PORTRETI U PRIRODI

000001 07/04/2020 No Comments

PORTRETI U PRIRODI

Portreti u prirodi?

Kakvi su to portreti? Opet nešto u stilu zgodnih faca? Dosadnjikavih likova koji reklamiraju svakojake proizvode za pokoji euro? Stare, ofucane face koje život nije mazio? Zvuči grubo?

Iako većina fotografa u svojoj karijeri upravo fotka gore navedeno ili će tek to raditi, rijetko tko, ako uopće na ovim prostorima i jest radio nešto sasvim drukčije, iz neke druge dimenzije i prezentirao to na svoj iskonski način… i evo me!

Taj sam!

Fotografirati žive insekte, tražeći ih prije zore dok su još na spavanju, to jest u stanju hibernacije i raditi portrete na vrtoglavim povećanjima uz minimalnu dubinsku oštrinu te pritom spajati stotine fotografija da se dobije finalan rezultat kojeg upravo možete pogledati na aktualnoj 3D virtualnoj izložbi fotografija?

Jeste li se zapitali koliko vremena i energije je trebalo potrošiti da se postavi 40 fotografija koje čine ovakvu postavu? Odgovor je,  jako puno. Čak 3 godine. I mnogo puta bilo je uzalud. Mnogo puta bilo je proklinjanja svakog i najmanjeg strujanja zraka kojeg čak niti ne biste nazvali vjetrom, no makrofotografija ne oprašta. Nema mjesta pogrešci. Ako se desi jedan jedini pomak, bilo radi vjetra, vibracija izazvanih prolaskom tegljača ili traktora uz cestu ili samog buđenja kukca ode vam cijeli ‘stack’ u zaborav… taman kad vam je usfalilo još tih 20-tak fotki za jednu savršenu fotku!

Zamislite koliki je triler sjediti ukočen i buljiti u ekran i pritom strepiti da se nešto ne mrdne kad ste pokrenuli elektronski kontrolirane tračnice zajedno s fotićem na stativu i opalili možda i nekoliko tisuća fotki to jutro, sve za jednu jedinu fotku??

Neprocjenjivo. 😉

Tko nije probao, ne zna, a trebao bi. Čisto da shvati koliko živaca treba spržiti ili osnažiti kako bi dočekali finalni rezultat.

Pa dragi moji,eto… moja žrtva na kraju dana i ima smisla.

Prošećite slobodno galerijom i uživajte u portretima insekata koji su strpljivo za mene pozirali, kako bismo zajedničkim snagama ostvarili projekt kojeg upravo gledate.

https://omnibusww.com/

 

Petar Sabol, MFIAP, EFIAP/DIAMOND1, EPSA, SONY Imaging Ambassador

Kategorije : Foto