POSEBNA LJETNA VJEŽBA – BEZ KAPI ZNOJA

000001 02/02/2019 No Comments

POSEBNA LJETNA VJEŽBA – BEZ KAPI ZNOJA

Želim vas potaknuti da se sa svojim tijelom, dok se odmarate i ležite na suncu, dodatno zbližite. I to… bez kapi znoja.

Način na koji se odnosimo prema svom tijelu nije urođen. On je stečen. Odnos s tijelom je rezultat iskustava, navika i odluka koje nas prate tijekom cijelog života. Kako bismo mogli uljepšati svoje postojanje u jedinom tijelu koje imamo, potrebno je prisjetiti se prošlosti.

Sigurno se sjećate nekih trenutaka u životu kada ste koristili svoje tijelo za rekreaciju, razvijanje kondicije ili postizanje drugih fitness ciljeva. Možda se sjećate satova tjelesnog u školi, plivanja na moru ili vježbanja u teretanama. Svako od tih iskustava ima svoju priču, svoje emocije i svoj predznak (pozitivno ili negativno). Na primjer, ako se niste osjećali dovoljno spretnima i ako su vas druga djeca zadirkivala za vrijeme tjelesnog, to iskustvo je zapamćeno kao negativno. S druge strane, ako ste uživali u trčanju i bili zadovoljni rezultatima svog truda, predznak je pozitivan. Iako iskustva nisu uvijek isključivo pozitivna ili negativna, um je sklon generalizirati i strpati ih u jednu od ove dvije ladice.

Vratimo se u prošlost

Predlažem vježbu koja će vas na trenutak vratiti u prošlost i pomoći vam da utvrdite razloge zbog kojih vam se neke fizičke aktivnosti sviđaju više od drugih, zbog čega imate određene stavove prema nekim aktivnostima i na koji način gradite očekivanja od sebe i svog tijela. Kako biste iz ove vježbe izvukli najviše koristi, izdvojite za nju (odnosno, za sebe) oko sat vremena. Uzmite olovku i komad papira. Ukoliko možete, smjestite se na ugodno mjesto i opustite se. Ili sjednite na neku finu kavicu, hladni čaj ili koktelčić sami sa sobom, olovkom i papirom. Spremni?

Pokušajte se prisjetiti svih fizičkih aktivnosti kojima ste se bavili do sada, kao i načina na koje ste se posvećivali svom tijelu. Zapitajte se zbog čega ste se bavili svakom od tih aktivnosti i zbog čega ste stali. Prisjetite se svog doživljaja sebe u to doba. Završite vašu fitness biografiju s današnjim danom.

Primjer:

1. Volim tjelesni u osnovnoj školi. Sviđa mi se druženje s prijateljicama/prijateljima. Spretna sam i brza. Profesor me hvali.
2. 12 godina. Roditelji me upisuju na balet. Ne sviđa mi se! Odustajem nakon 2 mjeseca. Boljele su me noge i nisam imala vremena za druženje.
3. S 22 godine, vježbam gimnastiku 2 godine. Treba mi fizička aktivnost. Osjećam se dobro dok vježbam. Ozljeda skočnog zgloba. Odustajem.
4. Neaktivnost do 29-te godine. Nije bilo vremena za vježbanje (obitelj i karijera). Osjećala sam se izmoreno, boljela su me leđa i nisam imala dovoljno energije.
5. U 29-oj sam započela s yogom. Bilo je dobro, ali sam nakon 6 mjeseci odustala. Ne znam zašto.
6. S 30 sam počela ići u teretanu. Cilj: ojačati tijelo i izgubiti masnoću oko struka i bokova. Nakon 3 mjeseca nema značajnih rezultata. Odustajem.

… i tako dalje.

Nakon što ste osvježili svoja sjećanja i prisjetili se većine stvari koje ste sa svojim tijelom prošli, pregledajte vašu listu nekoliko puta i zapitajte se:

1. Zbog čega sam stala/stao s aktivnostima koje sam voljela/volio? Jesam li to napravila/napravio radi vlastitih životnih okolnosti ili radi drugih?
2. Kakav doživljaj sebe su mi pružale aktivnosti kojima sam se bavila/bavio? Kako sam se pri tome osjećala/osjećao?
3. Budi li se u meni želja da se ponovo pokrenem i počnem se baviti nekom od aktivnosti koje su mi nekada bile omiljene? Ako da, što me u tome sprječava?  Želim vam ugodnu, poticajnu vježbu i što bolji odnos sa svojim tijelom.

Ukoliko ste u Zagrebu ove subote (6. srpnja), pozivam vas na slasni, zabavni fundraiser za udrugu koja spašava i pomaže životinjama, udrugu Farmica: https://www.facebook.com/events/2388568744757961

Uživajte u ljetu!

Dragan Šurlan
http://www.ZagrebBootcamp
https://www.instagram.com/ifeelanimals
https://www.facebook.com/zagrebbootcamp

Kategorije : Zdrava hrana
Oznake :