ŠIME STRIKOMAN – DJELO I RAD

000001 27/05/2022 No Comments

ŠIME STRIKOMAN – DJELO I RAD

Tko bi rekao da će dječačić rođen 1957. godine iza zelenih škura prozora bijele visoke katnice, koja se nadvila ponad vodičke rive polako rastući, toliko zavoljeti svoje rodne  Vodice da će pričom o njima obilježiti prelazak čovječanstva u novi milenij i tako osmisliti posao u kojem samo kreatori bujne mašte, zaljubljenici u svoju zemlju i običaje, mogu biti uspješni.

Kao osnovnoškolac poželio je fotografski aparat, jer je na Festivalu djeteta prvi puta ugledao snimateljsku kameru i možda ni sam ne vjerujući u to, predvidio svoju plodnu profesionalnu karijeru.

Diplomirao je filmsko i televizijsko snimanje na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Nikole Tanhofera.

Priznati je likovni umjetnik-fotograf. Član je ULUPUH-a, ZUH-a, DFRH-a, DNH-a i HFS-a.

I u vrijeme najvećih previranja u životu, promjenama u obitelji, ratnim godinama, nikada nije ispuštao kameru iz ruku.

Već kao mladi fotograf i novinar dobitnik je niza nagrada u “Poletu” i “Studentskom listu” i „Startu“. Za kameru je dobitnik nagrade u filmu “Za prošle dane Pišta baći”.

Za svoje stvaralaštvo dobitnik je i niza drugih nagrada i priznanja. Sudjeluje u izradbi prospekata, postera i kataloga za turističke namjene. Direktor je fotografije te filmski snimatelj u nizu igranih, dokumentarnih i namjenskih filmova, te je surađivao sa eminentnim hrvatskim redateljima i glumcima.

Ostvaruje i niz autorskih radova na području filma (snimatelj, scenarist, režiser, producent i drugo). Većina filmova snimljena je za Hrvatsku televiziju, a posebno poglavlje rada zauzimaju televizijska ostvarenja vezana za Domovinski rat, od snimanja igrano- dokumentarnih filmova, snimanja za Finsku i Švedsku televiziju te osnivanja i vođenja programa Televizije Vodice u kojoj je nastao i čuveni snimak „Obadva su pala“.

U ozbiljnim radnim snimateljskim vremenima uvijek pronalazi vrijeme za svoj umjetnički izražaj. To je rezultiralo projektom pod nazivom “TERRA CROATICA”, koji se sastoji od mapa fotografija, a obuhvaća etno-kulturno nasljeđe Hrvata. Mape se nalaze u Nacionalnoj biblioteci Francuske u Parizu, te u Nacionalnoj knjižnici Hrvatske. Do sada je objavljeno 14 mapa fotografija.

Vratimo li se na početak priče i ljubavi prema ljudima, putovanjima i rodnome kraju, postao je poznat njegov projekt pod nazivom “Milenijska fotografija”, započet u godini 2000. i u trajanju do današnjih dana. Projekt se razvijao kroz većinu gradova u Hrvatskoj, te Bosni i Hercegovini. U okvirima toga projekta do danas je snimio 682 Milenijske fotografije i dokumentarni film u režiji Igora Mirkovića. Od treće Milenijske fotografije nastao je Vodički festival Žudija koji je ove godine doživio osmo izdanje, a zauzeti termini održavanja festivala su raspoređeni sve do 2032. godine.

Šime Strikoman živi i radi u Vodicama i Zagrebu, te svakom gradiću Hrvatske koji ga poziva među svoje ljude, milenijske prijatelje, da zajedno stvore fotografsku, milenijsku priču i događaj koji će se dugo nazivati lijepom uspomenom.

 

Šime Strikoman

http://www.strikoman.com/

https://www.facebook.com/pages/category/Artist/%C5%A0ime-Strikoman-220194542079239/

https://www.instagram.com/sime.strikoman/?hl=hr

Oznake :