PUTOVANJE KA VLASTITOJ SOFISTICIRANOSTI

000001 29/12/2020 No Comments

PUTOVANJE KA VLASTITOJ SOFISTICIRANOSTI

Priroda nam je podarila sofisticirana čula, koja u doticaju sa stvarnošću (odnosno sa određenim pritiscima koje stvarnost nosi) tamne, gube na sposobnosti da ostvare svoj potencijal. Naša čula mogu biti toliko profinjena da to čovjek ne može ni zamisliti. Ta profinjenost može se ostvariti bavljenjem umjetnošću, ili samom sklonošću ka bezbrojnim vidovima umjetnosti. Sve to zovemo duhovna nadgradnja.

Kad krenemo „polirati“ naša čula, odnosno otklanjati tamu s njih, kao da se miče koprena sa stvarnosti u tim trenucima i možemo vidjeti sve bezbrojne nijanse stvarnosti… Jer stvarnost je bogatija i od same naše mašte.

informationcroatia

Samo trebamo znati gledati i trebamo naša čula pripremiti na takve poglede…

Tu je naš vid, tu je naš sluh, sve to može biti profinjeno, i sve se može vrlo profiniti kroz naše bavljenje glazbom, likovnošću, književnošću ili slično. Trebamo naći vremena i krenuti.

Mi se trebamo približiti umjetnosti, baš kao što umjetnost trebamo pustiti k sebi.

I priroda, koja nam je podarila da prepoznajemo i primjećujemo bezbrojne nijanse vibracija, zvukova, boja ili slično (a što više toga primijetimo bit ćemo bogatiji) – bit će napokon sretna… A kako li ćemo tek mi biti sretni kada sretnemo čovjeka za kojeg zamijetimo da radi na poboljšanju svojih čula, koji radi na vlastitoj sofisticiranosti… Koji izgrađuje svoj ukus prema glazbi, prema filmu, prema književnosti, prema likovnosti, prema umjetnosti općenito, prema lijepome…

Da, i mi ćemo biti vrlo sretni…

Jer takav će čovjek lakše razumjeti nas i ono što je srž same i svake umjetnosti.

A ta srž je…

 

Čovjek sam…

 

Tihomir Mraović