PLASTIČNA KIRURGIJA I ESTETSKA MEDICINA

000001 25/01/2019 No Comments

PLASTIČNA KIRURGIJA I ESTETSKA MEDICINA

Dopustite da se predstavim – ja sam Irijana Rajković, dr.med, specijalist plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije, verificirani predavač Američke Akademije za estetsku medicinu, dobitnica Priznanja dekana Medicinskog fakulteta, smatrana jednom od najboljih internacionalnih masterclass edukatora u estetskoj medicini, aktivni član brojnih inozemnih i hrvatskih društava, uključujući  Hrvatsko društvo za plastičnu, rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju, Svjetske akademije za kozmetičku kirurgiju, Svjetskog društva za interdisciplinarnu estetsku i anti-aging medicinu, i tako dalje, i tako dalje….

Sigurno iz ovoga možete zaključiti o čemu ću pisati. O svojoj najvećoj strasti, o medicini. Točnije, o temama iz područja estetske medicine te plastične i estetske kirugije. No, first things first…

Iznova me pitaju – kako sam uspjela? Kako sam uspjela doći na sam vrh Američke Akademije i predavati tolikim stručnjacima, posvuda u svijetu? Od Miami-a i Londona pa sve do Dubai-a?  Nije bilo lako a niti brzo. Trebalo je puno znanja, puno čitanja stručne literature i imati više godina debelog iskustva u estetskoj medicini. Za to treba vremena. No, ako ste strastveni u onom što radite, bezuvjetno predani svom poslu a učenje i knjige vas relaksiraju, onda je sve drugačije.

Ako me pitate, iznova ću vam reći-obožavam učiti. Obožavam znati i biti u toku sa svakodnevnim novim saznanjima u medicini. To je moja ljubav i moja strast. Ali ujedno i moj zen. Ono u čemu se obožavam izgubiti. Doma nemam vrt, nisam baš tip koji uzgaja cvijeće. Ali zato mi radna soba već izgleda kao očaravajuća mala verzija sveučilišne knjižnice.

Predavajući brojnim vrhunskim stručnjacima, ekspertima iz različitih grana medicine, koji k tome još dolaze iz različitih dijelova svijeta i različitih kultura, samo potvrđujem ono vrlo bitno- edukacija je izuzetno bitna. I nisi nikad gotov sa učenjem.

U svijetu, predavači na sveučilištima, akademijama i različitim institucijama smatraju se ELITOM U ZNANOSTI. To su izabrani svestrani predavači koji, osim ogromnog znanja, imaju i sposobnost predati to znanje svojim studentima. Uzrokovati strast i  žudnju za onim što ih se uči. Jer stalno mijenjaju svoja predavanja, prilagođavajući ih novim saznanjima. Strpljivi su i uzimaju u obzir kulturološke i vjerske razlike, kao i to da svatko od studenata ima različito predznanje i različit tempo učenja. Kritični su ali i samokritični. Možda malo previše samokritični. Poštivani od strane kolega i obožavani od strane studenata. A najviše – imaju onu iskru u oku kada pričaju… onu iskru koja vam govori da vole predavati.

Zato – je li naporno? Naravno. Izazovno? Itekako. Naročito kada se uzme u obzir da ste vi ti koji predajete i da morate znati odgovor na svako pitanje, bilo kakvo pitanje. A ja obožavam predavati. I morate znati više od njih, puno više, ipak ste predavač. Odabrani predavač. Jer samo najbolji su izabrani da predaju na Akademiji. A svakodnevno dolazi do novih saznanja u medicini, novih tehnologija, metoda i novih smjernica. Novih lasera i radiofrekvencijskih uređaja, novih filera i botulinum toksina, novih kemijskih pilinga i krema, itd. Pogotovo u estetskoj medicini i kirurgiji.

Ali znate što? Isplati se. Jer, iako povlači sa sobom vrlo veliku odgovornost, uzima dosta vremena i poprilično je intezivno, moćan je osjećaj biti DIO ELITE.

 

Irijana Rajković dr.med, specijalist plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije

www.dr-rajkovic.hr

Oznake :