POSTAJE LI MEDIJACIJA SINONIM ZA BRŽE I EFIKASNIJE RJEŠAVANJE SPOROVA?

000001 03/07/2020 No Comments

POSTAJE LI MEDIJACIJA SINONIM ZA BRŽE I EFIKASNIJE RJEŠAVANJE SPOROVA?

Svakodnevno smo okruženi sukobima, sporovima i nezadovoljstvom u međusobnim odnosima. Vjerojatno je prvo što nam padne na pamet, kao najjednostavniji način rješenja, pokretanje postupka pred sudom.

Međutim, sudski postupci često znače, dugotrajne postupke uz mnoge neprospavane noći i financijski teret. Prije nekoliko godina, kada bi mi se reklo da postoji alternativa navedenome, ne bih baš bila sigurna u točnost takve tvrdnje, no, evo danas, upravo ja navodim da je točno i da često postoji alternativa dugotrajnom, skupom i iscrpljujućem sudskom postupku i to je medijacija.

Govorim iscrpljujućem jer upravo tako naše stranke navode da se osjećaju kada se nalaze u sudskom postupku pa čak i osobe koje su samo svjedoci ističu navedeni opis kao najčešći kada ih upitate kako se osjećaju.

Medijacija (mirenje) je postupak u kojem stranke u sigurnom ozračju i uz pomoć treće, nepristrane osobe – medijatora (izmiritelja), imaju priliku riješiti spor kreativno i na vlastiti način, neovisno o kakvom sporu ili sukobu se radi, od obiteljskog do radnopravnog i trgovačkog, autorskog pa u konačnici i kod čestih napetih susjedskih odnosa.

U biti nema nikakvih zapreka da kada ste u odnosu koji za vas nije zadovoljavajući, isti pokušate riješiti mirnim putem, uz pomoć educiranih stručnjaka.

Primjerice, ako trebate prisilno naplatiti svoje potraživanje, ukoliko ste u parnici, a znate da zapravo glavnu ulogu ima ne osoba koja vas tuži ili vi nju tužite, već netko treći (supruga/suprug ili neka druga bliska osoba), tada upravo s tom osobom možete razgovarati u medijaciji.

informationcroatia.com

Znači, postoje osnovne smjernice sukladno kojima se treba postupati u medijaciji, međutim daleko je to od krutog sudskog postupka te je zaista moguće izaći i izvan okvira i uključiti sve osobe koje su posredno ili neposredno uključene u spor/sukob i pokušati isto međusobno riješiti.

Uglavnom, fokus treba biti na dogovoru – jer najbrže se možete naplatiti razgovorom, a i najtanja nagodba je bolja od debele presude.

Mirenje, odnosno medijacija, dobrovoljan je i povjerljiv postupak posredovanja i potpomognutog pregovaranja između stranaka u sporu pod vodstvom i uz pomoć nepristrane treće osobe – medijatora (izmiritelja), s ciljem postizanja nagodbe u njihovom najboljem interesu.

U postupku medijacije, medijator suprotstavljenim stranama pomaže uspostaviti konfliktom prekinutu komunikaciju i omogućuje im da se međusobno slušaju, čuju i razumiju. Svatko tijekom medijacije može slobodno iznijeti svoju stranu priče i naglasiti što im je osobno važno. Kroz međusobno razumijevanje razloga njihovih suprotnih stajališta o predmetu sukoba, sukobljene strane su u prilici postići rješenje i dogovor od zajedničkog interesa.

Tko su te „treće“ osobe? Medijatori su najčešće osobe koje imaju dodatna znanja i vještine poput tehnika komunikacije, pregovaranja i upravljanja konfliktima. Zastupnici u medijaciji imaju također veliku ulogu u samom postupku, posebno odvjetnici koji su prošli dodatnu obuku u tom području. Iako možete odabrati i medijaciju (mirenje) pred sudom, ne morate se odlučiti za tu opciju, a važno je imati na umu da je sve izneseno tijekom medijacije povjerljivo i ne može se upotrijebiti u ili izvan parničnog postupka. Ako se na kraju ne postigne rješenje, ne znači da je postupak bio uzaludan: komunikacija između suprotstavljenih strana može postati puno bolja, što potencijalno skraćuje nastavak parnice na sudu.

Osobno sam prigrlila medijaciju upravo zbog medijatora koji su nam držali edukacije.

Ovdje je za prikazati kako je obiteljska medijacija vrlo korisna kod razvoda braka, osobito ukoliko stranke imaju maloljetnu djecu. Cilj medijacije je postizanje plana o zajedničkoj roditeljskoj skrbi i drugih sporazuma u vezi s djetetom. Namijenjena je obiteljima koje su u sukobu zbog nesuglasica oko odvojenog života, pitanja roditeljske skrbi nad djecom, imovine, financijske podrške za djecu, organizacije nakon razvoda, svakodnevnog života, pitanja vezanih uz brigu o zajedničkoj djeci nakon razvoda te odnosa između više generacija u obitelji. U postupku obiteljske medijacije kod, primjerice Hrvatske udruge za medijaciju, stranke se mogu sporazumjeti i o svim drugim spornim pitanjima imovinske i neimovinske naravi.

Prije nego započnete postupak (obiteljske) medijacije, iskreno se zapitajte: što doista želite? Mnogi prvotno imaju nejasnu ideju „pravednosti“ pa će se boriti za boravak djeteta u omjeru 50:50, kod majke i kod oca, a ustvari bi jednom od njih možda bilo puno lakše da skrbi o djetetu samo vikendom, kada mu se može kvalitetno posvetiti.

Isto tako, možda nekome ne odgovara svaki ili svaki drugi vikend brinuti o djeci, ali bi ih rado preuzeo za vrijeme dužeg godišnjeg odmora. Medijacija vam pruža priliku da rješenje doista odgovara vašim mogućnostima, željama i životnom stilu – ali ne samo vama, već i vašoj djeci.

Isto tako, prevelik broj sporova među gospodarstvenicima u Republici Hrvatskoj završava na sudovima, što znatno produžuje vrijeme do konačnog rješenja, a nastavno na to i do naplate potraživanja. Dugotrajni i mukotrpni sporovi rijetko kome idu u korist te se provođenje medijacije preporučuje svakome tko svoj spor želi riješiti brzo i efikasno, a pri tome i nadalje zadržati dobre poslovne odnose s drugom stranom. Isto tako, provođenjem medijacije, umjesto sudskog parničenja, mogla bi se rasteretiti preopterećenost sudova.

U medijaciji uvijek do izražaja dolazi ljudskost koja daje nadu za ponovnu suradnju, uspostavu odnosa ili pak rastanak, ali u pomirljivim uvjetima, što je vrlo važno za mentalno zdravlje i nesmetanu buduću komunikaciju koja je često, kao u obiteljskim predmetima, nužna.

 

Kristina Bajsić Bogović

Odvjetnica/partner u Odvjetničkom društvu Horvat & Zebec & Bajsić Bogović

 

Kategorije : Knjige