SINDROM PEKUĆIH USTA

000001 28/07/2021 No Comments

SINDROM PEKUĆIH USTA

Ovaj poremećaj najčešće se javlja kod žena, može se javiti u području nepca, jezika, usana ili desni. U stručnoj literaturi naziva se stomatopiroza. Može se javiti u blažem obliku kao peckanje ili utrnutost ili u jačem obliku. Gorući osjećaj je glavni simptom uz suhoću usta i bol, poremećaj okusa ili metalni okus. Simptomi se pogoršavaju tijekom dana, a olakšava ih konzumacija hrane i pića.

Da bi se uspostavila dijagnoza SPU, najprije je potrebno eliminirati druge bolesti koje se javljaju sa sličnim simptomima na primjer infekcije, prehrambeni nedostatci ili neke sistemske bolesti.

informationcroatia

Kod sluznice pacijenata sa SPU izostaju jasni klinički znakovi. Razvoj sindroma povezuje se s lokalnim, sustavnim, psihološkim i neurološkim poremećajima.

Kako bi se olakšali simptomi pacijentima se savjetuje konzumiranje komadića leda, pijuckanje hladne tekućine, češća upotreba žvakačih guma ili bombona bez šećera, izbjegavanje kisele i citrusne hrane, vrućih napitaka, jako začinjene hrane, alkoholnih pića ili pušenja. Bitno je prihvatiti da je to dugoročno stanje, što manje izlagati se stresu jer može pogoršati stanje.

 

Inga Vučković dr. med. dent.

https://www.stomatologija-vuckovic.hr