baton Rougeu, u 75. godini.

 

Siniša Škarica

https://www.facebook.com/sinisa.skarica.5

Kategorije : Glazba
Oznake :