PRAKTIČNI SAVJETI GLUMCIMA – POČETNICIMA

000001 30/01/2019 No Comments

PRAKTIČNI SAVJETI GLUMCIMA – POČETNICIMA

Prvi kontakt glumca s potencijalnom ulogom redovito se događa u vidu telefonskog razgovora posredstvom agenta i/ili asistenta režije. Tom prigodom se ugovara sastanak, na kojem, ukoliko već ne poznaje redatelja, glumac ostavlja nešto što se zove prvi dojam. Čak i ako se već otprije poznaju, opet svojom pojavom ostavlja nekakav utisak. Toplo preporučujem da na takve sastanke nipošto ne kasnite i da se pripremite, odnosno informirate o redatelju i projektu. Time pokazujete profesionalan pristup i poštovanje prema čovjeku koji će vas možda angažirati. To je dobar početak i potencijalni temelj buduće suradnje.

Ukoliko ste odabrani i prihvatite ulogu, najvjerojatnije ćete dobiti trenutačnu verziju scenarija na čitanje. Imajte u vidu činjenicu da je čak i konačna inačica scenarija tek – poluproizvod. Dakle, ne očekujte previše i pokušajte se disciplinirati da razlikujete bitno od nebitnoga. Dok čitate, vodite bilješke o svemu što vam se učini diskutabilnim i izložite to redatelju. Suvisao redatelj rado će vas saslušati i prokomentirati vaše opaske. Ne zaboravite nikad da je završna riječ i konačna odluka uvijek redateljeva, ali i da komunikacija treba biti dvosmjerna. Kroz čitaće, a zatim i mizanscenske probe malo-pomalo doći će se i do finalne verzije scenarija, po kojoj nastaje i knjiga snimanja, premda se sve češće rade filmovi  bez nje. Knjiga snimanja iznimno je korisna jer sadrži opis svih kadrova filma. Ponekad se radi i storyboard (nemamo hrvatsku riječ za to), gdje su kadrovi nacrtani, nalik na strip, s posebnim oznakama za faze i kretanja unutar kadra.

Pred početak snimanja valja obaviti i probe sa sektorom scenografije i kostimografije. S garderobijerima, šminkerima i frizerima susretat ćete se gotovo svaki dan od probe kostima do završetka snimanja. Stoga bi bilo uputno s njima uspostaviti korektan i kolegijalan odnos, kao uostalom i sa svima na setu.

Osoba koja vam može biti od velike pomoći je zadužena za kontinuitet, a zovemo je skript. Ponekad će vam ukazati na propuste i zamoliti vas da pripazite kako se ne bi ponovili. Ne zaboravite da to uvijek radi u dobroj namjeri, u interesu filma, pa i vašem osobnom.

Jedan od asistenata režije brinut će o vama svakodnevno od dolaska na set do odlaska. Bit će i situacija kada će zbog specifičnih okolnosti posredovati u komunikaciji između vas i redatelja.

Snimatelj slike i snimatelj zvuka gdjekada će vas zamoliti da se malo pomaknete, zarotirate, nagnete, okrenete u neku stranu kad govorite ili radite nešto u kadru, kako bi se to bolje vidjelo ili čulo. Vjerujte im, i ukoliko redatelj nema primjedbi, poslušajte ih.

I scenski radnici, rekviziteri, osvjetljivači i svi ostali koji se nalaze na setu vaši su suradnici, koji zajedno s vama rade za isti cilj. Zato im pomozite kako bi oni mogli pomoći vama i čitavom filmu.

 

Zvonimir Rumboldt

https://www.facebook.com/zvonimir.rumboldt

 

Kategorije : Gluma
Oznake :