PORIN 2020 – NA ŽALOST, JOŠ JEDNA GODINA BEZ VELIKOG HITA

000001 23/07/2019 No Comments

PORIN 2020 – NA ŽALOST, JOŠ JEDNA GODINA BEZ VELIKOG HITA

Na žalost, prošla je još jedna godina bez velikog hita, što dokazuje da još traje autorska kriza.

Ovogodišnji Porin donio je dosta iznenađenja.

1. Najveće iznenađenje je J.R.August koji je dobio Porin za debitanta godine te Porin za album godine   “Dangerous Waters” koji je snimljen na engleskom jeziku što je novost u glasačkom tijelu koje je prihvatilo da se može pjevati na engleskom jeziku. To će sigurno dati vjetar u leđa izvođačima koji su skloniji pjevati na engleskom. Očito se radi o talentiranom glazbeniku koji je osim kao autor pjesama sudjelovao u snimanju, odnosno u aranžmanu i produkciji. Bit će velika šteta ako neke “velike” radio postaje ne budu vrtile pjesme s albuma, s obzirom da neki urednici nisu vjerovali u hrvatske izvođače koji pjevaju na engleskom.

2. Album godine proglašen je album na kojem se kao autorica i izvođač iskazala Vanna. Baš me radovao ovaj Vannin Porin nakon više od 20 godina.

3. Najbolji album zabavne glazbe proglašen je “Ćiribu Ćiriba” pjevačice Domenica na kojem se kao autori pojavljuju obitelj Huljić. Očito su “velike” autorske zvijezde zabavne glazba i dalje u krizi.

4. Porina za najbolji album rock glazbe dobio je “Digitalno nebo” Psihomodo pop-a čiji je spot u režiji Gonza također dobio Porin.

5. Porin za najbolji album klupske glazbe dobio je “Povratak prvoj ljubavi” Tihomir Pop Asanović & Prijatelji. Pop Asanović je starijim ljubiteljima rock glazbe poznat kao orguljaš legendarne grupe Time. Pope, od srca ti čestitam.

6. Porin za LIVE album dobio više nego zasluženo Urban & Zagrebačka filharmonija. Urban & 4 su dobili Porin za najbolju izvedbu grupe s vokalom za pjesmu “Iskra”. Nadam se da će Urban sada imati više koncerata nego kad je prije nekoliko godina izjavio: ” Odradio sam nastupe u četiri najveća grada i moja turneja je gotova”.

7. Porina za najbolji album tamburaške glazbe na moje ugodno iznenađenje dobio je Bojan Jambrošić i Tamburaški orkestar HRT-a. orin za najbolji album pop folk glazbe dobila je kompilacija Krapina 2019, a Porin za najbolji album klapske pjesme, po meni očekivano je dobio  “53. Festival dalmatinskih klapa Omiš – nove skladbe”.

8. Porina za najbolju žensku izvedbu, dobila je Amira Medunjanin za izvedbu “Što te nema”. Ovo mi je veliko ugodno iznenađenje biračkog tijela pogotovo što Amiru svi smatraju predstavnicom BiH iako posjeduje i hrvatsku putovnicu.

9. Porin za najbolju mušku vokalnu izvedbu dobio je, na moje iznenađenje, Marko Tolja za “Još jedan dan”, što mi je dokaz da je prošlo vrijeme preplačenih vokalnih solista na Porine.

10. Porin za najbolju vokalnu suradnju dobili su Mia Dimšić i Marko Tolja za “Sva blaga ovog svijeta”. Nije mi jasno zašto popularni pjevači-ice izbjegavaju snimanje dueta da se pojača konkurencija za ovaj Porin.

11. Porine za najbolju snimku i produkciju je očekivano dobio Duško Mandić, a za najbolji aranžman također očekivano Ante Gelo.

12. Porin za najbolji album klasične glazbe dobio je “35 godina” izvođača Zagrebački gitarski trio, a za najbolju skladbu klasične glazbe Davor Bobić.

13. Porin za najbolji tematsko-povijesni album dobio je “Arsen Dedić: Rane godine (Kronologija 1962-1964)”, urednik Siniša Škarica. Bravo Sina.

14. Najbolji album jazz glazbe: “Organic Intelligence”, Joe Kaplowitz i Jazz orkestar HRT-a

15. Najbolja skladba jazz glazbe: “Gifted”, Branimir Gazdik i “Suza sjajna”, Tamara Obrovac.

16. Najbolja izvedba jazz glazbe: Joe Kaplowitz i Jazz orkestar HRT-a, “Time to go”

 

Zoran Škugor

https://www.facebook.com/zoran.skugor.3

 

Kategorije : Glazba
Oznake :