SLOMILI STE ZUB…

000001 19/07/2019 No Comments

SLOMILI STE ZUB…

Je li vam se ikad dogodilo da vam pukne zub, skroz do sluznice?

I ne samo to, vi sutra krećete na more. Imate uplaćen hotel. Što sada?

Evo, meni je upravo maloprije pozvonio na vrata stari prijatelj koji sutra ide na more. Bio je na tenisu i reketom se nespretno opalio po zubima tako da su mu gornja dvojka i jedinica pukle. Dvojka do kraja, a jedinica do pola. Dvojka je bila osuđena na vađenje jer je korijen duboko puknuo. Prijatelj je bio očajan, a ja sam umrla od smijeha  jer nisam još čula da netko sam sebi izbije zube.

Pogledala sam situaciju i rekla neka malo pričeka. Kad se oslobodio termin bacili smo se na posao.
Zub broj jedan zahtijevao je devitalizaciju (umrtvljenje) što smo odmah učinili. Napunili smo zub i stavili štift. Dvojku smo morali izvaditi. Zub pokraj dvojke smo izbrusili za krunicu.

Obzirom da smo pacijentu prije svega uzeli otisak, imali smo mogućnost napraviti provizorne zube. Dakle, u otisak smo ulili masu za privremene krunice i on je dobio nove zube koji su bili kao njegovi prije udarca. To su puni plastični zubi, koji služe svrsi, štite postojeće žive zube i glume one kojih nema. Dakle , to su zubi koji su izgledom kao pravi, estetika je zadovoljena, samo što je kvaliteta lošija pa treba paziti i ne jesti tvrde stvari.
Zubi su tu i može se normalno funkcionirati. Pacijent je sretan, presretan i odlazi veselo iz ordinacije.
Kad se vrati sa godišnjeg nastavljamo dalje i radimo trajnu varijantu.

Zato ne očajavajte, ponekad situacija nije onakva kako vi mislite. Morate samo imati sreće da vaš stomatolog ima termin za vas.
Zato odmah zovite, nešto će se smisliti.

Ne zaboravite prati vaše zube i upotrijebiti i konac i interdentalne četkice, jer oni vam spašavaju zube. Do čitanja trljajte, trljajte……..

 

Inga Vučković dr. med. dent.
https://www.stomatologija-vuckovic.hr

Oznake :