PROVJERA VIDA KOD DJECE – ZA USPJEŠNO SVLADAVANJE ŠKOLSKIH OBVEZA

000001 14/08/2019 No Comments

PROVJERA VIDA KOD DJECE – ZA USPJEŠNO SVLADAVANJE ŠKOLSKIH OBVEZA

Kad krene školska godina, s njom dođu i novi izazovi s kojima se susreću mališani i njihovi roditelji, posebno oni najmlađi koji, kako se to uobičava kazati, prvi put sjedaju u školske klupe.

Roditelji koji imaju djecu školske dobi najbolje znaju što sa sobom donosi početak školske godine: iz dobrano uljuljkane atmosfere školskih ferija vratiti djecu u novi, ubrzani ritam, iz slobodnog vremena u obveze, iz igre u učenje, s igrališta (ili igraćih konzola) za knjigu…

Osim toga, tu su još i brojni izdaci za same roditelje: od školskih pomagala i pribora do odjeće, pa onda jedne tenisice za odlazak u školu, druge tenisice za boravak u školi pa treće tenisice za tjelesni odgoj. Veli mi jedan moj prijatelj, koji je živio u Kanadi, da su tamo dovoljne jedne tenisice! Netko je, slušajući naš razgovor, cinično primijetio: „Valjda će i Kanada jednom dostići ovaj naš standard.“

No, šalu na stranu, ova se školska godina već dobrano zahuktala, pa je vrijeme da roditelje podsjetim na još jednu obvezu: brigu o vidu djece i posjet dječjem oftalmologu.

Miopija ili kratkovidnost

Da ne ispadne kako je riječ o još jednom u nizu izdataka za roditelje, u ovome bih se blogu posebno osvrnuo na problem koji je sve prisutniji i gotovo prerasta u epidemiju, a to je miopija ili kratkovidnost kod djece. Miopija je stanje oka kod kojeg su predmeti koji se nalaze u neposrednoj blizini jasni i dobro vidljivi dok je sve što je udaljeno –  mutno i izvan fokusa. Tijekom vremena miopija može uzrokovati ozbiljnije probleme s vidom što postaje sve veći problem.

Današnji stil života, a poglavito vrijeme provedeno ispred ekrana može utjecati na razvoj miopije kod djece i zdravlje oka općenito. No, ako se znakovi miopije kod djece uoče na vrijeme, moguće ju je korigirati i čak usporiti njezin napredak. Ako dijete žmiri kako bi vidjelo što piše na školskoj ploči, ako sjedi preblizu dok gleda TV, ako preblizu drži knjigu ili tablet dok čita, ako se žali na glavobolju ili osjeća zamor očiju, ako često trlja oči, ako se žali na svjetlo ili često ima suzne oči – savjetujem vam da ga odvedete na pregled okulistu kako bi se utvrdila dijagnoza i na vrijeme počelo s odgovarajućim rješenjem. Jednostavna provjera vida kod dječjeg pedijatra nije dovoljna budući da je kod djece problem s vidom ponekad teško uočiti. Zato su redoviti oftalmološki pregledi od izuzetne važnosti.

Naočale

Ako su djetetu potrebne naočale, odaberite okvire i leće koji su najbolje prilagođeni njegovu načinu života. Dobro je da su okviri lagani i fleksibilni, a leće izrađene od materijala koji je otporan na udarce. Svakako bih preporučio i leće sa zaštitnim slojem protiv grebanja, antirefleksnim slojem i zaštitom od UV zraka i plavo-ljubičastog svjetla. Dječje su oči osjetljivije na UV zrake i plavo-ljubičasto svjetlo čiji je utjecaj kumulativan pa može ubrzati pojavu očnih bolesti kasnije, tijekom života. Osim toga, UV zrake su prisutne tijekom cijele godine, čak i za oblačnih dana.

Mitovi

Vjerujem da ste se mnogi od vas koji imate djecu susreli s određenim mitovima kad je riječ o nošenju naočala kod djece. Jedan od najčešćih mitova je da će nošenje naočala „razlijeniti“ oči. Ta se zabluda temelji na ideji da oči treba vježbati i trenirati iz čega se izvodi krivi zaključak da će nošenje naočala oslabiti oči. U stvarnosti, ako su naočale propisane, njihovo nenošenje može pogoršati vid vašeg djeteta.

Nekad su djeca izbjegavala nositi naočale kako ne bi bila izrugivana od okoline u školi, na ulici i tako dalje. Danas kad su naočale postale modni detalj, to više nije slučaj. Kako biste dijete potaknuli da nosi naočale, odvojite više vremena za izbor okvira. Prepustite izbor djetetu, fotografirajte ga dok isprobava, pokažite mu sliku na mobitelu, podijelite slike s članovima obitelji koji nisu tu, razgovarajte o tome što mu se najviše sviđa i tako dalje.

 

Branko Kraljević

www.optikakraljevic.hr

 

Oznake :