SIROVO ILI NE?

000001 20/07/2019 No Comments

SIROVO ILI NE?

Kada se priča o hrani, raspravlja se o okusima i ukusima, ali gotovo nikada o sigurnosti. Kakvoj? Zdravstvenoj. Svi će reći da je zdravlje na prvom mjestu. U ljetnim je mjesecima rizik povezan sa kvarenjem hrane značajno veći nego zimi, naročito i za sve veći broj pasa koje vlasnici hrane trendovski sve popularnijom sirovom hranom. Za razliku od nas, psi o tome ne mogu odlučivati samostalno, no ukoliko im damo da biraju – u najvećem broju slučajeva uvijek biraju upravo sirovo i svježe. Ne razmišlja pas o zdravstvenim rizicima, pa vlasnik preuzima odgovornost. A vlasnici su različiti…

Svakako da su osobine organizma predodređene njegovim genima i da one u svojoj pojavnosti u istoj mjeri ovise i o okolini odnosno životnim uvjetima koji u njoj vladaju. Sve to se odnosi i na prehrambene potrebe i navike, kako nas tako i životinja. Oni koji vode brigu ili uopće razmišljaju o tome, a takvih je u svijetu sve više, dobro razlikuju ‘potrebe’ i ‘navike’. I naši ljubimci imaju svoje prehrambene potrebe koje su odavno zapisane u genima, a naravno i navike koje su rezultat života na kojeg vi imate vrlo velik utjecaj, a vjerojatno se jednako tako zapisuju u gene.

Psi i mačke mnogih vlasnika često jedu sve i svašta. Često oni nemarni vlasnici komentiraju „… i nije mu ništa, super je”. Mada su mačkama sirova pileća jetrica prava poslastica koju rijetko odbijaju, već i djeca znaju da je to u zdravstvenom smislu rizično i u pravilu im ne bi trebali davati ništa sirovo.

Termički neobrađena hrana životinjskog podrijetla uvijek je određen zdravstveni rizik, ne samo za nas nego i za ljubimce mesojede. Možda nekada davno ovakva izjava ne bi imala smisla, no u današnje doba, kada se o sigurnosti hrane puno zna, možemo reći da u toplinski obrađenim namirnicama životinjskog podrijetla nema bioloških opasnosti koje ugrožavaju zdravlje domaćih mesojeda, pa ni naše.

U usporedbi s prošlošću, danas imamo bogato iskustvo i naslijeđe znanja iz tisuća godina ljudskog postojanja, pa lako možemo izbjeći brojne biološke opasnosti iz hrane o kojima naši preci nisu znali baš ništa i zbog toga su stradavali.

Naravno, ako želite sirovo – jedite sirovo, no ako zbog toga budete imali problema, nemojte reći da „niste znali”. Ako svom mesojedu doma dajete sirovu hranu, nadam se da o svemu ovome znate zaista puno ili ste stručnjak koji može savjetovati (i liječiti).

Da biste mogli samostalno procjenjivati biološke rizike iz hrane životinjskog podrijetla, morate imati dovoljno kvalitetnih informacija iz njezine proizvodnje i poznavati rizike. Kako je to dio upravo veterinarske profesije, niti jedan veterinarski stručnjak ne isključuje zdravstvene rizike prehrane ljubimaca sirovom hranom životinjskog podrijetla.

O prednostima i nedostatcima industrijske hrane u odnosu na onu pripremljenu u kući svaki vlasnik mogao bi govoriti iz vlastitih iskustava i sva ta iskustva nisu zanemariva, pa ih i proizvođači hrane uvelike žele primijeniti. No, gdje je zapravo ravnoteža biznisa i zdravlja? Vjerujete li baš svim tvrdnjama proizvođača hrane za ljubimce?
Kako je ovo vječna tema, ne samo interesantna nego i važna za zdravlje ljubimaca, vjerojatno ću joj posvetiti još pažnje i mjesta u nekim od sljedećih objava.

 

Veterina portal

http://veterina.com.hr

Kategorije : Ljubimci
Oznake :