PRIZORI MLADOG LJETA / MIDSUMMER SCENE

000001 18/01/2019 No Comments

PRIZORI MLADOG LJETA / MIDSUMMER SCENE

Ipak je stiglo ljeto, pravo, vruće, gužvovito, barem u Dubrovniku. A bliži nam se i prvi kalendarski dan ljeta – Midsummer. Upravo je to bila inspiracija za ime festivala koji sam pokrenula prije 6 godina zajedno s Jelenom Maržić, svojom prijateljicom s kojom imam agenciju i Filipom Krenusom, hrvatskim glumcem i prevoditeljem koji živi i radi u Londonu.

Festival je nazvan Midsummer Scene – što bi u prijevodu značilo scene ili prizori mladog ljeta. Obzirom da smo svi zaljubljenici u kazalište, htjeli smo u ovo doba godine kada u Dubrovniku nema sličnih događanja pokrenuti kazališni festival međunarodnog karaktera. Producentski posao nije nimalo lak, ali velika ljubav i entuzijazam su nas držali da izdržimo sve probleme. I uspjeli smo! U proteklih pet godina uprizorili smo Shakespeareov San Ivanjske noći, Na Tri kralja i Hamleta na izvornom jeziku s glumcima iz Londona. U međuvremenu smo uspješno nastupali u Beču i dva puta na Bermudskom festivalu, te iz godine u godinu unaprijeđivali festival i radili na tome da našeg najvećeg komediografa Marina Držića predstavimo svijetu. Iz dugogodišnje uspješne suradnje s Domom Marina Držića, a povodom 450-e obljetnice njegove smrti objavljen je i prvi cjeloviti prijevod “Dunda Maroja” na engleskom jeziku,  koji je preveo Filip Krenus te će konačno i publika diljem svijeta moći uživati u njegovoj najpoznatijoj komediji.

A sada ću vam predstaviti na čemu radimo skoro cijelu godinu, naš festival na koji smo izuzetno ponosni.

Midsummer Scene otvaramo naravno na prvi dan ljeta koji je ujedno i svjetski dan glazbe s koncertom Dubrovačkog simfonijskog orkestra ispred crkve Sv. Vlaha, gdje će nastupiti pijanist i skladatelj  Matej Meštrović, moj prijatelj s kojim sam početkom 90-ih glumila u Zagreb Cabaretu, a koji je prije nekoliko dana dobio svjetsko priznanje-zlatnu medalju na Global Music Awards za svoj posljednji album 3 rapsodije. Kakvo će to biti otvaranje!

Već dan poslije na tvrđavi Lovrjenac koja je moje najdraže mjesto za inspiraciju premijerno ćemo izvesti Romea I Juliju u režiji Sean Aite, iskusnog engleskog redatelja i odigrati je 13 puta. Uvjerena sam da ne samo gosti već i stanovnici Grada s nestrpljenjem očekuju ovu premijeru, čija je radnja smještena u Veroni 60-ih godina, uz mafijaški kontekst.

Na festivalu ćemo imati priliku naučiti puno o životu Vesne Parun kroz predstavu Ja koja imam nevinije ruke, u izvedbi sjajne Vesne Tominac-Matačić, a u režiji Ivana Lea Lema dok smo za ljubitelje dobre glazbe priredili Cabaret – Songs for Lovers (and Other Idiots) poznatog engleskog dvojca Sarah-Louise Young i Michael Roulstona.

Za sam kraj festivala u Kneževom dvoru premijerno ćemo predstaviti projekt na kojem dugo radimo, koprodukcija našeg festivala s Domom Marina Držića i Kazalištem Marina Držića, predstava na engleskom jeziku bazirana na Dundu Maroju, a u izvedbi dijela ansambla iz Romea i Julije pod nazivom Uncle Maroye re-examined, pod redateljskom palicom Paola Tišljarića. I baš je ovaj projekt jako poseban i značajan, prije svega jer približavamo to držićevsko bogatstvo pisane riječi ljudima van hrvatskog govornog područja, a pozvani smo krajem srpnja kao počasni gosti na vrlo utjecajni Shakespeareov festival u Gdansku baš s ovom predstavom.

Nema kraja mojoj sreći, iako ne spavam danima od količine posla kojem se ne nazire kraj. Ali srce je na mjestu, adrenalin na najjače, a rezultati melem za dušu.

Vidimo se na Lovrjencu na Midsummer Scene-u, 21. 06. 2019. godine, u Dubrovniku!

Adio Vam!

 

Darija Mikulandra Žanetić

www.midsummer-scene.com

 

Kategorije : Gluma Putopisci
Oznake :