ŠKLJOC… KADA I ZAŠTO ŠKLJOCA ZGLOB?

000001 19/06/2020 No Comments

ŠKLJOC… KADA I ZAŠTO ŠKLJOCA ZGLOB?

Nedavno mi je došla u ordinaciju pacijentica s bolovima u području gornjeg umnjaka. Nije bila sigurna boli li je zub ili uho. Samo na toj strani. Rekla je, da joj izvadim umnjak jer je bol neizdrživa.

Detaljnim pregledom ustanovili smo da pacijentica nema umnjak, ostali zubi su zdravi, ali joj nedostaje donja šestica. Popipali smo zglob čeljusti i ona je vrisnula! Dakle tu smo.

Kada vam nedostaje neki zub, pogotovo šestica, što je često jer je to prvi kutnjak koji niče i koji se prvi pokvari, zbog toga roditelji misle da je mliječni te da će i on ispasti. Uglavnom on se prvi pokvari i na žalost vrlo često završi vađenjem. Vremenom na toj strani se polako spušta visina zagriza, zubi se prilagođavaju, naginju, a zglob pati. Da čujemo malo više o tom čudesnom čeljusnom zglobu (temporomandibularnom zglobu). O njemu ćemo još u nekoliko navrata pisati.

TMP ili temporomandibularni zglob povezuje donju čeljust s ostatkom lubanje. Vjerojatno niste ni svjesni koliko puta u danu otvorite i zatvorite usta, cijelo to vrijeme u TMP-u dolazi do pomaka diska. Normalno se disk pomiče i vraća na početno mjesto zajedno s kostima koje sudjeluju u kretnjama.

informationcroatia.com

Onda kada se disk dislocira previše naprijed i ne dolazi do pomaka diska kako bi trebalo, tada je moguće čuti škljocaje zgloba pri otvaranju usta. U onom trenu kada se čuje „škljoc“ disk „preskoči“ i dođe na poziciju gdje treba biti. Sve dok se čuju škljocaji pri otvaranju usta disk se uspijeva smjestiti u ispravan položaj. Stručan naziv za ovaj poremećaj je anterirorni pomak diska s redukcijom. Što znači da disk koji je pomaknut previše naprijed (anteriorno) pri otvaranju usta uspijeva prevaliti put prema natrag i omogućiti otvaranje usta uz škljocaj. Onoga trenutka kada se škljocaj više ne čuje to znači da disk više ne uspijeva doći u položaj u kojem treba biti pri otvorenim ustima, nego ostaje trajno smješten naprijed, takvi pacijenti ne mogu do kraja otvoriti usta, često je u početku prisutan simptom boli prilikom otvaranja usta.

Suprotno od ovoga, ali znatno rjeđe događa se kad je disk pomaknut prema straga, tada nastaju problemi pri zatvaranju usta.

Različiti su uzroci temporomandibularnih poremećaja: traume, okluzijske interference, bruksizam (nesvjesno stiskanje zubi tijekom noći ili dana), protetski radovi, gubitak zuba i sniženje vertikalne dimenzije (visine), tumori u području zgloba i tako dalje.

Terapija TMP-a je potporna terapija uz izradu udlage, pacijentima se propisuju analgetici najčešće ibuprofen, vježbe otvaranja i zatvaranja. Nekadašnje terapije poput primjene injekcija kortikosteroida u zglob više se ne preporučuju.

Odlična terapija za bruksizam su injekcije botoxa u mišić masseter koje opuštaju mišić i na taj način smanjuju škripanje zubi noću. Okluzijske interference se ubrušavaju u stomatološkoj ordinaciji, postoji još i kirurška terapija zgloba koja je zadnja opcija.

Svim pacijentima koji imaju probleme sa zglobom zabranjeno je forsirano otvaranje ili zatvaranje usta, jedenje tvrde hrane poput badema i ostalih oraha, žvakanje žvakače gume treba izbjegavati u potpunosti. Postoje i neke vježbice koje mogu znatno smanjiti bol.

Zato kada bilo što sumnjivo osjetite u području zgloba, nemojte čekati , nego idite brzo do zubara!

 

Inga Vučković dr. med. dent.

https://www.stomatologija-vuckovic.hr