PREDANESTEZIOLOŠKI PREGLED – ZAŠTO JE VAŽAN I ŠTO OBUHVAĆA

000001 06/10/2020 No Comments

PREDANESTEZIOLOŠKI PREGLED – ZAŠTO JE VAŽAN I ŠTO OBUHVAĆA

Kao doktori veterinarske medicine svakodnevno se susrećemo s pitanjem zbrinutih vlasnika koji dovode svog ljubimca na kirurški zahvata: „Trebam li se jako brinuti hoće li moj ljubimac preživjeti anesteziju?“

Korištenjem novih lijekova i anestezioloških protokola prilagođenih svakom individualnom pacijentu i stanju te sofisticirane opreme za monitoring tijekom kirurškog zahvata, rizik je sveden na minimum. Međutim, potencijalne komplikacije još uvijek postoje. Kako bi taj rizik zaista bio minimalan, prije svakog zahvata, bilo elektivnog, bilo hitnog, preporuča se predanesteziološki pregled. Obim samog pregleda uvelike ovisi o dobi, zdravstvenom stanju, hitnosti i tipu kirurškog zahvata, a sastoji se od općeg kliničkog pregleda, rutinskih pretraga krvi i eventualnih dodatnih testiranja.

Opći klinički pregled sastoji se od vizualne inspekcije životinje (tjelesna građa, gojno stanje, svijest, ponašanje u prostoru), mjerenja tjelesne težine, rektalne temperature, frekvencije bila i frekvencije disanja, boje sluznica, vremena ponovnog kapilarnog punjenja, palpacije perifernih limfnih čvorova, auskultacije srca i pluća te palpacije abdomena.

informationcroatia

Rutinske pretrage krvi obuhvaćaju kompletnu krvnu sliku (KKS) i serumske biokemijske parametre. Kompletna krvna slika daje nam uvid u stanične krvne komponente – eritrocite (crvene krvne stanice čija je glavna funkcija prijenos kisika i ugljikovog dioksida), leukocite (bijele krvne stanice koje su odgovor tijela na upalu ili infekciju) i trombocite (krvne pločice bitne u procesu zgrušavanja krvi). Serumski biokemijski profil daje nam uvid u funkcije unutarnjih organa i eventualno postojanje skrivene metaboličke bolesti. U rutinske pretrage spadaju mjerenje koncentracije glukoze u krvi, ukupnih proteina i albumina, uree, kreatinina, jetrenih enzima te elektrolita (prvenstveno natrija i kalija).

Sva odstupanja od normalnog, bilo u kliničkom pregledu (čujan srčani šum), bilo u kompletnoj krvnoj slici (smanjen broj trombocita) i biokemijskom profilu (povećana koncentracija glukoze u krvi) zahtijevaju odgodu zahvata do dobivanja rezultata dodatnih pretraga, kako bi se otkrio pozadinski problem i započelo liječenje koje umanjuje rizik od za život opasnih posljedica osnovne bolesti, kao i rizik od predstojeće anestezije.

U dodatne pretrage i testiranja najčešće spadaju analiza urina, testovi koagulacija, profil štitnjače, rendgen pluća i/ili trbušne šupljine, ultrazvuk abdomena i/ili srca te EKG. Analiza urina daje nam uvid u funkciju bubrega, prisutnosti kristala u urinu, upali mokraćnog sustava te brojnim metaboličkim bolestima. Testovi koagulacija otkrivaju ljubimce koji imaju sklonost produljenom vremenu zgrušavanja krvi, koje može uzrokovati produljeno vrijeme krvarenja za vrijeme kirurškog zahvata. Štitnjača je žlijezda koja upravlja brzinom metabolizma tijela. Testovi rada štitnjače otkrivaju nam pse s hipotireozom koji su u riziku produljenog vremena cijeljenja rane nakon zahvata i mačke s hipertireozom, bolešću koja dovodi do izuzetno velikog pritiska na srčani mišić. Rendgen, ultrazvuk ili druge naprednije metode snimanja (CT, MR) daju nam detaljni uvid u pacijentova pluća, srce i evaluaciju metastaza. EKG je zlatni standard dijagnostike aritmija.

Jednom, kada doktor veterinarske medicine ima sve potrebne informacije o stanju Vašeg kućnog ljubimca, može ih analizirati i predložiti da se anestezija i kirurški zahvat obave prema planiranom ili je rizik od anestezije preveliki te ju je bolje odgoditi dok se ne započne liječenje za novootkriveni pozadinski problem.

Valja imati na umu da uvijek postoji vrlo vrlo mali rizik za svaku anesteziju i kirurški zahvat. Predanesteziološka obrada taj mali rizik ne može umanjiti, ali uvelike smanjuje rizik od neočekivanih komplikacija koje uzrokuju pozadinske bolesti. S njom smo sigurniji da će vaš ljubimac imati uspješan kirurški zahvat i brz i bezbolan oporavak.

 

Mr. Igor Marković, DVM

www.markovic.hr

https://www.facebook.com/SpecijalistickeVeterinarskeAmbulanteMarkovic

Tečajevi dronova