PORTRETI

000001 08/01/2019 No Comments

PORTRETI

Nakon završene zagrebačke Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn na odjelu fotografije pa sve do danas živim isključivo od fotografiranja. Nakupilo se tu dosta godina iskustva i rada s različitim ljudima. Puno priznanja, nagrada i izložbi fotografija. Uspio sam postati član ULUPUH-a i HZSU-a. Bilo je uspona i padova ali nikad nisam odustao od svojih snova koje i dalje živim. Pošto najviše uživam i živim od portretiranja ljudi pripremio sam u ovom blogu za vas 12 meni najdražih portreta.

Zlatica Stepan Bašić

Osamdestšestogodišnju legendarnu primabalerinu koreografkinju i opernu redateljicu Zlaticu Stepan Bašić imao sam čast fotografirati u njezinom stanu. Pao je dogovor da mi pozira pored fotografije kao i fotografu iz Salzburga prije 60 godina.

Ova fotografija je bila najviše nagrađivana.

2016. godine je osvojila prvu nagradu u kategoriji „Portret umjetnika“ i ujedno pobjednička fotografija svih kategorija natječaja „Kultura u fokusu“. Iste godine dobiva zlatnu medalju Focus Photo Cluba na međunarodnom salonu fotografije Victor Polynsky u Kirgistanu i dobiva priznanja međunarodne organizacije fotografske umjetnosti u Norveškoj i Francuskoj.

Magnum Photography Awards 2017 godine je uvrstio ovu fotografiju u top-rated. Iste godine je osvojila treće mjesto u kategoriji portreta na međunarodnom natječaju „Rovinj Photodays“ u konkurenciji 8600 fotografija od 600 fotografa iz 27 država. Glavni selektor ocjenjivačkog suda je bio Wilie Osterman.

2018. godine je osvojila brončanu medalju u seriji sa još moja četiri crno bijela portreta na međunarodnom natječaju PRIX DE LA PHOTOGRAPHIE PARIS PX3, u Parizu gdje je bila izložena.

Dubravka Šeparović Mušović

Oni koji su gledali i slušali opernu divu u HNK Dubravku Šeparović nisu mogli ostati ravnodušni. Ja sam zbog nje zavolio operu. Kako na pozornici tako i pred mojim fotoaparatom. Zabavna i profesionalna. Ova fotografija je dobila posebno priznanje kao finalist PORTRET 2019 od HFC-a u Zagrebu gdje je i bila izložena u Muzeju Mimara.

Edina Pličanić

Edina Pličanić nacionalna prvakinja baleta HNK u Zagrebu koju sam snimio na probi baletne predstave „Posvećenje proljeća“. Meni posebno draga fotografija jer takav kut snimanja ne možete izguglati. Jednostavno ne postoji. Popeo sam se na najgornji dio balkona HNK i doslovno sam visio uz reflektor koji me pržio sat vremena iznad pozornice,  dok nisam bio zadovoljan s fotkom. Ova fotografija dolazi do pravog izražaja tek kad je vidite u velikom formatu jer se vidi svaki napeti mišić i svaka kapljica znoja koju je Edina ispustila svojom predanošću. Ona je genijalna. Facsinira me kako iz te ležerne ljepote pokreta, je u biti skriven mukotrpni fizički rad. Pre predivna je. Ta fotografija je bila na skupnoj izložbi u Galeriji ULUPUH u Zagrebu.

Dinko Bogdanić

Dinka Bogdanića sam snimio u jednom shoping centru. Na lokaciju obično dolazim pola sata ranije kako bi pronašao interesantne interijere za portrete. Uživam u tome. Pogotovo kad nađem nešto ovako dobro i originalno. On je bio vrlo profesionalan strpljiv i pun ideja.

Žarko Potočnjak

Žarka Potočnjaka našeg najboljeg kazališnog, televizijskog i filmskog glumca sam snimio u kafiću. To su ona rijetka snimanja kad opališ par fotki i uspiješ dobiti super portret. Naravno više zahvaljujući njegovom iskustvu 🙂

Fra Bonaventura Duda

Fra Bonaventura Duda je bio skromna sveznalica. Bježao je od mene jer nije volio pozirati. Jedva sam ga ulovio u hodniku franjevačkog samostana. Predivan teolog, bibličar i čovjek.

Marin Ćilić

Našeg profesionalnog tenisača Marina Ćilića sam snimio na teniskom terenu gdje vježba. Na početku nije baš bio oduševljen što ga maltretiram zbog fotke, ali je na kraju ipak popustio i dao mi vremena više nego što je bilo dogovoreno. Jako mi se sviđa njegova skromnost i poniznost bez obzira na silne uspjehe i novce koje je pošteno zaradio. On mi je pravi svjedok vjere.

Miroslav Škoro

Miroslava Škoru sam snimio u studiju za reklamnu kampanju koncerta 30 godina „Ne dirajte mi ravnicu“. Izuzetno profesionalna, duhovita i draga osoba. Bilo je s njim jako veselo u studiju.

Željko Bebek

Sa Željkom Bebekom sam se našao ispred jedne poslovne zgrade gdje nisam mogao napraviti dobru fotku. Ušao sam u jedan salon namještaja i pitao da li mogu iskoristiti dekorativnu tapetu njihovog zida za fotkanje. Kad su čuli da je riječ o Željku Bebeku odmah su pristali. Šta reći, on je legenda.

Zdenka Kovačićek

Našu najbolju jazz i rock pjevačicu Zdenku Kovačićek sam snimio u njezinom stanu. Vrlo ugodna profesionalna i draga osoba. Bilo je pravo zadovoljstvo odraditi s njom snimanje.

Lana Klingor

Lana Klingor je malo kasnila na snimanje, ali opravdano. Bilo je jutro i jedva se probudila jer je do kasno radila. Vidio sam da je ne mogu maltretirati kao ostale, pa sam se popeo na električni stup i zamolio je da što bliže parkira auto. Fotka je uspjela.

Živa voda

Namjerno sam uvrstio ovu fotku među ostale da vidite kako mogu napraviti portret i od običnog vala sa trajekta. Ta fotka je 2018. godine ušla kao finalist u kategoriju apstraktne fotografije na Fine Art Photography Awards, FAPA, u Londonu.

Javite se, pišite, komentirajte, lajkajte i podijelite s drugima ovaj blog ako vam je interesantan. I naravno, ne zaboravite živjeti vaše snove 🙂

 

Saša Ćetković

http://fotocetkovic.com/

https://www.saatchiart.com/fotocetkovic

http://cetkovic.wix.com/rg-photo

 

 

 

Kategorije : Foto
Oznake :