PORTRET EDITH PIAF

000001 06/01/2019 No Comments

PORTRET EDITH PIAF

Među ženskim likovima XX stoljeća koje su za života stekle status zvijezde bila je i Edith Piaf. Pravog imena Edith Giovanna Gassion zbog krhke tjelesne građe i niskog rasta dobila je ime “vrapčić”, ime koje je postalo zaštitni znak francuske šansone. Tragična se sudbina Edith Piaf odrazila na karakter njenih pjesama.

Od ulične pjevačice koja se kao siroče odgajala u javnoj kući koju je vodila njena baka, do svjetske slave na najprestižnijim pozornicama osvajala je šansonama i specifičnim glasom “kao valom toplog crnog baršuna” kako je rekao Jean Cocto.

Uz sve nedaće koje nosi čovjekov život, a koje su bile tema mnogih njenih pjesama, pjevala je o ljubavi kao neuništivoj snazi i nadahnuću koje daje smisao životu. Simbolični portret Edith Piaf je zasnovan na njenoj slavnoj šansoni “Himna ljubavi”.

Pjevačicin tragični lik melankoličnog pogleda, koji nosi tugu i razočaranje zbog tragičnog zemaljskog bitisanja, gleda prema drugom svijetu, onom u plavom beskraju, na nebu “gdje nema više problema” i gdje će ponovo naći svoju ljubav o kojoj pjeva u spomenutoj šansoni: “Mi ćemo steći vječnost za nas u plavetnilu neizrecivom”.

Dimitrije Popović

 

Kategorije : Umjetnost
Oznake :