PJEGAVI ZUBI – MIH

000001 30/10/2020 No Comments

PJEGAVI ZUBI – MIH

Svi koji imamo djecu pazimo da imaju zdrave i lijepe zube. Da bi to bilo ostvareno trebamo uložiti mnogo truda i vremena. Pranje zuba, odlasci kod zubara, gubljenje vremena i živaca.

Međutim, nekada smo iznenađeni situacijom u kojoj se nađemo. Naime, postoje slučajevi kada nismo sami u mogućnosti utjecati na zdravlje naših zubi. Postoje situacije kada novi trajni zubi izrastu s određenim greškama. Na to treba posebno paziti jer traže posebnu njegu.

Takvo stanje se naziva molarno incizivna hipomineralizacija (skraćeno: MIH). Vrsta je to hipomineralizacije koja zahvaća jednog do četiri prva trajna kutnjaka, a može zahvatiti i trajne sjekutiće. Etiologija MIH-a je još uvijek nepoznata. Povezuje se s nekim infekcijama i bolestima tijekom trudnoće i u ranoj dječjoj dobi, izloženosti nekim antibioticima ili kemikalijama, te se posljedična veza s navedenim uzorcima još uvijek istražuje.

informationcroatia

Površina krune zuba je išarana bijelim ili žutim, pa čak i smeđim mrljama, diskoloracijama.

Na žalost takvi zubi ne samo da ne izgledaju lijepo, nego su često preosjetljivi, caklina je slabije otporna na karijes, smanjena je reakcija na lokalne anestetike i karijes puno brže napreduje do dentina, nego kod zuba sa zdravom caklinom. Javlja se posteruptivno pucanje cakline, to jest caklina puca nakon erupcije zuba u usnoj šupljini, te dolazi do lomova krune zuba, što otežava restorativne postupke. Ako zahvaća sjekutiće javljaju se estetski problemi zbog kojih se pacijenti često javljaju u ordinaciju.

S obzirom na prisutne simptome koji često zahtijevaju više odlazaka stomatologu treba dijete dobro pripremiti na suradnju, kako bi se mogla provesti terapija. Stoga i stomatolog treba pridobiti povjerenje malih pacijenata, jer svi imaju pune ruke posla.

Terapija

Neophodno je izrazito dobro održavanje higijene takvih zuba kako bi se preveniralo nastajanje karijesa, pečaćenje fisura, fluoridacija zuba različitim preparatima (gelovi, lakovi i slično) i redoviti odlasci kod stomatologa.

 

Inga Vučković dr. med. dent.

https://www.stomatologija-vuckovic.hr

 

Tečajevi dronova